“Πέρασαν” οι κυρώσεις ΕΕ κατά της Τουρκίας: Τη Δευτέρα το κείμενο συμπερασμάτων στους ΥΠΕΞ

File Photo: Η Φεντερίκα Μογκερίνι. Πηγή φωτογραφίας: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο




Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες και οι ζυμώσεις για το κείμενο των συμπερασμάτων με τα στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, γράφει ο Φιλελεύθερος.

  • Πριν από λίγο έληξε η διορία που είχαν οι χώρες να εκφράσουν τη διαφωνία τους για το κείμενο που πρότεινε χθες η φινλανδική προεδρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία χώρα δεν διέκοψε τη διαδικασία, επομένως το κείμενο «πέρασε» ως έχει.
  • Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων για την Τουρκία, η αναστολή της δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η διακοπή των συζητήσεων για την αεροπορική σύνδεση, όπως και του διαλόγου υψηλού επιπέδου.

«Η δραστηριότητα της Τουρκίας για τις εξορύξεις είναι παράνομες, θέλουμε να τις σταματήσει. Η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δε θέλω να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ πριν από λίγο.

  • Η ίδια αξιωματούχος ανέφερε ότι αναμένεται να υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων τη Δευτέρα μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγο έληξε η διορία της σιωπηρής διαδικασίας για την αποδοχή του κειμένου. Χθες δεν υπήρξε συμφωνία στη συνάντηση των 28 πρέσβεων, αφού η Κύπρος επέμενε σε πιο αυστηρή διατύπωση στην τελευταία παράγραφο που αφορά στον τρόπο παρακολούθησης της κατάστασης στο μέλλον και για το κατά πόσο θα συνεχιζόταν η μελέτη των στοχευμένων μέτρων ή όχι.

Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη σήμερα νωρίς το πρωί, η Κύπρος είναι ικανοποιημένη με το κείμενο και δεν έσπασε τη σιωπηρή διαδικασία. Συνεπώς το κείμενο ως έχει προωθείται για το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΕΘΝΟΣ

 

Απίστευτη πρόκληση της Τουρκίας: Αν η ΕΕ πάρει μέτρα, αυξάνουμε τις δραστηριότητες στην ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: