Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις: Ποια βοήθεια θα προσφέρουν στη Χαλκιδική

Καταστροφές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων στην Χαλκιδική. ΑΠΕ ΜΠΕ, PIXEL, STR




Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται περισσότερα από 50 μηχανήματα των Ενόπλων Δυνάμεων με το ανάλογο προσωπικό ώστε να συνδράμουν στην γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η βραδινή θεομηνία στην Χαλκιδική.

Επιπλέον ηλεκτρογεννήτριες που υπάρχουν στα στρατόπεδα, είναι κι αυτές έτοιμες προς διάθεση όπου ζητηθεί από την γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, οι πρώτες γεννήτριες εγκαθίστανται σε αστυνομικά τμήματα και πυροσβεστικές υπηρεσίες για να βοηθήσουν -όπου χρειάζεται- το έργο των Σωμάτων ασφαλείας.

Από τις νυχτερινές ώρες ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε να υπάρξει η ανάλογη ετοιμότητα ανταπόκρισης των ΕΔ, με τον Α ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου να δίνει εντολή στις Ειδικές ομάδες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών των ΕΔ για πλήρη ετοιμότητα λίγων λεπτών.

Μονάδες του μηχανικού, του τεχνικού, της ΠΑ, του ΠΝ ετοίμασαν τα μέσα που διαθέτουν εφόσον τους ζητηθεί να μεταβούν στις πληγησες περιοχές.

Στην περιοχή ευθύνης της 1ης Στρατιάς, που βρίσκονται τα σημεία που επλήγησαν, ο Διοικητής μαζί με τους δύο Διοικητές των Σωμάτων (Γ & Δ ΣΣ) συντονίζουν τις κινήσεις των τμημάτων ώστε να προωθηθούν σε κοντινά σημεία που υπάρχουν προβλήματα και να βοηθήσουν.

Το νυχτερινό θρίλερ έρευνας διάσωσης

Δύο φορές το Super Puma που απογειώθηκε από τη Λήμνο προσπάθησε να προσεγγίσει την περιοχή που χάθηκαν τα ίχνη του ψαρά. Ακόμη μια ένα Aegean Hawk S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Τελικα το Augusta Bell της 111 Πτέρυγας Μάχης το πρωί εντόπισε το πτώμα του άτυχου ψαρά.

Η κοινωνική προσφορά των ΕΔ μέχρι τώρα

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει πέντε γεννήτριες για δύο αστυνομικά τμηματα, δύο σταθμούς πυροσβεστικής και το Δημαρχείο των Μουδανιών που έχει έδρα και το συντονιστικό όργανο. Οι υπολογισμοί που κάνουν Αξιωματικοί είναι πως η διάθεση των στρατιωτικών γεννητριών θα ξεπεράσει τις δέκα.

Στο Δ Σώμα Στρατού έχουν μετακινηθεί για απομάκρυνση φερτών υλικών (μπάζα) μηχανήματα του Μηχανικού στο ορεινό χωριό του Ιάσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα Κέντρα Αναπληρώσεως Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) της Ν. Φώκαιας στην Χαλκιδική οι ζημιές από τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή είναι πολύ σοβαρές και για αυτό τον λόγο τίθεται προς το παρόν εκτός λειτουργίας καθώς έχουν ξεριζωθεί περισσότερα από 300 δέντρα. Μικρότερες είναι οι ζημιές που έχει υποστεί το ΚΑΑΥ της Νέας Μάκρης στην Αλεξανδρούπολη, ζημιές που όπως λένε ανώτατα στελέχη από την περιοχή του Έβρου, είναι αντιμετωπίσιμες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: