Πρόταση για συμμετοχή ελληνικών εταιριών στις ναυπηγήσεις των γαλλικών φρεγατών Belhara

Το ραντάρ της Belhara έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής έως και 16 στόχων. Φωτογραφία , πηγή DCNS




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Πρόταση για συμμετοχή και Ελληνικών εταιριών σε οποιαδήποτε φρεγάτα τύπου Belhara  έφερε σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με την ομόλογη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Γαλλίας (DGA).

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις κινήθηκαν για τμήματα των υπό κατασκευή πολεμικών πλοίων, όταν αρχίσουν να μπαίνουν στη γραμμή παραγωγής, μετά από παραγγελία, όχι μόνο της χώρας μας αλλά από οποιοδήποτε Πολεμικό Ναυτικό επιλέξει αυτό το πλοίο για τον στόλο του.
  • Φυσικά μπορεί να καταλάβει κανείς πως για να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι εύλογο πως οι Γάλλοι θα θελήσουν να σιγουρέψουν πρώτα απ’ όλα μια παραγγελία από την Ελληνική πλευρά με την οποία εδώ και δυο χρόνια οι συζητήσεις διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο, δείχνοντας τη βούληση πως καμία από τις δυο πλευρές δεν θέλει να εγκαταλείψει την προσπάθεια μέχρις ότου ευοδωθούν καρποί.
  • Η Γαλλική πλευρά πάντως δείχνει να συζητά την είσοδο με κάποιον “κατασκευαστικό” τρόπο Ελληνικών εταιριών στο πρόγραμμα ναυπήγησης των «Belhara». Όπως σχολίαζαν Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, αν υπήρχαν ισχυρά ναυπηγεία στην χώρα μας, χωρίς τα προβλήματα που ταλανίζουν τον συγκεκριμένο κλάδο τότε σίγουρα, εφόσον υπάρχει η επιλογή αυτών των φρεγατών, τα δυο από τα τέσσερα πλοία να ήταν εξ ολοκλήρου Ελληνικής κατασκευής. Ταυτόχρονα θα ήταν απολύτως ικανά να κατασκευάσουν ακόμη και μεγάλα τμήματα για τα υπό παραγγελία πλοία άλλων χωρών.

Το γεγονός πάντως πως συζητούν οι Γάλλοι μια τέτοια πρόταση, δείχνει επιπλέον και την θέληση να κλειδώσει η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία για τις φρεγάτες νέου τύπου που απαιτούνται για την ενίσχυση και επαύξηση της ισχύος στο Πολεμικό Ναυτικό.

  • Μετά από πάρα πολλές συζητήσεις, πολλά ταξίδια αξιωματούχων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο Παρίσι και Γάλλων από την αντίστοιχη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) αλλά και στελέχη της εταιρίας που έχει σχεδιάσει τις νέες ψηφιακές φρεγάτες για τις οποίες έχει δηλωθεί ενδιαφέρον για την απόκτησή τους στην Ελλάδα, οι διερευνητικές κινήσεις συνεχίζονται με διάθεση να βρεθεί και λύση στο ένα και μόνο πρόβλημα.

Πριν λίγους μήνες η Γαλλική πλευρά είχε ζητήσει από την Αθήνα να δηλώσει εγγράφως την βούληση για απόκτηση αυτών των φρεγατών, με την Ελληνική πλευρά πάντως να στέλνει έγγραφο με το οποίο ζητούσε από το Παρίσι να προχωρήσει «σε έρευνα αγοράς» μέσω πιστωτικού ιδρύματος. Πάντως οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως μπορεί να έχουμε ελπίδες σε κάτι τέτοιο, όμως πολύ δύσκολα- γενικά- χρηματοδοτούνται εξοπλιστικά προγράμματα.

  • Πέρα από αυτό όμως οι δυο πλευρές δείχνουν την θέληση να διατηρούν “ζεστή” την ατζέντα. Στρατιωτικές πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό έλεγαν πως η Γαλλική πλευρά φαίνεται να χρειάζεται «λίγο θάρρος» επιπλέον από την Ελληνική πλευρά κι αν αυτό δοθεί κανείς δεν μπορεί να πει πως η Γαλλική πλευρά δεν θα αναπτύξει το δίκτυο που απαιτείται ώστε να χρηματοδοτηθεί επιτέλους το πρόγραμμα πρόσκτησης των τεσσάρων νέων πλοίων για τον Ελληνικό Πολεμικό Στόλο.

Πάντως επειδή πολύ γρήγορα ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρεθεί είτε με την Γαλλίδα ομόλογό του, είτε με τον Γάλλο πρεσβευτή σε τετ α τετ, η Ελληνική πρόταση προς την Γαλλία βρίσκεται στην ολοκλήρωση της αναθεώρησης σε μικρές λεπτομέρειες ώστε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος να συνομιλήσει με μια ισχυρή βάση που του επιτρέπει να θέσει κι αυτός από την πλευρά του την Ελληνική είσοδο σ’ ένα νέο ναυπηγικό έργο όπως είναι οι ψηφιακές φρεγάτες Belhara, για τις οποίες το Πολεμικό Ναυτικό έχει δείξει ενδιαφέρον.

Οι Τούρκοι άρχισαν πάλι τις… υπερωρίες: Η Πολεμική Αεροπορία αναχαίτισε 26 παραβιάσεις στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: