Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Photo via Turkish Ministry of Defense

“Πολεμικός” πυρετός στην Καρπασία από τον Αττίλα μετά το τηλεφώνημα Ταγίπ στον Κυριάκο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο κύβος ερρίφθη από την Τουρκία και από σήμερα είναι  σε ισχύ η NAVTEX για την παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στον κόλπο της Καρπασίας από το YAVUZ, σε μια ακόμη σοβαρή κλιμάκωση της έντασης από τον Ταγίτ Ερντογαν.

Κατά τα άλλα, μερικές ώρες νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επικοινωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να του ευχηθεί και να εκφράσει την επιθυμία του για καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με  την NAVTEX 0765/19 που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας το YAVUZ θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στις συγκεκριμένες συντεταγμενες με τα συνοδευτικά σκάφη, VOS PRIME, VOS PRINCE και POSH SINCERO από τις 7 Ιουλιου εως  τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Οι Κυπριακές Αρχές αργά την νύχτα εξέδωσαν την NAVTEX 346/19  με την οποία επισημαίνουν ότι η τουρκική NAVTEX αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του γεωτρύπανου YAVUZ και των υποστηρικτικών πλοίων στα Χωρικά Ύδατα, την ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα  της Δημοκρατίας της Κυπρου.

Επισημαίνεται ακομη ότι αυτές οι δραστηριότητες  συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου επηρεάζει τις διαδικασίες ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και είναι  ποινικά κολάσιμη από τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκική NAVTEX

TURNHOS N/W : 0765/19
MEDITERRANEAN SEA
DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, VOS PRIME, VOS PRINCE AND POSH SINCERO BETWEEN 07 JUL-30 SEP 19 IN AREA BOUNDED BY;
35 31.52 N – 034 41.10 E
35 31.48 N – 034 43.55 E
35 29.47 N – 034 43.50 E
35 29.52 N – 034 41.05 E

Έντονη καταδίκη από Κυβέρνηση για νέα επιχειρούμενη παράνομη τουρκική γεώτρηση

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την νέα επιχειρούμενη παράνομη τουρκική γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου, στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου της Καρπασίας, εντός της χωρικής θάλασσας της Δημοκρατίας.

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι η επιχειρούμενη δεύτερη αυτή γεώτρηση, δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη της παράνομης γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστά μια κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο, και αποτελεί σοβαρότατη παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Τουρκία συνεχίζει να καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, περιφρονώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλάσσιων ζωνών της. Αντί να προσέλθει στον διάλογο, ως την καλεί η διεθνής κοινότητα, εσκεμμένα τον αποφεύγει, με στόχο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα», τονίζεται.

Η Προεδρία αναφέρει ότι «είναι πραγματικά παράδοξο το γεγονός ότι, ενώ η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατίας, ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει συνάψει διεθνείς συμφωνίες με τους γείτονες της, επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ισχυρίζεται ότι ενεργεί κατόπιν «αδειοδότησης» ενός παράνομου κατοχικού καθεστώτος».

«Υπογραμμίζεται, εν προκειμένω, ότι οι γεωτρητικές δραστηριότητες που δήθεν διεξάγονται εκ μέρους της «ΤΔΒΚ» είναι παράνομες και άκυρες, όπως εξάλλου παράνομη και ανυπόστατη είναι και η ίδια η αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ [541 (1983) και 550 (1984]», προστίθεται.

Καλείται η Άγκυρα να συνειδητοποιήσει «ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που η ίδια δημιουργεί, είναι να προχωρήσουμε αμέσως σε εντατικό και αποφασιστικό διάλογο που θα μας οδηγήσει σε λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια λύση η οποία, ανάμεσα στ’ άλλα, θα δώσει απαντήσεις στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε σήμερα λόγω της απαράδεκτης Τουρκικής κατοχής».

Υπογραμμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της προς όφελος του συνόλου των νόμιμων πολιτών της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζονται, εν προκειμένω, οι καταδικαστικές των Τουρκικών παράνομων ενεργειών αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδιαίτερα τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, δια των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε τον άμεσο και σοβαρό αντίκτυπο που οι τουρκικές ενέργειες έχουν σε όλο το φάσμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων, και στις οποίες η Ένωση θα απαντήσει με τη λήψη κατάλληλων μέτρων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πιθανότερη η τοποθέτηση των S-400 στο Αναμούρ ή στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, γράφει η Σταρ