Πολιτική “καλού παιδιού”: Η τουρκική επίθεση δεν αντιμετωπίζεται με επιστολές και παρακάλια

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσεύχεται σε τουρκικό τζαμί με συνεργάτες του την τρίτη επέτειο του πραξικοπήματος. EPA, TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η απόρριψη της πρότασης της Άγκυρας, που διαβιβάσθηκε από τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί από την κυπριακή κυβέρνηση και τα κόμματα ήταν αναμενόμενη. Άλλωστε το περιεχόμενο όπως και η κίνηση της υποβολής της, αποσκοπούσε πρωτίστως να σύρει την ελληνική πλευρά σε μια διαδικασία παράδοσης του φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Αποσκοπούσε, επίσης, στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Της εξίσωσης του αναγνωρισμένου κράτους με την αποσχιστική οντότητα.

Με την απόρριψη της πρότασης δεν τελειώνουν όλα.

  • Χρειάζονται κινήσεις διαχείρισης της απόφασης μη αποδοχής του ελιγμού της τουρκικής πλευράς. Θα σταλεί, όπως αναφέρθηκε, επιστολή- απάντηση τόσο στον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, όσο και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Έχει σημασία τι θα αναφερθεί στην απάντηση, ποια θα είναι τα επιχειρήματα και τι θα προτείνεται.

Κι αυτό γιατί στην προσπάθεια της Λευκωσίας να φανεί ως… το καλό παιδί μπορεί και να βρεθεί να συζητά αυτό που επιδιώκει η Τουρκία.

Πρωτίστως, όμως, χρειάζεται να αντιμετωπισθεί η συνεχιζόμενη επίθεση της κατοχικής Τουρκίας ενάντια στην Κύπρο. Επίθεση στη θάλασσα, αλλά και στο έδαφος και στο διπλωματικό πεδίο. Είναι προφανές πως η Άγκυρα δεν πτοείται από τις προειδοποιήσεις και τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, όπως για παράδειγμα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τεντώνει το σχοινί με τους Ευρωπαίους, αλλά και με τους Αμερικανούς, σε σχέση με τους S-400. Πόσο θα αντέξει να κινείται σε αυτό το τέμπο θα φανεί στη συνέχεια.

  • Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πάντα λαλίστατος και αλαζονικός όπως και ο αρχηγός του Ερντογάν, επιχείρησε να απαξιώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκανε λόγο «για ανόητα μηνύματα αλληλεγγύης που λήφθηκαν για να ικανοποιήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά». Υπέδειξε ότι για να αποκαλούνται τα μέτρα κυρώσεις θα πρέπει κάποιος να τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη, αλλά η Άγκυρα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα, μετά τη φραστική αντίδραση,  η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα στείλει στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και τέταρτο σκάφος, το Οruc Reis, που είναι ερευνητικό για να λειτουργεί ενισχυτικά στην όλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, μαζί με το επίσης ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός και τα γεωτρύπανα Γιαβούζ και Φατίχ. Αυτή η ανακοίνωση επιβεβαιώνει τις προθέσεις της Άγκυρας να εδραιώσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ. Κι αυτό γίνεται με τις γεωτρήσεις αλλά και με την ενίσχυση της παρουσίας με νέα πλοία.

Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα της Λευκωσίας. Δεν είναι όμως ανέφικτος ο στόχος της αποτροπής των τουρκικών μεθοδεύσεων και ανατροπής των τετελεσμένων που επιχειρείται. Είναι καιρός να επιβεβαιωθεί πως αυτές οι τριμερείς που έχουν συνομολογηθεί μπορούν να λειτουργήσουν στην πράξη και να στηρίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και τα δικά τους συμφέροντα επηρεάζονται. Είναι καιρός να αναλάβει δράση και η Αθήνα ενώ και η Ε.Ε. δεν πρέπει να λαμβάνει μεσοβέζικα μέτρα.

Είναι, επίσης, καιρός να αναλάβουν δράση και οι χώρες, εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρωτίστως, όμως, πρέπει και η Κυπριακή Δημοκρατία να δείξει αποφασιστικότητα, με όσες δυνάμεις μπορεί να διαθέτει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Μπορούσε ν’ αποτραπεί η εισβολή στην ΑΟΖ: Δεν είναι πιθανόν ένα θερμό επεισόδιο με Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: