Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Ρόδο το Σάββατο: Οι οδηγίες της ΓΓΠΠ [χάρτης]

File Photo: Καπνοί από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Μανίκια Ευβοίας σε αγροτοδασική έκταση, με κατεύθυνση τον οικισμό Θαρρούνια. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ




Πολύ υψηλό κίνδυνο, κατηγορίας 4, για πυρκαγιά δίνει, σήμερα Σάββατο, 6 Ιουλίου, για το νησί της Ρόδου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε επιφυλακή πρέπει να βρίσκονται επίσης τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και όλα τα Δωδεκάνησα, όπως και η ανατολική Κρήτη.

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

  • Εκείνο όμως που τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΓΠΠ, με αφορμή και τις πυρκαγιές στην Εύβοια και στα Σπάτα, οι οποίες προκλήθηκαν από αμέλεια, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για προσοχή και υπευθυνότητα, είναι για μια ακόμα φορά συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Υπενθυμίζει επίσης ότι η μεγάλη πυρκαγιά στα Μανίκια της Εύβοιας προκλήθηκε από την καύση κλαδιών, σύμφωνα με τις αρχές, από έναν 64χρονο, ενώ η πυρκαγιά στα Σπάτα, από σπινθήρα γεννήτριας, που φέρεται να έθεσε σε λειτουργία μια 72χρονη.

  • Υπογραμμίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για το Σάββατο, 6 Ιουλίου 2019. Φωτογραφία: ΓΓΠΠ

Με πληροφορίες ΓΓΠΠ

Οι περιοχές Αυλωναρίου, Κονίστρων, Ταμυναίων να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: