“Σαστισμένη” η Ουάσιγκτον με την παραλαβή των S-400: “Πόλεμος” Κογκρέσου με Τραμπ-Ερντογάν

File Photo: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον όμορφο, όπως έγραψε, Λευκό Οίκο από την περιοδεία του στις μεσοδυτικές πολιτείες. Φωτογραφία via Twitter, @realDonaldTrump




ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, HELLAS JOURNAL

Μία περίεργη αναμονή παρατηρείται στην Ουάσιγκτον, μετά την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι παρέλαβε την πρώτη συστοιχία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Μερικοί αξιωματούχοι στην αμερικανική πρωτεύουσα περιγράφονται «σαστισμένοι» με την εξέλιξη, καθώς αρκετοί φαίνεται ότι βρίσκονταν σε «καθεστώς άρνησης», πιστεύοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, την ύστατη στιγμή, ίσως να έκανε πίσω. Άλλοι αξιωματούχοι δικαιώθηκαν όταν προειδοποιούσαν για την αρνητική εξέλιξη.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ληφθεί αποφάσεις που δεν θα ανακοινωθούν μέχρι την επέτειο του πραξικοπήματος, καθώς ο Ερντογάν προετοιμάζει μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εναντίον της Αμερικής, στο φανατισμένο πλήθος, την αμερικανική ανακοίνωση.
  • Την ίδια στιγμή, πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμα συμφωνήσει απόλυτα με τις εισηγήσεις των συνεργατών του.

Όμως, η δημοσιογράφος του Bloomberg, που βρισκόταν στο προεδρικό αεροσκάφος AF1 με προορισμό το το Μιλγουόκι και στη συνέχεια το Κλίβελαντ του Οχάιο, μετέδωσε μέσω Twitter την πληροφορία ότι οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Έγραψε σχετικά:

  • Καθώς η Τουρκία παραλαμβάνει τα πρώτα πακέτα του ρωσικού συστήματος πυραύλων S-400, και παρά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης του Τραμπ, ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον (Ρεπουμπλικάνος από το Γουϊσκόνσιν) δήλωσε, ευρισκόμενος στο προεδρικό αεροσκάφος AF1:
    “Θα υπάρξουν κυρώσεις. Θα τους βγάλουμε από την παραγωγή του F-35. Θέλω να πω ότι δεν πρόκειται να είναι καλό (αυτό που θα συμβεί) για την Τουρκία… Αυτό είναι πραγματικά ατυχές”.

Έχει σημασία ότι ο γερουσιαστής συνόδευε τον Πρόεδρο Τραμπ στην περιοδεία του στις μεσοδυτικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και προφανώς μίλησε με τον Αμερικανό Πλανητάρχη για το θέμα που «έκαιγε» χθες την κυβέρνηση του, αφού ο «φίλος» του, όπως αποκαλεί τον Ταγίπ Ερντογάν, κατάφερε ισχυρό κτύπημα στην αξιοπιστία της Αμερικής.

Στο Κογκρέσο παρατηρείται ένα «πολεμικό κλίμα». Οι ηγέτες των πιο σημαντικών Επιτροπών της Βουλής και της Γερουσίας, και από τα δύο κόμματα, εξαπέλυσαν μία άνευ προηγουμένου επίθεση στον Ερντογάν και την Τουρκία, και δείχνουν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν και τυχόν απόφαση του κ. Τραμπ, είτε να αναβάλει τις κυρώσεις είτε να εγκρίνει «ελαφριά» μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

  • Το μήνυμα της Βουλής και της Γερουσίας είναι όταν «λέμε κυρώσεις, εννοούμε κυρώσεις» στη βάση του νόμου CAATSA, που ψηφίστηκε για να αντιμετωπίζονται οι εχθροί της Αμερικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Κογκρέσο έχουν ήδη την πλειοψηφία για να αντιμετωπίσουν τον κ. Τραμπ και τυχόν άρνησή του να σεβαστεί τους αμερικανικούς νόμους. Όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας, του ετοιμάζουν την αντιμετώπιση που του επεφύλαξαν για τη Σαουδική Αραβία, που σημαίνει ότι θα μπορέσουν να ανατρέχουν ακόμα και ένα βέτο, που δεν πιστεύεται ότι θα το χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Timothy Ash, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής στην εταιρεία Bluebay Asset Management, ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι η αγορά των S-400 σηματοδότησε μια καμπή για την παγκόσμια στρατιωτική δαπάνη.

“Εάν η Τουρκία είναι σε θέση να αγοράσει τα S-400 χωρίς κυρώσεις, τότε μια ουρά των μελών του ΝΑΤΟ θα αγοράsει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος συχνά είναι πολύ οικονομικά αποδοτικός και παρέχεται με μη εμπορικούς όρους”, δήλωσε.

Ο Ash πρόσθεσε ότι η αναθέρμανση των δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας και η πώληση των S-400 είναι μία “τεράστια πρόκληση για το πρόγραμμα των F35” και ένα “τεράστιο χτύπημα στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ”.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ βλέπουν την αγορά του ρωσικού συστήματος από την Άγκυρα ως έναν ανησυχητικό άξονα για πιο θερμούς δεσμούς με τη Μόσχα. Η ένταξη της Τουρκίας στο ρωσικό σύστημα S-400 θεωρείται επίσης ως άμεση απειλή για την ασφάλεια του προγράμματος F-35 της Lockheed Martin.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι δεν θέλουν τα υψηλής τεχνολογίας F-35 να βρίσκονται κοντά σε Ρώσους μηχανικούς, οι οποίοι θα εργάζονται στην Τουρκία για να εγκαταστήσουν και να υποστηρίξουν τα συστήματα S-400.

“Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο “, ανέφερε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει συνέπειες για την συμφωνία της με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 ζητά η ηγεσία της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στους Τούρκους που έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές με τον ρωσικό αμυντικό τομέα.

Στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της επιτροπής, Έλιοτ Ένγκελ, αλλά και ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Μάικλ ΜακΚολ, σημειώνεται ότι η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει «σκληρές συνέπειες» για αυτή την απόφαση.

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν ότι η παραλαβή του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα έχει σοβαρές συνέπειες στην σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι η απόκτηση του συστήματος S-400 θα ενεργοποιήσει κυρώσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα οι δύο Αμερικανοί βουλευτές υπενθυμίζουν ότι η επιτροπή είχε στηρίξει την προσφορά της κυβέρνησης για την πώληση του συστήματος PATRIOT, το οποίο θα ήταν απόλυτα επαρκές για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας στον τομέα της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε μια πολύ σαφή επιλογή. Δυστυχώς, έκανε σαφώς τη λάθος επιλογή. Το γεγονός ότι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ επέλεξε να ταχθεί με την Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν αντί για τη συμμαχία και τη στενότερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύσκολο να κατανοηθεί».

Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων-Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας: Να Εφαρμοστούν Πλήρως οι Προβλεπόμενες Κυρώσεις

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η αρμόδια ηγεσία της γερουσίας, η οποία ζήτησε επίσης την επιβολή κυρώσεων και κατηγόρησε τον πρόεδρο Ερντογάν ότι επέλεξε μια επικίνδυνη συνεργασία με την Ρωσία που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την οικονομική ευημερία αλλά και την ακεραιότητα του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων και η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων τονίζεται ότι «σε ισχυρή, διακομματική βάση, το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την λανθασμένη απόκτηση των S-400 από τον πρόεδρο Ερντογάν, μια ανησυχητική ένδειξη της στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και απειλής για το πρόγραμμα των F-35».

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση προτρέπει τον πρόεδρο Τραμπ «να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις» που προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Επιπλέον, οι γερουσιαστές καλούν το Πεντάγωνο να προχωρήσει στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Τέλος, στην ανακοίνωση τους οι γερουσιαστές υπενθυμίζουν ότι η Άγκυρα παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και αφήνουν ανοιχτή την ελπίδα ότι η «στρατηγική σχέση» των δύο χωρών θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτές τις σημαντικές διαφορές. Παρόλα όμως αυτά, ξεκαθαρίζουν ότι «η συνεχιζόμενη βελτίωση της συνεργασίας μας (ΗΠΑ-Τουρκίας) δεν θα είναι εφικτή εφόσον ο πρόεδρος Ερντογάν παραμείνει σταθερός στην εμβάθυνση των δεσμών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εις βάρος της οικονομικής ευημερίας της Τουρκίας και της ασφάλειας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

“Κότα” ο Τραμπ; Το Κογκρέσο ανέλαβε να σώσει την Αμερική: Σε “πόλεμο” με την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: