Ο Μητσοτάκης στο υπουργείο Άμυνας: Οι αλήθειες που θα ακούσει από την ηγεσία των Ε.Δ.

File Photo: Εξωτερική άποψη του κτιρίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει την πύλη του Ελληνικού Επιτελείου, και θα βρεθεί στην λεγόμενη καρδιά των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να ενημερωθεί για την υπάρχουσα κατάσταση, σ’ ότι αφορά τα μέσα και το προσωπικό αλλά και για τα τρέχοντα σ’ ότι έχει να κάνει με την θέση των Ενόπλων Δυνάμεων στην μεγάλη σκακιέρα της περιοχής.

  • Οι κινήσεις είναι πολλές ανάμεσα στους παίκτες της περιοχής, η γειτονική μας χώρα φυσικά διατηρεί τη νευρικότητά της σε υψηλά επίπεδα αν και τις τελευταίες ημέρες δείχνει διάθεση να ρίξει τους τόνους στο Αιγαίο.
  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν την ψυχραιμία αλλά και την εγρήγορση που απαιτείται και αποτελούν την ήρεμη δύναμη που με αυτό τον τρόπο αναδεικνύουν ως πυλώνα σταθερότητας την χώρα μας. Επιπλέον οι επιτελείς γνωρίζουν πως σκοπός της Τουρκίας παραμένει το ν’ αναλώνουν την χώρα μας στο Αιγαίο ώστε να μην αναπτύσσει τις δραστηριότητες της, άρα και την παρουσία της, στην Αν. Μεσόγειο.
  • Μπορεί η κατάσταση να μην είναι έκρυθμη, είναι όμως κρίσιμη και η Ελληνική μαζί με την Κυπριακή διπλωματία συντονίζουν τα βήματά τους έναντι των Τουρκικών προκλήσεων διαρκείας, με την Άγκυρα να έχει βάλει για τα καλά στο στόχαστρο της Κυπριακή ΑΟΖ και την Κύπρο η οποία δεν διαθέτει την στρατιωτική δύναμη που θα μπορούσε ν’ αναχαιτίσει με αποφασιστικότητα αυτές τις προκλήσεις.

Πάντως τα διπλωματικά και νομικά όπλα στην φαρέτρα της Λευκωσίας, η αλήθεια είναι ότι έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στα εγχειρήματα των Τούρκων, αποδεικνύοντας έτσι πως υπάρχουν πολύ πιο ισχυρές αντιδράσεις ουσίας από την στρατιωτική οδό που έχει επιλέξει η Τουρκία.

Φρεγάτες- αναδιοργάνωση και ανανέωση του προσωπικού

Όμως ας επιστρέψουμε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που εκεί τα επιτελεία, κατά την απόρρητη ενημέρωση που θα κάνουν, ως αρχή σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, αναμένεται να ξεκινήσουν με τα προβλήματα των μέσων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να κάνουν την δουλειά τους τα στελέχη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  • Η παρατεταμένη κρίση στην χώρα μας έχει επιδεινώσει σε πολλά σημεία την κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες στάθηκαν όρθιες επειδή οι «τσάροι» της οικονομίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έβλεπαν μπροστά και φρόντιζαν σε πολλές περιπτώσεις να σφίγγουν το χέρι ώστε να μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να διατηρήσουν το σημερινό αξιόμαχο.
  • Όμως κανείς δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από την δεκαετή κρίση, πολλά χρόνια πριν που λεφτά όντως υπήρχαν- ευτυχώς υπάρχουν και οι αναφορές των Αρχηγών και τα χαρτιά- ουδείς πολιτικός προϊστάμενος είχε ακούσει τον κώδωνα του κινδύνου που έκρουαν τα επιτελεία για τις απαραίτητες εξοπλιστικές αλλαγές που προέκυπταν από τότε και τώρα αυτές έχουν γίνει επιτακτική ανάγκη.
  • Πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απευθυνόμενος προς ανώτατους Αξιωματικούς, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάριζε ότι στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη το θέμα της αμυντικής θωράκισης της χώρας βρίσκεται πολύ ψηλά κι από τις πρώτες προτεραιότητες που θέτει η νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αναβάθμιση του Ελληνικού Στόλου με νέα πλοία είναι μια από τις κινήσεις που κρίνονται άμεσης προτεραιότητας.
  • Ποιος θα είναι τελικά ο τύπος της φρεγάτας με την οποία το Πολεμικό Ναυτικό θα πορευτεί για τα επόμενα περίπου σαράντα χρόνια αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει. Όπως επίσης ένας μεγάλος γρίφος- το είχαμε επισημάνει ξανά- είναι το χρηματοδοτικό, διότι μέχρι σήμερα παρά τις συζητήσεις-διαπραγματεύσεις όταν οι δυο πλευρές έφταναν στο «δια ταύτα» μιλούσαμε για τσάι και συμπάθεια….

Η προσέγγιση αυτή είναι απόλυτα σωστή αν λάβει κανείς υπόψη του πως πρώτον οι φρεγάτες αυτή τη στιγμή αγγίζουν σχεδόν τα 35 με 40 έτη που υπερασπίζονται την Εθνική κυριαρχία.

  • Επιπλέον κάτι που παραμένει ψηλά στην ατζέντα είναι και η ανανέωση του προσωπικού διότι κι εκεί τα δεδομένα προσομοιάζουν με αυτά της Ελληνικής κοινωνίας και του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα. Στις Ένοπλες Δυνάμεις συνηθίζουν να λένε ότι ο πολλαπλασιαστής ισχύος είναι τα στελέχη, τα οποία όμως έχουν αρχίσει να μετρούν κοντά τα δεύτερα «άντα» όπως λένε με σκωπτικό ύφος στρατιωτικές πηγές.
  • Η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων με σοβαρές τομές και αποφάσεις που μπορεί να ενοχλήσουν ορισμένους συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Το θέμα αυτό για πολλούς θεωρείται «καυτή πατάτα» μιας και ορισμένοι δεν την θέλουν επειδή θα θιγούν και ορισμένες τοπικές κοινωνίες.

Εδώ και χρόνια οι πολιτικοί δεν τολμούν λένε με νόημα στρατιωτικές πηγές και ο λόγος είναι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Όμως ο στρατός πλέον οφείλει να μετατραπεί σ’ αυτό που ορίζουν οι νέοι σχεδιασμοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει από κοντά και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και τα στελέχη που υπηρετούν σ’ αυτή την πολύ ιδιαίτερη και νευραλγική θέση.

Το σχέδιο συναγερμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά το τουρκικό πραξικόπημα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal