Σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη Τραμπ και φορέων πολιτικών δικαιωμάτων για την ιθαγένεια

File Photo: Ο Ντόναλντ Τραμπ. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Η δικαστική μάχη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να προστεθεί μία ερώτηση για την ιθαγένεια στην απογραφή του 2020, φαίνεται ότι είναι μία μάχη την οποία ενδέχεται να χάσει ο Αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζει το “Politico.”

Έντεκα ημέρες, μετά την έκδοση μιας δυσμενούς απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μία ένα ομάδα δικηγόρων του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πρέπει να πείσει τρεις περιφερειακούς δικαστές ότι η προθεσμία τύπωσης των ερωτηματολογίων (30 Ιουνίου) που είχε προωθήσει μία άλλη ομάδα δικηγόρων του ίδιου υπουργείου, είναι ενδεχόμενο να μην ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εμπορίου που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, τα ερωτηματολόγια τυπώνονται ήδη.

Προκειμένου να τηρηθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η νέα ομάδα δικηγόρων του υπουργείου Δικαιοσύνης θα πρέπει να αναπτύξει μία επιχειρηματολογία, την οποία το ίδιο δικαστήριο από την πλευρά του, θα πρέπει να αξιολογήσει ως σύμφωνη με το νόμο, όσο και ρεαλιστικά πιστευτή.

Πρόκειται για μία δύσκολη αποστολή, αν ληφθεί υπόψη, ότι το δικαστήριο στην προηγούμενη απόφασή του υποστήριξε ότι η προηγούμενη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης Τραμπ δεν ήταν πιστευτή.

“Νομίζω ότι μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα δείτε την προσέγγιση που θα ακολουθήσουμε. Κατά την άποψή μου, πιστεύω ότι θα παρέχει έναν τρόπο, ώστε να συμπεριληφθεί η ερώτηση στην απογραφή,” δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή του υπουργείου Δικαιοσύνης φαίνεται ότι υπονομεύτηκε αρκετές φορές από τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκε να παραδέχτηκε πως ο σκοπός του, ήταν πολιτικός.

“Νούμερο ένα, το χρειάζεστε για το Κογκρέσο και για τον καθορισμό των περιφερειών,” είπε ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα. “Το χρειάζεστε για την καταβολή αποζημιώσεων -που πηγαίνουν οι χρηματοδοτήσεις; Πόσοι άνθρωποι κατοικούν σε μια περιοχή; Είναι [Αμερικανοί] πολίτες ή όχι;

Οι αποφάσεις για τον καθορισμό των περιφερειών, αλλά και για την καταβολή αποζημιώσεων λαμβάνονται επί τη βάσει του αριθμού των κατοίκων που καταγράφονται στην απογραφή κι όχι ανάλογα με το αν είναι Αμερικανοί πολίτες ή όχι.

“Φαίνεται ότι πρόκειται για μία φάρσα,” δήλωσε η Βανίτα Κούπτα πρώην υπεύθυνη της διεύθυνσης πολιτικών δικαιωμάτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την περίοδο της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα και σημερινή πρόεδρος της οργάνωσης (Leadership Conference on Civil and Human Rights) η οποία και είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο να υπάρξει μία ερώτηση για την ιθαγένεια στο κείμενο ερωτήσεων της απογραφής του 2020.

“Υπάρχουν άνθρωποι που το βλέπουν αυτό σαν μία προσπάθεια του προέδρου να ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει παράνομα πράγματα παραβιάζοντας και υποβαθμίζοντας τον κανόνα του δικαίου,” παρατήρησε η ίδια.

Η ιδέα ότι οι δικαστές θα συμφωνήσουν ώστε να αγνοήσουν τις αποδείξεις που υπάρχουν για την υπόθεση “δείχνει παράξενη” σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Κούπτα.

Η επιμονή του προέδρου Τραμπ, ώστε να συμπεριληφθεί η ερώτηση για την ιθαγένεια, αυξάνει τον κίνδυνο να γίνουν περισσότερες αποκαλύψεις για τον ρόλο που έχει ο Λευκός Οίκος στην όλη προσπάθεια, που γίνεται από την κυβέρνηση Τραμπ.

Την Παρασκευή, ένας από τους τρεις περιφερειακούς δικαστές, ο δικαστής Τζορτζ Χέιζελ από το Μέριλαντ ενεργοποίησε την διαδικασία για την κατάθεση αποδείξεων στην υπόθεση από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις υποστήριξης των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα εκμεταλλευτούν την δυνατότητα που υπάρχει, ώστε να διερευνήσουν τις επικοινωνίες μεταξύ αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, του υπουργείου Εμπορίου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και για την αναζήτηση λεπτομερειών σχετικά με το ρόλο του προέδρου Τραμπ.

Οι προθέσεις αυτές, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν νέες δικαστικές διαμάχες σχετικά με την επίκληση και χρήση του υπηρεσιακού απορρήτου από την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά και τον βαθμό εμπιστευτικότητας των επικοινωνιών του Λευκού Οίκου.

Οι περιφερειακοί δικαστές θα πρέπει να πειστούν για την επιχειρηματολογία των δικηγόρων του υπουργείου Δικαιοσύνης κι αναφορικά με το αν η ερώτηση για την ιθαγένεια δεν έρχεται σε αντίθεση με το αποδεικτικό υλικό.

Μεταξύ άλλων, η πρόταση του στρατηγιστή των Ρεπουμπλικάνων Τόμας Χόφελερ, σύμφωνα με την οποία η ερώτηση για την ιθαγένεια δημιουργεί ένα εκλογικό πλεονέκτημα για τους Ρεπουμπλικάνους και τους μη Ισπανόφωνους λευκούς.

Ο Χέιζελ έχει προηγούμενα αποφασίσει ότι η πρόθεση του υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος ήταν σχετική με τη νομική διάσταση της υπόθεσης.

Ωστόσο, η δικαστική διαδικασία φαίνεται ότι στρέφεται προς την κατεύθυνση υιοθέτησης διακρίσεων, αλλά και μιας συνωμοσίας ώστε οι Ισπανόφωνοι να υποβαθμιστούν απέναντι στην άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους.

Οι μηνυτές προσανατολίζονται σε μία πιο ευρεία προσπάθεια κατάθεσης αποδεικτικού υλικού, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση Τραμπ.

“Μία μήνυση πολιτικής συνωμοσίας, είναι αυτή που καθιστά σχετική την πρόθεση ενός μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων,” σύμφωνα με την άποψη οργανώσεων και φορέων όπως το ίδρυμα (Mexican American Legal Defense and Education Fund) που έχει ενεργό ρόλο στην εκπροσώπηση των μηνύσεων ενώπιον του δικαστή Χέιζελ.

Οι ίδιοι φορείς εκτιμούν ότι η υπόθεση της ερώτησης για την ιθαγένεια στην απογραφή του επόμενου χρόνου θα προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγαλύτερης μερίδας της αμερικανικής κοινής γνώμης, καθώς διαφαίνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων (αξιωματούχων) έχει εμπλοκή στην υπόθεση αυτή.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους μηνυτές εκτιμούν επίσης, ότι οι απαιτήσεις που έχουν καταθέσει σχετικά με την διάθεση εγγράφων, αλλά και ανακλήσεων ένορκων καταθέσεων, που αφαιρέθηκαν από την υπόθεση κατά την δικαστική διαδικασία, θα συμπεριληφθούν και πάλι στην εκδίκασή της.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εξοργισμένος ο Τραμπ με τη Μέι για τον Ντάροκ που χαρακτηρίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ ανίκανο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: