Σαν ένας χαμαιλέοντας: Ο μικρός αδελφός του Μπόρις που αλλάζει συνεχώς θέση για το Brexit

Ο Τζο Τζόνσον, που έγινε υπουργός παρακολουθεί τον Μπόριις Τζόνσον με τα αδέλφια του Στάνλεϊ και Ρέιτσελ, στο Λονδίνο. EPA, Stefan Rousseau / POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Oνομάζεται Τζο Τζόνσον. Είναι ο μικρότερος σε ηλικία αδελφός του νέου πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στην άρτι συσταθείσα κυβέρνηση του οποίου εκείνος μόλις διορίστηκε υπουργός, με αρμοδιότητα τα Πανεπιστήμια, τις Επιστήμες, την Ερευνα και την Καινοτομία. Ο Τζο Τζόνσον ξεκίνησε την καριέρα του ως τραπεζίτης για την Deutsche Bank στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

  • Στην πορεία, ωστόσο, το «γύρισε» στη δημοσιογραφία, περνώντας μάλιστα αρκετά χρόνια στους έγκυρους «Financial Times», προτού τελικώς εισέλθει το 2010 στον χώρο της πολιτικής ως βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος.

Εκείνο που εντυπωσιάζει, ωστόσο, στην περίπτωση του Τζο Τζόνσον δεν είναι ούτε η προσωπική του πορεία, ούτε η συγγενική σχέση με τον αδελφό του, Μπόρις, που μόλις τον έχρισε υπουργό, αλλά η πορεία της στάσης που ο 47χρονος Τζο έχει υιοθετήσει απέναντι στο Brexit, μια στάση που έχει περάσει από χίλια (διαφορετικά μεταξύ τους) κύματα.

Βλέπετε, ο Τζο Τζόνσον σε εκείνο το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2016 είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενάντια δηλαδή στον Μπόρις που έκανε τότε εκστρατεία υπέρ της εξόδου, ανεμίζοντας σπαράγγια (κυριολεκτικά) από τις περισσότερο ευρωσκεπτικιστικές επάλξεις του κόμματος των Τόρις.

Ενεργοποίηση του άρθρου 50
Στην πορεία, ωστόσο, ο Τζο Τζόνσον θα άλλαζε στάση υπέρ του Brexit, ψηφίζοντας υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 50 για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ… προτού όμως αλλάξει και πάλι στάση, αυτήν τη φορά ζητώντας να πραγματοποιηθεί στη χώρα ένα νέο δεύτερο δημοψήφισμα.

Τον Νοέμβριο του 2018, μάλιστα, ο Τζο Τζόνσον είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, στην οποία διατηρούσε τότε θέση υφυπουργού Συγκοινωνιών, με αίτημα τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, κινούμενος και πάλι δηλαδή ενάντια στον αδελφό του, Μπόρις Τζόνσον, που δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει προπαγάνδα υπέρ του Brexit.

  • Αργότερα, ωστόσο, ο Τζο Τζόνσον θα έπαιρνε ανοιχτά θέση ενάντια στη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η Τερέζα Μέι με τους Ευρωπαίους για τους όρους του «διαζυγίου» και την επόμενη ημέρα στις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.
  • Και έπειτα από όλα αυτά, μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο μικρότερος αδελφός του Μπόρις Τζόνσον, ο ίδιος άνθρωπος δηλαδή που είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ το 2016, προτού παραιτηθεί το 2018 ζητώντας νέο δημοψήφισμα, διορίστηκε ξαφνικά υπουργός στην κυβέρνηση του αδελφού του, που διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους ότι θα έχει βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ έως τις 31 Οκτωβρίου του 2019, ακόμη και χωρίς συμφωνία.

Στη σκιά όσων έχουν προηγηθεί, πολλοί πια κατηγορούν την οικογένεια Τζόνσον για υποκρισία, με τις απόψεις ωστόσο να διίστανται ως προς το ποιος είναι τελικά περισσότερο υποκριτής: ο Μπόρις ή ο Τζο.

Κατά την πρώτη ομιλία, πάντως, που εκφώνησε ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη Τετάρτη μπροστά από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον επιτέθηκε στην «αναποφασιστικότητα» με την οποία προσέγγισαν πολλοί στη Βρετανία τον στόχο του Brexit τα προηγούμενα τρία χρόνια. Μια «αναποφασιστικότητα» η οποία, ωστόσο, ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του μικρότερου αδελφού του νυν πρωθυπουργού, Τζο Τζόνσον.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Χωρίς αντίκρισµα αποδεικνύονται οι λεονταρισµοί της Τουρκίας για τα µέτρα των Ευρωπαίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: