Πρωτόγνωρα πράγματα: Η ομαλή παράδοση εξουσίας έδειξε ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) υποδέχεται το νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Δ), κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής στο Μέγαρο Μάξιμου, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Με μια ήσυχη χειραψία στην πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε την Δευτέρα το αξίωμα του πρωθυπουργού στον ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρουν οι δημοσιογράφοι Matina Stevis-Gridneff και Steven Erlanger στην εφημερίδα New York Times.

Ήταν το είδος της ομαλής παράδοσης εξουσίας που οδήγησε στην επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα αφού είχε φτάσει στο σημείο μηδέν σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Η ιστορική νίκη της Κυριακής από ένα παραδοσιακά κεντροδεξιό κόμμα ήταν το τέλος του φλερτ της Ελλάδας με την λαϊκιστική πολιτική της αριστεράς ακόμα και αν οι ριζοσπάστες του κόμματος του κ. Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ, μεταμορφώθηκαν σε μια επικρατούσα δύναμη της κεντροαριστεράς.

  • Το πείραμα του Τσίπρα μπορεί να δώσει σημαντικά διδάγματα στην Ευρώπη και στις νέες τάξεις της κατά της επικράτησης των λαϊκιστών. Ενώ πολλοί, όπως στην Ιταλία, παριστάνουν ότι δεν νοιάζονται για την Ε.Ε. και τους κανόνες της, μόλις βρεθούν στην εξουσία, οι κίνδυνοι να ακολουθήσουν την επαναστατικότητά τους, μπορεί να φτάσει στα άκρα.

Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μια ξεχωριστή υπόθεση αλλά η εμπειρία της έδειξε ότι ειδικά για τις μικρές χώρες, εάν βρίσκονται στην ευρωζώνη «δεν είναι ελεύθερες να εφαρμόσουν μια ριζοσπαστική οικονομική πολιτική», δήλωσε ο Charles Grant, διευθυντής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση. «Ο συνδυασμός των κανόνων της Ε.Ε. με τις χρηματοπιστωτικές αγορές ανάγκασαν σε ένα είδος ορθοδοξίας στην Ελλάδα, κάτι που πιθανότατα να λειτουργήσει έτσι και με την Ιταλία». Ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη της Eurasia Group, υπογράμμισε ότι: «το πείραμα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμφωνο με την εμπειρία και άλλων κρατών της Ε.Ε, τα οποία προσπάθησαν να διαψεύσουν την Ε.Ε. στις κεφαλαιαγορές αλλά απέτυχαν. «Όπως έγινε πρόσφατα με την Ιταλία και την Πορτογαλία. Η εμπειρία της Ελλάδας συνιστά μια προειδοποίηση, το ίδιο ισχύει για την Ιταλία και την Πορτογαλία», πρόσθεσε ο κ. Rahman.

Ο κ. Τσίπρας κέρδισε επαίνους στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για τη μετατροπή του σε πολιτικό θεσμό, μια αλλαγή σχήματος που πολλοί θεώρησαν ως προδοσία. Οι επικριτές του λένε ότι η μετατροπή αυτή προκάλεσε σοβαρή ζημιά στην ελληνική οικονομία. Εάν η Ελλάδα επανέλθει στην ομαλότητα το καινούργιο φυσιολογικό μοιάζει πολύ με το παλιό, με την Ελλάδα να επανέρχεται ως μια ευρωπαϊκή περιφερειακή χώρα που δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ή να μειώσει το ευρώ.

  • Τελικά ο κ. Τσίπρας έκανε λίγα πράγματα, παρά τις υποσχέσεις στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει και να αναδιαρθρώσει την δημόσια διοίκηση και την πελατειακή οικονομία. «Με πολλούς τρόπους χάθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί η κρίση αυτή για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Bruegel, Μαρία Δεμερτζή. Για τον λόγο αυτό, παρόλο που οι Έλληνες μπορεί να είναι φτωχοί και εξαντλημένοι από την μακρά κρίση χρέους, «δεν θα υπάρξει μήνας του μέλιτος για τον επόμενο πρωθυπουργό», τόνισε η κα Δεμερτζή.

Γι αυτό η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κ. Μητσοτάκη θα είναι να προσπαθήσει να αλλάξει μια δυσλειτουργική κατάσταση και να παραδώσει γρήγορα τις υποσχέσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας υψηλά αμειβόμενες. «Ο Μητσοτάκη είναι σε θέση να προχωρήσει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις γιατί καταλαβαίνει τι είδους μεταρρυθμίσεις χρειάζονται και ξέρει πώς να το κάνει», δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  • Και ενώ ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μειώσεις τους φόρους όπως υποσχέθηκε, αν οι διεθνείς δανειστές αποφασίσουν να του δώσουν λίγο χώρο για την οικοδόμηση καλής θέλησης, αυτό είναι απίθανο να είναι αρκετό ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα ή να δημιουργηθούν ικανοποιητικές θέσεις εργασίας.

Το άρθρο των New York Times καταλήγει με την διαπίστωση της Μ. Δεμερτζή πως με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ρόλο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, «η Ελλάδα έχει επιστρέψει στο δικομματικό σύστημα που επικρατούσε πριν από την οικονομική κρίση. Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν αυτό είναι καλό ή κακό. Ωστόσο είναι κάτι που η Ελλάδα το γνωρίζει και παρέχει σταθερότητα».

Τίτλος της ανταπόκρισης: Greece’s Experiment With Populism Holds Lessons for Europe

Έχασες την κυβέρνηση Αλέξη, μην σου πάρουν και οι περίεργοι του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: