“Η Δύση πρέπει να δράσει, το ΝΑΤΟ πρέπει να δράσει, διαφορετικά…”: Η Τουρκία φεύγει;

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Φωτογραφία τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών




H αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία εγείρει ερωτήματα ως προς την παραμονή της στο ΝΑΤΟ –το τουρκικό πρόβλημα δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί από τη δύση, αναφέρει κύριο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Times.

Σημειώνει:

  • “Ιδίως, τώρα που κλιμακώνεται και η ένταση στη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα του φυσικού αερίου στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Η στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία συνιστά σημαντική διπλωματική νίκη της τελευταίας –αλλά και ένδειξη ότι η Άγκυρα δε θεωρεί πλέον τη Μόσχα απειλή”, τονίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου:

“Η δύση πρέπει να δράσει. Το ΝΑΤΟ πρέπει να δράσει, διαφορετικά και άλλα ημιανεξάρτητα μέλη του θα μπουν στον πειρασμό να εμβαθύνουν τους αμυντικούς τους δεσμούς με τη Ρωσία. Ωστόσο, πολύ βαριές κυρώσεις ίσως σπρώξουν την Τουρκία βαθύτερα στην αγκαλιά της Ρωσίας. Η δύση πρέπει να δράσει με προσοχή –όπως έκανε η ΕΕ στην περίπτωση της Κύπρου. Η Τουρκία θα διατηρήσει τη γεωπολιτική της βαρύτητα και μετά τον Εrdogan. Στο μεταξύ, τα ερωτήματα παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ πληθαίνουν”. γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Τίτλος: The Times view on Erdogan’s purchase of a Russian missile system: Talking Turkey

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

Στην ίδια εφημερίδα, ο Michael Evans γράφει:

“To άνευ προηγουμένου ρήγμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας σχετικά με την αγορά ενός αμφιλεγόμενου ρωσικού οπλικού συστήματος έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση στο ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, ανέφεραν ανώτερες αμερικανικές πηγές. Οι ΗΠΑ δικαίως ακύρωσαν την πώληση των F-35 στην Τουρκία, ωστόσο αυτό συνιστά σημαντικό πρόβλημα για το ΝΑΤΟ, σημειώνει ο στρατηγός εν αποστρατεία Jack Keane και ανεξάρτητος σύμβουλος του Trump, μη παραλείποντας, ωστόσο, να τονίσει το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ”.

Προσθέτει:

  • “Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας διέρχονται σοβαρή κρίση, που μάλλον θα είναι βαθιά και παρατεταμένη, εκτιμά ο Eric Edelman, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και πρεσβευτής στην Τουρκία. Η συμφωνία του Erdogan με τον Putin διευκόλυνε το παιχνίδι υπονόμευσης του Νάτο που παίζει ο ρώσος ηγέτης, δήλωσε ανώτερη διπλωματική πηγή. Αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ δεν αναμένεται προς το παρόν”.

“Ωστόσο”, σημειώνει, “αν η Ρωσία, όπως φημολογείται, πουλήσει στην Τουρκία προηγμένα αεροσκάφη, το ρήγμα μεταξύ Τουρκίας-ΝΑΤΟ θα είναι πλέον αγεφύρωτο. Τουρκία και Ρωσία είναι προαιώνιοι αντίπαλοι. Στρατηγιστές στη Δύση ελπίζουν ότι η ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τη Μόσχα είναι παροδική και τακτικής φύσεως παρά βαθιά και ουσιαστική”.

Τίτλος: Nato faces crisis as defiant Turkey buys Russian military kit

Και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στον …κόσμο του: Η Τουρκία αξίζει περισσότερο από τους S-400, δηλώνει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: