Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου , Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η ορκωμοσία των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου έγινε σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολούθησε  η προβλεπόμενη παράδοση παραλαβή των υπουργείων. Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση θα γίνει στη Βουλή αύριο, Τετάρτη, 11:00.

Το υπουργικό συμβούλιο που συγκρότησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αριθμεί συνολικά πενήντα άτομα Από αυτούς, 18 είναι υπουργοί, 2 αναπληρωτές υπουργοί και 29 υφυπουργοί.

Ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε 5 γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο. Οι δύο από αυτές είναι υπουργοί- η Νίκη Κεραμέως Παιδείας και η Λίνα Μενδώνη Πολιτισμού- ενώ τρεις ακόμη είναι υφυπουργοί. Πρόκειται για τις: Σοφία Ζαχαράκη (υφυπουργός Παιδείας), Δόμνα Μιχαηλίδου (υφυπουργός Εργασίας) και Φωτεινή Αραμπατζή (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης).

Ακόμη, στο υπουργικό συμβούλιο μπήκαν 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Οι τρεις από αυτούς είναι υπουργοί και οι 18 υφυπουργοί. Οι 3 εξωκοινοβουλευτικοί που επιλέχθηκαν για υπουργοί είναι οι: Κυριάκος Πιερρακάκης (Επικρατείας- Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Λίνα Μενδώνη (Πολιτισμού) και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Προστασίας του Πολίτη).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κίνημα Αλλαγής διέγραψε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη Λίνα Μενδώνη, με τη δικαιολογία ότι που συμμετέχουν στη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την απόφαση πήρε η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Στη σχετική ανακοίνωση, που υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Μιχάλης Τζελέπης, αναφέρεται:

«Κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (Ε.Δ.Ε.ΚΑ.Π.) του Κινήματος Αλλαγής, η Μενδώνη Στυλιανή και ο Χρυσοχοΐδης Μιχαήλ διαγράφονται από μέλη του Κινήματος Αλλαγής».

– ΣΥΡΙΖΑ:”Το νέο κυβερνητικό σχήμα της Ν.Δ, ούτε νέο είναι, ούτε μικρό κι ευέλικτο”

“Το νέο κυβερνητικό σχήμα της Ν.Δ, ούτε νέο είναι, ούτε μικρό κι ευέλικτο, όπως δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης. Πρώην υπουργοί της περιόδου 2012-14, καθώς και μια σειρά εξωκοινοβουλευτικοί, νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες, υφυπουργοί με αρμοδιότητες τις οποίες είχαν, μέχρι πρότινος, Γενικοί Γραμματείς, ένταξή των αρμοδιοτήτων για το Προσφυγικό, αλλά και για τη Σωφρονιστική Πολιτική, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάτι που δεν υπάρχει σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. 51 υπουργοί και υφυπουργοί, για να καλυφθούν οι φιλοδοξίες όσο περισσότερων στελεχών της Ν.Δ.”.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την σύνθεση της νέας κυβέρνησης και καταλήγει:

“Τελικά, το μόνο που σπανίζει από τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι οι γυναίκες. Κακή αρχή, ήδη από την πρώτη μέρα”.

  • ΚΚΕ: Οι υπουργοί είναι γνωστά και δοκιμασμένα στελέχη στην υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών

«Οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης της ΝΔ είναι στην πλειοψηφία τους γνωστά και δοκιμασμένα στελέχη στην υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών. Αρκετοί απ’ αυτούς “διακρίθηκαν” ως υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης του κ. Σαμαρά και σήμερα επανέρχονται, βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος με αντιλαϊκούς νόμους και αποφάσεις απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Τα παραπάνω αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ανακοινώθηκε το απόγευμα η σύνθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου ανακοίνωσε ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

  • Συγκεκριμένα, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Νέος Υπουργός Οικονομικών είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας, με Υφυπουργό αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία τον Απόστολο Βεσυρόπουλο και Υφυπουργό για τη Δημοσιονομική Πολιτική τον Θεόδωρο Σκυλακάκη και Υφυπουργό Αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα τον Γεώργιο Ζαββό.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, με Υφυπουργό αρμόδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τον Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργό αρμόδιο για την Έρευνα και την Τεχνολογία τον Χρήστο Δήμα και Υφυπουργό αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο τον Νίκο Παπαθανάση.

  • Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Νίκος Δένδιας, με Αναπληρωτή Υπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια τον Κώστα Φραγκογιάννη και Υφυπουργό αρμόδιο για τον απόδημο Ελληνισμό τον Αντώνη Διαματάρη.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανατίθεται στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με Αναπληρωτή Υπουργό αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική τον Γιώργο Κουμουτσάκο και Υφυπουργό αρμόδιο για την Αντεγκληματική Πολιτική τον Λευτέρη Οικονόμου.

  • Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανατίθεται στον Νίκο Παναγιωτόπουλο με Υφυπουργό τον Αλκιβιάδη Στεφανή, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναλαμβάνει η Νίκη Κεραμέως με Υφυπουργό αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τη Σοφία Ζαχαράκη και Υφυπουργό Αρμόδιο για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης τον Βασίλη Διγαλάκη.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει ο Γιάννης Βρούτσης, με Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης τον Παναγιώτη Μηταράκη και Υφυπουργό αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης τη Δόμνα Μιχαηλίδου.

  • Το Υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει ο Βασίλης Κικίλιας, με Υφυπουργό τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κωστής Χατζηδάκης, με Υφυπουργό αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων τον Γεράσιμο Θωμά και Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος τον Δημήτρη Οικονόμου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανατίθεται στη Λίνα Μενδώνη, με Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού τον Λεύτερη Αυγενάκη.

  • Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας, με Υφυπουργό τον Δημήτρη Κράνη.

Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Παναγιώτη Θεοδωρικάκος, με Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών τον Θεόδωρο Λιβάνιο και Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης τον Θεόδωρο Καραόγλου.

  • Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υπουργός Επικράτειας και Ψηφιακής διακυβέρνησης θα είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με Υφυπουργό για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών τον Γεώργιο Γεωργαντά και Υφυπουργό για θέματα ψηφιακής στρατηγικής τον Γρήγορη Ζαρειφόπουλο.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών Υπουργός θα είναι ο Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής και Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μεταφορών ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

  • Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης, με Υφυπουργό αρμόδιο για την Κοινή Αγροτική Πολίτικη τον Κώστας Σκρέκα και Υφυπουργό αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική τη Φωτεινή Αραμπατζή.

  • Το Υπουργείο Τουρισμού αναλαμβάνει ο Χάρης Θεοχάρης, με Υφυπουργό τον Μάνο Κονσόλα. Υπουργός Επικράτειας αναλαμβάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Υφυπουργός πάρα τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου θα είναι ο Άκης Σκέρτσος.

  • Υφυπουργός πάρα τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο Στέλιος Πέτσας.

Η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει για πρόεδρο της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: