Σε κλοιό καύσωνα η Ευρώπη: Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, φόβοι κατάρρευσης Νοτρ Νταμ

File Photo: Ένας άνδρας δροσίζεται σε συντριβάνι στην πλατεία των Εθνών στη Γενεύη, Ελβετία. EPA, SALVATORE DI NOLFI




Ο ακραίος καύσωνας που βιώνει για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα η Γαλλία με την αποπνικτική ζέστη ενέχει τον κίνδυνο να επιταχυνθεί η κατάρρευση του θολωτού τρούλου της κατεστραμμένης από τη φωτιά Παναγίας των Παρισίων, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του Καθεδρικού Ναού.

  • «Ανησυχώ πολύ για τον καύσωνα» είπε ο Φιλίπ Βιλνέβ. «Αυτό που φοβάμαι είναι ότι οι αρμοί ή η τοιχοδομή, καθώς θα στεγνώσουν (από τη ζέστη), ενδέχεται να χάσουν τη συνεκτικότητά τους, τη συνοχή τους και τα δομικά χαρακτηριστικά τους και ξαφνικά, ο θόλος θα καταρρεύσει».

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό κηρύχθηκαν σήμερα οι 80 από τις 96 διοικητικές περιφέρειες της Γαλλίας, μπροστά στο αφόρητο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Η Meteo France προβλέπει ότι το Παρίσι θα «λιώσει» κάτω από θερμοκρασίες ρεκόρ, οι οποίες αύριο Πέμπτη θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς Κελσίου. Το προηγούμενο ρεκόρ ζέστης στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται στους 40,4 βαθμούς Κελσίου και καταγράφηκε το 1947.

Ρεκόρ ζέστης στο Βέλγιο και την Ολλανδία

  • Στο μεταξύ στη στρατιωτική βάση Κλάιν Μπρόγκελ, στο ανατολικό Βέλγιο, η θερμοκρασία άγγιξε τους 38,9 βαθμούς Κελσίου,  ένα ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής μετεωρολόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Βελγίου (IRM) Ντάβιντ Ντεχενάου.

Ο σταθμός μέτρησης του Κλάιν Μπρόγκελ, που υπάγεται στον βελγικό στρατό, καταγράφει συχνά τις υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα. Είχε μετρήσει θερμοκρασία 38,8 βαθμών Κελσίου το καλοκαίρι του 2018, διευκρίνισε ο μετεωρολόγος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι 38,9 βαθμοί Κελσίου που έδειξαν σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα τα θερμόμετρα είναι «η υψηλότερη θερμοκρασία στο Βέλγιο από τότε που άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες το 1833» υπογράμμισε ο επιστήμονας σε μήνυμά του στο Twitter.

  • Την ίδια ώρα, στην Ολλανδία, ο υδράργυρος ανήλθε επίσης σε επίπεδα ρεκόρ σήμερα, με 38,8 βαθμούς Κελσίου, ήτοι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα, ανακοίνωσε το βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας (KNMI).

Με την Ευρώπη να πλήττεται από τον καύσωνα, στην Ολλανδία, τα θερμόμετρα έδειξαν 38,8 βαθμούς Κελσίου γύρω στις 15.00 τοπική ώρα στο Γκίλζε-Ρίτζεν, στο νότιο τμήμα της χώρας, επισημαίνει το KNMI σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το τελευταίο ρεκόρ χρονολογείται από το 1944, με 38,6 βαθμούς Κελσίου.

Οι υπάλληλοι ζωολογικού κήπου στο Βέλγιο τάισαν σήμερα τις τίγρεις με κοτόπουλα που είχαν τοποθετήσει σε τεράστια κομμάτια πάγου, καθώς η βόρεια Ευρώπη «ψήνεται» σε θερμοκρασίες ρεκόρ, σε άλλο ένα κύμα καύσωνα, το οποίο, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, θα καταστεί η νέα κανονικότητα.

Για δεύτερη φορά σε έναν μήνα, θερμές αέριες μάζες από την έρημο Σαχάρα σάρωσαν τη Γηραιά Ήπειρο, με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ σε Βέλγιο και Ολλανδία με τη ζέστη να απειλεί επίσης τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς το κύμα καύσωνα αναμένεται να διαρκέσει έως την Παρασκευή.

Στην Ισπανία, μια πυρκαγιά που ξέσπασε στην επαρχία Σαραγόσα (στο βόρειο τμήμα της χώρας) έχει σχεδόν τεθεί υπό έλεγχο, υπάρχει, ωστόσο, κίνδυνος να εκδηλωθούν νέα μέτωπα, ειδικά στα ανατολικά, όπου τα θερμόμετρα αναμένεται να δείξουν θερμοκρασίες έως και 41 βαθμούς Κελσίου.

Οι ιταλικές αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για πυρκαγιές στο νησί της Σαρδηνίας, με τον υδράργυρο να αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Έθεσαν, επίσης, σε «κόκκινο» συναγερμό 13 πόλεις, προειδοποιώντας για τις πιθανές απειλές στην υγεία όλων των πολιτών, όχι μόνο των ευάλωτων ομάδων.

Σε συναγερμό για φωτιά παραμένει και η Πορτογαλία, όπου ξέσπασε το Σαββατοκύριακο η μεγαλύτερη πυρκαγιά για φέτος, η οποία κατασβήστηκε με τη συνδρομή περισσότερων από 1000 πυροσβεστών χθες.

Βορειότερα, σε «κόκκινο συναγερμό» τέθηκε και το Βέλγιο, όπου ο υδράργυρος κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας στους 38,9 βαθμούς Κελσίου. Οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να πίνουν άφθονο νερό και να αποφεύγουν τον ήλιο.

Στο Pairi Daiza, έναν ζωολογικό κήπο στο δυτικό Βέλγιο, οι υπάλληλοι τάισαν κοτόπουλα τις τίγρεις, τα οποία είχαν βάλει σε τεράστια κομμάτια πάγου αλλά και παγωμένα καρπούζια τις αρκούδες.

Πρόσφεραν επίσης στους επισκέπτες δωρεάν μπουκάλια νερό.

«Φτιάξαμε σπηλιές με κλιματισμό στο εσωτερικό τους για τα πάντα, καθώς είναι τα πλέον ευάλωτα ζώα σε τόσο ζεστό καιρό, ωστόσο συνεχίζουν να προτιμούν να παραμείνουν έξω» εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του ζωολογικού κήπου Ματιέ Γκεντεφρόι.

Στην Ολλανδία, ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε ο υδράργυρος φθάνοντας αρχικά στους 38,8 βαθμούς Κελσίου στο Γκίλζε Ρίτζεν, στο νότιο τμήμα, κατόπιν στους 39,2 βαθμούς στο Αϊντχόβεν.

Η ζέστη είναι τέτοια που τα μέταλλα λύγισαν σε γέφυρες στο Άμστερνταμ και το Χάαρλεμ, με τους δημοτικούς υπαλλήλους να τα ψεκάζουν με νερό για να επανέλθουν στην κανονική θερμοκρασία τους. Την ίδια ώρα, το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο RTV Oost προτείνει στους τηλεθεατές μια «τηλεοπτική δροσιά», να παρακολουθούν ένα πρόγραμμα με πλάνα αρχείου από χιονισμένα τοπία.

Εκατοντάδες γουρούνια πέθαναν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε ένα αγρόκτημα στο Μίντελχαρνις, στη δυτική Ολλανδία, εξαιτίας της ζέστης και μιας βλάβης στο σύστημα κλιματισμού.

Η Γερμανία εξέδωσε συναγερμό για τον καύσωνα στο σύνολο της χώρας προειδοποιώντας ότι το ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας στη χώρα, οι 40,3 βαθμοί Κελσίου, αναμένεται να καταρριφθεί αύριο.

Μπροστά στην αφόρητη ζέστη, τα παιδιά, που δεν έχουν σχολείο, έσπευσαν να παίξουν στα σιντριβάνια, ενώ οι όχθες στις λίμνες και τα ποτάμια γέμισαν ασφυκτικά από παραθεριστές. Όμως, τρεις άνθρωποι έχουν πνιγεί από χθες το βράδυ.

«Είναι το ομορφότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί» δήλωσε η κάτοικος του Μονάχου Μανουέλα Λούκας.

«Είναι λυπηρό που ο χειμώνας διαρκεί τόσο πολύ και δεν υπάρχουν τόσο όμορφες ημέρες στη Γερμανία, επομένως πρέπει να επωφεληθούμε από τη ζέστη και απλά να το απολαύσουμε».

Στο Παρίσι, η θερμοκρασία προβλέπεται να ξεπεράσει το ρεκόρ των 40,4 βαθμών Κελσίου.

Εντούτοις, ειδικοί για το κλίμα προειδοποιούν ότι τέτοιου είδους κύματα ζέστης θα συμβαίνουν ολοένα και πιο συχνά λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Εάν υπάρξει περαιτέρω αλλαγή στο κλίμα, θα είναι πιθανό κατά 50% το να ζούμε καυτά καλοκαίρια στο μέλλον. Είναι παρόμοιο με το να πω ότι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι στο μέλλον θα είναι τόσο καυτό όσο τα ζεστότερα καλοκαίρια που είχαμε έως σήμερα» επισήμανε ο Ντέκλαν Φίνεϊ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Εδώ βρέθηκε το γαλλικό υποβρύχιο: Αναζητούν την αιτία που το βύθισε αύτανδρο [video, χάρτης]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: