Πύραυλος από την Ινδία στη Σελήνη για να εξερευνήσει την ύπαρξη νερού στο νότιο τμήμα

India’s first moon lander and rover mission planned and developed by the ISRO GSLV MKIII-M1 second launch pad at the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, in India. EPA, ISRO




Η πιο φιλόδοξη αποστολή της Ινδίας με προορισμό τη Σελήνη ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες.

Η Ινδία εκτόξευσε τη Δευτέρα τον πύραυλο στο πλαίσιο της προσπάθειας εδραίωσης της ως μιας διαστημικής δύναμης χαμηλού κόστους.

  • Στόχος αυτής της αποστολής, η οποία στοίχισε 146 εκατομμύρια δολάρια, είναι να διερευνήσει την ύπαρξη νερού στον νότιο πόλο της Σελήνης, μια περιοχή ανεξερεύνητη από οποιαδήποτε άλλη χώρα ως σήμερα.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστήματος πιθανολογεί ότι στο νότιο πόλο της Σελήνης υπάρχει νερό σε μορφή πάγου, όπως και κρατήρες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πληροφορίες για το πρώιμο ηλιακό σύστημα.

  • Το διαστημόπλοιο Chandrayaan-2 το οποίο στα σανσκριτικά σημαίνει «όχημα της Σελήνης» απογειώθηκε από διαστημικό σταθμό της νότιας Ινδίας με καθυστέρηση μιας εβδομάδας λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) επιβεβαίωσε πως το διαστημόπλοιο μπήκε επιτυχώς στην τροχιά της γης.

Ο δρ. Κ. Σιβάν τόνισε πως για τον επόμενο μήνα το διαστημόπλοιο θα εκτελέσει κρίσιμους χειρισμούς για να εξασφαλίσει μια ομαλή προσσελήνωση.

  • Ο ίδιος δήλωσε ότι «σε περίπου 47 μέρες από τώρα θα ζήσουμε 15 λεπτά τρόμου μέχρι το σκάφος να προσεδαφιστεί με ασφάλεια κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης».

Ο οργανισμός διαστήματος υπογράμμισε τα δυνητικά προβλήματα της προσεδάφισης λόγω των μεταβολών της βαρύτητας και των συνθηκών του εδάφους, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Αυτή η ινδική αποστολή στο φεγγάρι είναι η τρίτη μέσα στο 2019 μετά από τις αποστολές της Κίνας και του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για αποστολές στη Σελήνη άνω των 4 ημερών ομιλεί ο Αδριανός Γολέμης, ερευνητής του ESA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: