«Βαριές» εντολές Μητσοτάκη στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού: Το νέο μοντέλο

File Photo: Υπουργοί της νέας Κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη φωτογραφίζονται μετά την ορκωμοσία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ένας φάκελος με συγκεκριμένους στόχους και χρονικό ορίζοντα εξαμήνου θα περιμένει τον κάθε υπουργό κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει κατά την ομιλία του ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ώστε οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προς τους πολίτες να γίνουν πολύ γρήγορα πράξη.

Στο φάκελο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν στον τομέα ευθύνης τους μέχρι το Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, οι πρώτες νοµοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι το νοµοσχέδιο για τη δοµή της κυβέρνησης, στο οποίο θα συµπεριληφθούν σηµειακού χαρακτήρα διατάξεις, όπως η κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου, η επαναφορά αυστηρότερων διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα και η πρόνοια για υπέρβαση των προβληµάτων που έχει δηµιουργήσει στη διοίκηση περιφερειών και δήµων η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Κατά τη σηµερινή συνεδρίαση, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναµένεται να παρουσιάσει µε powerpoint και λεπτοµερώς τη νέα δοµή και λειτουργία της κυβέρνησης, αντλώντας παραδείγµατα από µοντέλα διακυβέρνησης προηγµένων χωρών της Δύσης.

Μαζί με τη νέα οργανωτική δομή της κυβέρνησης που θα νομοθετηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θα τεθούν μια σειρά από πρόσθετα ασυμβίβαστα στους υπουργούς και τους υφυπουργούς. Μεταξύ άλλων:

  • Θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού.
  • Η ισχύουσα απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το δημόσιο θα επεκταθεί και στις σύζυγοιους και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.
  • Για όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επίσης, με στόχο να «μικρύνει» το Κράτος και να περιοριστούν οι δαπάνες λειτουργίας του, αποφασίστηκε να μειωθούν από 93 σε 60 οι γενικές γραμματείες των υπουργείων. Ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Hellas Journal

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Μητσοτάκη από Τραμπ: Εμβάθυνση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: