Σε Τίμερμανς και Γκεοργκίεβα ο πιθανός μεγάλος συμβιβασμός για την προεδρία της Κομισιόν

H Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους. EPA/LEGNAN KOULA




Σε πλήρη εξέλιξη είναι το παζάρι που διεξάγεται από το απόγευμα της Δευτέρας στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για τη στελέχωση των κορυφαίων θέσεών της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που προέρχονται από δηλώσεις στο Reuters δύο διπλωματών με γνώση των συζητήσεων οι ηγέτες πλησιάζουν σε συμφωνία και δύο ονόματα έχουν μείνει στο τραπέζι για τη θέση των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Ολλανδός σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς φέρεται ως φαβορί για την αντικατάσταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Βουλγάρα κεντροδεξιά Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους και τώρα είναι στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου, στη θέση του Ντόναλντ Τουσκ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στη θέση της Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήθελε να ηγηθεί της Κομισιόν, φαίνεται πως θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσαν οι διπλωμάτες, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί έπειτα από περισσότερο από 18 ώρες συνομιλιών.

Το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών φαίνεται ότι έχει μετατοπιστεί πλέον στο ζήτημα της μοιρασιάς των άλλων κορυφαίων πόστων της ΕΕ μεταξύ του ΕΛΚ και των Φιλελευθέρων, όπως είπαν διπλωμάτες. Το σχέδιο που συζητούν οι ηγέτες προβλέπει την ανάληψη των ηνίων της Κομισιόν από τον Τίμερμανς, την Βουλγάρα της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Δανή επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ ή τον Βέλγο Σαρλ Μισέλ στη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, ενώ την προεδρία του ευρωκοινοβουλίου θα μοιραστούν ο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Γκι Φέρχοφσταντ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: