Σε λειτουργία, τον Απρίλιο του 2020, οι S-400: Στα άκρα ο Ερντογάν, αδιαφορεί για κυρώσεις…

Ο Τούρκος Πρόεδρο; Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή φωτογραφίας: Τουρκική Προεδρία




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία θα στραφεί αλλού για μαχητικά αεροσκάφη εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν της πουλήσουν τελικά τα F-35, προσθέτοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ να κόψουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα δεν θα την αποτρέψει από το να καλύψει τις ανάγκες της.

Ο κ. Ερντογάν απέρριψε την πρόταση συμβιβασμού του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τους S-400, που μετέφερε χθες το βράδυ ο Αμερικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ, στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η πρόταση υποβλήθηκε εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ, προτείνοντας συμφωνία στην Άγκυρα, προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις λόγω του ρωσικού πυραυλικού συστήματος. Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε ως όρο στην Τουρκία να μη θέσει σε λειτουργία τους S-400 και σε αντάλλαγμα να της παρασχεθεί ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο. Την ίδια πρόταση επανέλαβε λίγο αργότερα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξή του στοBloomberg.

«Εύχομαι οι ΗΠΑ να κινηθούν με σύνεση. Η παράδοση του συστήματος στη χώρα μας συνεχίζεται και την ερχόμενη άνοιξη, τον Απρίλιο του 2020, μετά την εγκατάσταση και την εκπαίδευση, θα μπορέσουμε να το θέσουμε σε λειτουργία. Θα ήθελα να δηλώσω για άλλη μια φορά ότι στο θέμα αυτό καμία απειλή και καμία κύρωση κατά της Τουρκίας, δεν θα σταθεί εμπόδιο στο να πάρουμε μέτρα για την ασφάλειά μας», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος όχι μόνο δεν δέχθηκε την πρόταση, αλλά ανακοίνωσε και το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του αντι-πυραυλικού συστήματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, μετά την παραλαβή των ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, τα οποία η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει ως απειλή.

Η Ουάσιγκτον παράλληλα μελετά τις επιπλέον κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Τουρκία η οποία δείχνει να αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις αλλά και για τις προτάσεις όπως η τελευταία του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις αν δεν ενεργοποιηθούν οι S-400.

Ο Ερντογάν, που μίλησε δημοσίως για τους τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από 11 ημέρες, δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα είναι “λογικοί” για το ζήτημα των κυρώσεων, προσθέτοντας ότι η Τουρκία μπορεί επίσης να επανεξετάσει την αγορά προηγμένων αεροσκαφών της Boeing από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν μας δίνετε τα F-35; Εντάξει, τότε συγχωρέστε μας, αλλά θα πρέπει και πάλι να λάβουμε μέτρα και σε αυτό το θέμα και να στραφούμε αλλού», δήλωσε ο Ερντογάν σε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος ΑΚΡ.

Στη συνέχεια μάλιστα δήλωσε ότι εφόσον η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και παγιωθεί η Τουρκία θα επανεξετάσει τη στάση της στην παραγγελία των 100 Boeing που έχει παραγγείλει για τον επιβατηγό της στόλο αεροσκαφών.

Την ίδια ώρα ο κρατικός όμιλος Rostec της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να προμηθεύσει τα αεροσκάφη SU-35 στην Τουρκία, εάν τα ζητήσει η Άγκυρα. Ωστόσο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι δεν έχουν υπάρξει συνομιλίες με τη Μόσχα για εναλλακτικές λύσεις για τα αεροσκάφη F-35 για την ώρα.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αν δεν δώσουν τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35, τότε δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στραφούν σε άλλη αγορά, όπως έγινε και με το αντι-πυραυλικό σύστημα πριν από χρόνια.

«Εμείς τηρούμε τα συμφωνηθέντα. Πληρώσαμε 1,4 δις. για τα F-35. Τέσσερα από αυτά παραδόθηκαν στους πιλότους στις ΗΠΑ και δεν επιτρέπουν να έρθουν στη χώρα μας. Την περίοδο Ομπάμα δεν πήραμε αυτά που έπρεπε να πάρουμε. Απευθύνομαι στο αμερικανικό Κογκρέσο: όταν ζητήσαμε να πάρουμε Πάτριοτ την περίοδο Ομπάμα, δεν μας δώσατε. Και την περίοδο Τραμπ πάλι προσπαθείτε να το εμποδίσετε. Ακόμη κι αν έχουμε δώσει τα λεφτά μας, δεν μας δίνετε, άρα κι εμείς θα πάμε σε όποιον δίνει. Με τη Ρωσία συμφωνήσαμε το καθετί και μας δώσανε. Κι εσείς αν δίνατε, ‘θα παίρναμε κι από εσάς’, είπαμε, αλλά δεν έδωσαν. Λέτε ότι δεν το επιτρέπει το Κογκρέσο. Αν δεν δώσετε ούτε F-35, θα πάρουμε τα μέτρα μας και θα στραφούμε αλλού. Ήδη το έχουμε συζητήσει και το ψάχνουμε. Δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, διατρανώνοντας ότι ‘δεν είμαστε ζητιάνοι’.

«Δεν είμαστε ένα κράτος νομάδων, δεν είμαστε καν νομάδες. Αυτή τη στιγμή και σε κρατικό επίπεδο και σε ιδιωτικό έχουμε κάνει πολλά βήματα στον αμυντικό τομέα. Μέχρι χθες μας είχαν και περιμέναμε σαν ζητιάνοι έξω από την πόρτα τους. Θα παίρναμε μη επανδρωμένα, θα παίρναμε το ένα, θα παίρναμε το άλλο…, δεν μας έδωσαν τίποτα.

Ο κ. Μπους μια μέρα μου είπε: ‘Κύριε πρωθυπουργέ, αυτό που σας κάνουν, εγώ δεν το δέχομαι’. Και τότε έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών λέγοντας ‘αυτό δεν γίνεται, σε 24 ώρες δεν ξέρω, σε 48 ώρες θα δώσετε μη επανδρωμένα (στην Τουρκία). Φτάνει αυτό; Διεξάγουμε αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Αυτοί οι γείτονες, να ‘ναι καλά, μας έκαναν νοικοκυραίους. Τώρα έχουμε και μη επανδρωμένα και από όλα. Ακόμη και τα πυρομαχικά τους εδώ παράγονται πλέον», δήλωσε.

Πηγή: Reuters, OPEN TV, Hellas Journal

Ο Μάικ Πομπέο προσφέρει “συμβιβασμό” στους Τούρκους αν δεν λειτουργήσουν τους S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: