Προγραμματικές δηλώσεις με ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή: Δευτέρα η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

File Photo: Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκινά σήμερα στις 7:00 το απόγευμα στην Ολομέλεια η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Της ομιλίας του πρωθυπουργού έπονται ομιλίες βουλευτών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να λάβουν τον λόγο και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

  • Την Κυριακή και την Δευτέρα, τις προγραμματικές δηλώσεις θα αναγνώσουν ο καθένας στον τομέα της ευθύνης του, οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί. Θα παρεμβάλλονται ομιλίες βουλευτών από όλα τα κόμματα, όπως εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.

Η τριήμερη διαδικασία, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Της ψηφοφορίας, θα προηγηθεί ο κύκλος των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ:

Στην αποτύπωση των άµεσων αλλά και των µακροπρόθεσµων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης από την οικονοµία και την οργάνωση του κράτους έως την Παιδεία, την Υγεία και την Ασφάλεια αναµένεται να προβεί ο πρωθυπουργός κατά τη σηµερινή του οµιλία στη Βουλή, στο πλαίσιο του τριηµέρου των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Εξ ου και την Παραασκευή καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συσκέψεις επί συσκέψεων µε στενούς συνεργάτες του και κυβερνητικούς επιτελείς, προκειµένου η σηµερινή του παρέµβαση να καλύψει όλο το φάσµα των προγραµµατικών δράσεων του Μεγάρου Μαξίµου.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο κλήθηκε χθες το µεσηµέρι ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος προϊδέαζε αργότερα ότι αύριο, όταν και θα λάβει τον λόγο στη Βουλή, θα παρουσιάσει σαφείς κατευθύνσεις του σχεδίου σωτηρίας της ∆ΕΗ.

Νωρίτερα το πρωί είχε διαβεί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίµου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συνόδευε τον Ινδοκαναδό στρατηγικό επενδυτή Πρεµ Γουάτσα που δραστηριοποιείται έντονα στη χώρα µας στον τραπεζικό κλάδο και στο real estate.

Την ίδια ώρα, ο 14λεπτος χαιρετισµός του στην πανηγυρικού χαρακτήρα πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Νέας ∆ηµοκρατίας, που αριθµεί πλέον 158 µέλη, εµπεριείχε συγκεκριµένες συστάσεις και παραινέσεις, προκειµένου να αποφευχθούν… τυχόν φάλτσα και παραφωνίες, που θολώνουν το κεντρικό πολιτικό µήνυµα.

Σαφής διατύπωση των θέσεων της κυβέρνησης, οµαδική δουλειά και ενιαίος λόγος ήταν οι κυριότερες εντολές Μητσοτάκη, ο οποίος επέµεινε πως η µάχη κατά του λαϊκισµού, τον οποίο χαρακτήρισε δηλητήριο, είναι διαρκής και θα πρέπει να δοθεί σε επίπεδο τόσο Κοινοβουλίου όσο και κοινωνίας. Ο πρωθυπουργός επέµεινε, εξάλλου, ότι θα πρέπει να σταµατήσει η παθογένεια των… κενών εδράνων, καλώντας τους βουλευτές του να συµµετέχουν στις εργασίες της Ολοµέλειας και των Επιτροπών.

Η κινητοποίηση

Η προεργασία για τις προγραµµατικές δηλώσεις διεκόπη πάντως βίαια κάποια στιγµή από τον χθεσινό σεισµό στη Δυτική Αττική.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε αµέσως µε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, οι οποίοι ήταν, ήδη, καθ’ όδον προς το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Οι ίδιες πηγές µεταδίδουν πως τα αµέσως επόµενα λεπτά ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες µε τον υφυπουργό Εθνικής Άµυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, στον οποίο ανέθεσε τον συντονισµό των ενεργειών του υπουργείου -ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν εν πτήσει προς την Κύπρο µε τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, από τον οποίο ζήτησε να είναι το ΕΚΑΒ σε πλήρη ετοιµότητα, και τον υπουργό Υποδοµών, Κώστα Καραµανλή, ώστε και οι υπηρεσίες στον τοµέα ευθύνης τους να είναι έτοιµες να καταγράψουν αµέσως τυχόν ζηµιές ή και να επέµβουν, όπου χρειαστεί.

Επιπλέον, συνοµίλησε µε την υπουργό Πολιτισµού, Λίνα Μενδώνη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ζητώντας τους να έχει συνεχή ενηµέρωση για τους τοµείς ευθύνης τους.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λίγη ώρα µετά τον σεισµό εµφανίστηκε καθησυχαστικός παρουσιάζοντας τα πρώτα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το κυβερνητικό επιτελείο.

Κατά την πρωινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ επικυρώθηκε ότι ο αντιστράτηγος Μιχάλης Καραµαλάκης είναι ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνοµίας, ενώ έγινε µια πρώτη ενηµέρωση για τη σύσταση της θέσης συµβούλου Εθνικής Ασφαλείας, οι αρµοδιότητες του οποίου αναµένεται να περιγραφούν στο πρώτο νοµοσχέδιο της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος.

Η Μέρκελ πιστεύει στον Μητσοτάκη, αλλά δεν κάνει «εκπτώσεις»: Τι δήλωσε για τον Τσίπρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: