Προσβολή για την Κύπρο η απουσία ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ελλάδα λέει η ΣΕΚ

File Photo: Ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας- Κύπρου ζητά η ΣΕΚ. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ , ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Η πολύχρονη απουσία ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ελλάδα αποτελεί ντροπή και προσβολή, αφού κάποιοι συνειδητά ή άλλως πως άφησαν την Κύπρο αποκομμένη ακτοπλοϊκά από τον υπόλοιπο Ελληνισμό, αναφέρει ανακοίνωση της ΣΕΚ.

Η ΣΕΚ σημειώνει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και σε μεγάλη λεπτομέρεια τα όσα τεκταίνονται τον τελευταίο καιρό σε σχέση με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Η παρούσα κυβέρνηση από τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρει, ανέθεσε στην υφυπουργό Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου να εκπονήσει σχετικές μελέτες και ήδη προς την κατεύθυνση αυτή τρέχουν και υλοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές.

Το αίτημα για θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, σημειώνεται, είναι άρρηκτα συνυφασμένο με ζωτικούς, κοινωνικούς, τουριστικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς αλλά και εθνικούς λόγους που αφορούν στην καθημερινή διαβίωση και την ίδια την ύπαρξη του Κυπριακού Ελληνισμού.

Η ΣΕΚ, ήδη με σχετική επιστολή που απέστειλε έγκαιρα προς την υφυπουργό ανεπιφύλακτα υποστηρίζει και στηρίζει το συγκεκριμένο αίτημα.

«Το Κίνημα μας ακράδαντα πιστεύει πως, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από τα Κοινοτικά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης ή άλλα, όπως τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα που αποσκοπούν στην ευκολότερη σύνδεση των απομακρυσμένων και απομονωμένων περιοχών με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προστίθεται.

Επανερχόμενοι σήμερα στο θέμα αυτό, σημειώνεται, είναι για να εκφράσουμε εκ νέου την στήριξη μας στις προσπάθειες της υφυπουργού Ναυτιλίας και να δηλώσουμε με παρρησία πως, δεν πρόκειται να δεχθούμε ή και να ανεχθούμε κανένα πισωγύρισμα ή τυχόν τεχνικά εμπόδια που εξυπηρετούν στενά επαγγελματικά συμφέροντα.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση αποτελεί εδώ και χρόνια αίτημα της μεγάλης και ισχυρής πλειοψηφίας των πολιτών και σ’ αυτό τον αγώνα η ΣΕΚ, αναφέρεται, είναι μπροστάρης τα τελευταία, 20 τουλάχιστον χρόνια.

Απάντηση από Κομισιόν

Απάντηση από την Κομισιόν αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία στο αρχικό ερώτημα που υπέβαλε μέσω του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων για το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, δήλωσε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, σημειώνοντας ότι ανάλογα με την απάντηση θα διαμορφωθεί και το αίτημα που θα υποβληθεί ακολούθως.

Η κ. Πηλείδου μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα και αντιπροσωπεία του κόμματος.

«Ο Ναυτιλιακός τομέας προωθεί κάποιες αλλαγές τις οποίες θεωρούμε σημαντικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και είναι σημαντικό για εμάς να είναι ενήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά και να στηρίζουν τη δράση μας ούτως ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι να προσελκύσουμε περισσότερες εταιρείες στο ναυτιλιακό μας κόμβο και να συνεχίσουμε με την ανάπτυξη η οποία έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια», ανέφερε η κ. Πηλείδου σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας απάντησε ότι έχει αποταθεί ήδη ο έφορος κρατικών ενισχύσεων με το αρχικό μας ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν έχουμε λάβει ακόμα απάντηση , όμως ευελπιστούμε ότι θα λάβουμε κάποια απάντηση σύντομα έτσι ώστε να προχωρήσουμε και με το δεύτερο σκέλος της επίσημης υποβολής», είπε.

Ερωτηθείσα αν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας είμαστε έτοιμοι, η Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι θα εξαρτηθεί σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο θα αποταθούμε στην ΕΕ από την αρχική απάντηση. Επομένως, πρόσθεσε, «θα πρέπει να γίνει και αρκετή προεργασία όταν θα λάβουμε την απάντηση γιατί ανάλογα με αυτό που θα μας πουν θα πρέπει να διαμορφώσουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουμε το αίτημα μας».

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου έχει γίνει αρκετή προετοιμασία μέσω της μελέτης, σίγουρα όμως έχουμε αρκετή δουλειά για να συντάξουμε τους όρους των προσφορών οι οποίες θα ακολουθήσουν εάν και εφόσον η απάντηση της ΕΕ θα είναι θετική.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «στηρίζουμε οποιαδήποτε μέτρα τα οποία είναι προς το δημόσιο συμφέρον και με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε να αναπτύξουμε την ναυτιλία όπως φυσικά και άλλους τομείς οι οποίοι αναδεικνύουν και στο εξωτερικό το έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ενισχύουν την οικονομία μας».

Εξάλλου, σε ερώτηση αν έχουν σταλεί οι τοποθετήσεις της Συμμαχίας Πολιτών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επιστολή Ακιντζί είπε ότι «ενημερώθηκε ο Πρόεδρος στη σύσκεψη αρχηγών όπως καλά γνωρίζετε».

«Υπάρχει τώρα μια εσωτερική συζήτηση. Θεωρώ ότι το συντομότερο και σίγουρα μέσα στα πλαίσια που είχαν συζητηθεί στη σύσκεψη, η Συμμαχία Πολιτών θα στείλει τις δικές της εισηγήσεις και σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να απαντήσουμε στην πρόταση του κ. Ακιντζί», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

 

Την Τετάρτη η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Λακρουά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: