Πέντε συμπεράσματα από την κατάθεση του Μιούλερ στο Κογκρέσο: Τα σχόλια του ‘’Politico’’

File Photo: O Ρόμπερτ Μιούλερ, ορκίζεται στο πλαίσιο της κατάθεσής του. EPA, JONATHAN ERNST, POOL




Λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία του για την έναρξη της χθεσινής κατάθεσης του στο Καπιτώλιο ο πρώην ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ έδωσε -για ακόμη μια φορά- έμφαση στην δέσμευσή του, να μην πει κάτι περισσότερο από το τελικό πόρισμα των 488 σελίδων της έρευνας του.

“Όπως είπα στις 29 Μαΐου, το πόρισμα αυτό είναι η κατάθεσή μου,” δήλωσε ο Μιούλερ ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων, για να συμπληρώσει: “Και θα παραμείνω εντός αυτού του πλαισίου,” μεταδίδει το ABC News.

Ο ίδιος έμεινε πιστός στην δέσμευσή του κατά την διάρκεια της κατάθεσής του, που ξεπέρασε τις έξι ώρες, ενώπιον δύο διαφορετικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Επιτροπή Δικαιοσύνης, Επιτροπή Πληροφοριών).

Ο Μιούλερ διερεύνησε για 22 μήνες την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και το ενδεχόμενο παρακώλυσης της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Η κατάθεσή του, ανανέωσε το ενδιαφέρον για μερικά σημαντικά ευρήματα τη έρευνας για πρώτη φορά από τον διορισμό του, αποκρούοντας μερικούς από τους ισχυρισμούς που έχει κάνει ο πρόεδρος Τραμπ, μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος Μιούλερ και των συμπερασμάτων του.

Τα πέντε πιο σημαντικά συμπεράσματα από την κατάθεση του Μιούλερ:

1-.Το πόρισμα Μιούλερ δεν “απάλλαξε πλήρως” τον πρόεδρο Τραμπ

Ακόμη και πριν την δημοσιοποίηση του επεξεργασμένου πορίσματος Μιούλερ τον περασμένο Απρίλιο, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωνε ότι το συμπέρασμα της έρευνας τον απάλλαξε συνολικά. “Πρόκειται για μία συνολική απαλλαγή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ τον Απρίλιο, λίγο μετά την δημοσιοποίηση μιας επιστολής, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. Στην επιστολή αυτή, ο Μπαρ συνόψιζε τα ευρήματα της έρευνας του Μάλερ.

Ωστόσο, το πόρισμα του Μιούλερ που δημοσιοποιήθηκε ένα μήνα μετά, αμφισβητούσε τους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ.

Στο πόρισμα του, ο Μιούλερ ανέφερε ότι δεν εντόπισε αποδείξεις που να φανερώνουν ότι μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ή οποιοσδήποτε άλλος που συνδέονταν μαζί τους συνεργάστηκε με τους Ρώσους.

Ωστόσο, η ομάδα του δεν προχώρησε στην λήψη μιας εισαγγελικής απόφασης για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προέδρου, για ζητήματα που σχετίζονται με την παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης. “Παρά το γεγονός ότι το πόρισμα αυτό δεν συμπεραίνει ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο έγκλημα, ταυτόχρονα δεν τον απαλλάσσει,” έγραψε ο Μάλερ στο πόρισμά του.

2-. Η έρευνα δεν είναι “ένα κυνήγι μαγισσών”

Στην διάρκεια της έρευνάς του και για δύο περίπου χρόνια, ο Μιούλερ άφησε σχεδόν ασχολίαστες τις φραστικές επιθέσεις που δέχθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε αρκετές περιπτώσεις κατηγορούσε το γραφείο του Μιούλερ για πολιτική προκατάληψη απέναντι του, ενώ χαρακτήρισε τους συνεργάτες του Μιούλερ, ως “τους 13 θυμωμένους Δημοκρατικούς.”

Πιο συχνά, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήριζε την έρευνα του Μιούλερ ως ένα πολιτικό “κυνήγι μαγισσών.”

Στην διάρκεια της χθεσινής κατάθεσης του Μιούλερ, για πρώτη φορά από τον διορισμό του, ο ίδιος επιτέθηκε στις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να υποβαθμίσει την έρευνα του, ως ένα “κυνήγι μαγισσών.”

“Η έρευνά σας δεν είναι ένα κυνήγι μαγισσών ή είναι;” ρώτησε χαρακτηριστικά τον Μιούλερ ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σιφ. “Δεν είναι ένα κυνήγι μαγισσών,” απάντησε ο Μιούλερ.

3-. Οι επικοινωνίες του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με τα WikiLeaks είναι “ανησυχητικές” κι “αποτελούν αντικείμενο έρευνας”

Η έρευνα του Μιούλερ έδωσε έμφαση και σε μια σειρά επαφών που είχαν μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τα WikiLeaks που δημοσιοποίησαν τα ηλεκτρονικά μηνύματα των Δημοκρατικών, που ήταν προϊόντα ηλεκτρονικής υποκλοπής στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του 2016.

Το ενδιαφέρον του Μιούλερ για τα WikiLeaks συνδέεται με τον πυρήνα του συμπεράσματος της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017, αναφέροντας ότι:

τα WikiLeaks “οπλοποίησαν” και δημοσιοποίησαν επιβλαβείς πληροφορίες που τους παρέδωσε ένας χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης, σχετικά με την (τότε) προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και την προεκλογική της εκστρατεία.

Στο πλαίσιο αυτό και οι επικοινωνίες του Τραμπ Τζούνιορ με τα WikiLeaks χρίζουν ερευνητικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το γενικότερο συμπέρασμα του Μιούλερ, ενώ η συμπεριφορά του Τραμπ Τζούνιορ χαρακτηρίστηκε ως “προβληματική” από τον Μάλερ στην χθεσινή κατάθεσή του.

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός Μάικ Κούγκλεϊ παρουσίασε ένα θετικό σχόλιο του Τραμπ για τα WikiLeaks. Ο ίδιος ρώτησε τον Μιούλερ πως θα αντιδρούσε στα σχόλια του Τραμπ. Μεταξύ αυτών κι ένα σχόλιο στο οποίο χαρακτήριζε τις αποκαλύψεις των WikiLeaks ως ένα “κρυμμένο θησαυρό.” Ο ίδιος είχε επίσης δηλώσει, πως “αγαπούσε να διαβάζει τα WikiLeaks.”

4-. Μη καταδίκη εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ

Ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον για τους Δημοκρατικούς είχε η απόφαση του Μιούλερ να μην προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ κι αναφορικά με την παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης εξαιτίας έλλειψης αποδείξεων η ακολουθώντας τον κανονισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης;

Το πόρισμα του Μιούλερ αναφέρει ότι δεν απαλλάσσει τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ ο ίδιος τόνισε χθες, ότι το γραφείο του δεν προχώρησε στην λήψη κάποιας απόφασης για το ζήτημα αυτό, εφαρμόζοντας τον κανονισμό του υπουργείου.

Στην αρχή της κατάθεσής του ενώπιον της πρώτης επιτροπής, ο Μιούλερ έριξε μία “βόμβα” όταν ρωτήθηκε για το αν “ο λόγος για τον οποίο δεν άσκησε ποινική δίωξη ήταν μία νομική γνωμοδότηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία, δεν μπορείς να ασκήσεις ποινική δίωξη, σε βάρος ενός εν ενεργεία προέδρου.” “Αυτό είναι σωστό,” απάντησε ο Μιούλερ.

Η απάντηση αυτή του Μιούλερ καλλιέργησε σε αρκετούς την εντύπωση πως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι είχε αρκετές αποδείξεις για να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του προέδρου Τραμπ, ενώ ο Μιούλερ επανήλθε στο ζήτημα αυτό δίνοντας διευκρινήσεις, κατά την δεύτερη κατάθεσή του.

5-. Ανησυχία Μιούλερ για το ενδεχόμενο μελλοντικής εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές

Αρκετές αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, αλλά και υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει για τις προσπάθειες της Ρωσίας, αλλά κι άλλων ξένων χωρών να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μελλοντικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η τοποθέτηση του Μιούλερ προκάλεσε νέες ανησυχίες. “Δεν επρόκειτο για μία προσπάθεια που έγινε μία φορά. Το κάνουν, καθώς εμείς καθόμαστε εδώ κι αναμένουν ότι θα το ξανακάνουν στην διάρκεια της επόμενης προεκλογικής εκστρατείας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάλερ σε ερώτηση του Δημοκρατικού βουλευτή Γουίλ Χαρντ.

Ασκήθηκαν πιέσεις: Τι γράφει για το θέμα το ‘’Politico’’

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ άσκησε πιέσεις για την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, στην διάρκεια μίας κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών που έγινε χθες, προκαλώντας την αντίδραση της Δημοκρατικής προέδρου του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος Νάνσι Πελόζι, σχολιάζει το “Politico.”

Η Πελόζι απέκρουσε την πρόταση του Νάντλερ, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που έλαβαν γνώση των συζητήσεων που έγιναν.

Στην συνεδρίαση αυτή, που ακολούθησε την χθεσινή κατάθεση του Ρόμπερτ Μιούλερ σχολιάζει το “Politico.”, ο Νάντλερ άφησε να εννοηθεί ότι αρκετοί πρόεδροι επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα αρχίσουν να προχωρούν στην κατάρτιση νομικών άρθρων παραπομπής του προέδρου Τραμπ.

Από την πλευρά της, η Πελόζι χαρακτήρισε την ιδέα αυτή, ως “πρώιμη,” σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Από την άλλη μεριά, η εμφάνιση του Μιούλερ απογοήτευσε αρκετούς από τους Δημοκρατικούς, καθώς ο πρώην διευθυντής του FBI συνάντησε δυσκολίες αρκετές φορές, ενώ φάνηκε να μην είναι σίγουρος για το περιεχόμενο των 448 σελίδων του πορίσματος του, για την έρευνα της υπόθεσης εμπλοκής τη Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να παρακωλύσει το έργο της δικαιοσύνης.

Η Πελόζι συγκέντρωσε την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών μετά την εμφάνιση του Μάλερ ενώπιον των Επιτροπών Δικαιοσύνης και Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ ακολούθησε μία ζωηρή συζήτηση σχετικά με την διαδικασία παραπομπής.

Οι πηγές δηλώνουν ότι οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά με τα τεχνικά θέματα της διαδικασίας και της σχετικής έρευνας. Μεταξύ αυτών κι αν απαιτείται η διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ή η διαδικασία παραπομπής θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μόνο από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Νάντλερ άφησε να εννοηθεί ότι η επιτροπή του θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την διαδικασία από μόνη της. Άρθρα νόμων που έχουν εισαχθεί από τον Δημοκρατικό βουλευτή Μπραντ Σέρμαν στην αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου της παρούσας σύνθεσης του Κογκρέσου, κάνουν αναφορά στην επιτροπή, προσφέροντας στους Δημοκρατικούς ένα νομικό όχημα για την έναρξη της αμφιλεγόμενης διαδικασίας.

Η τεχνική συζήτηση που έγινε απάντησε και στην ερώτηση για το πως η υπόθεση παραπομπής θα παρουσιαστεί στην Γερουσία.

Η Γερουσία τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων που εμφανίζονται ουσιαστικά απρόθυμοι να προωθήσουν και να εγκρίνουν μία πρόταση παραπομπής του προέδρου Τραμπ, η οποία προηγούμενα θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Από την πλευρά του, ο Νάντλερ προσπάθησε να αντικρούσει την επιχειρηματολογία της Πελόζι κατά της έναρξης της διαδικασίας παραπομπής του προέδρου Τραμπ, επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις που έδιναν χαμηλά ποσοστά στην απομάκρυνση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων ενεργοποίησε την διαδικασία της παραπομπής του το 1973. Ωστόσο, η υποστήριξη της κοινής γνώμης στην παραπομπή του Νίξον αυξήθηκε με την συγκέντρωση περισσότερων αποδείξεων για την παράνομη συμπεριφορά του.

Όπως υποστήριξε κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων μηνών, έτσι έπραξε και χθες η Πελόζι, δίνοντας έμφαση στην σημασία που έχει μία “αργή και μεθοδολογική προσέγγιση” που θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους Δημοκρατικούς, ως ο πιο σωστός τρόπος δρομολόγησης των εξελίξεων, παρά το γεγονός ότι περισσότερα από 90 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίζουν την άμεση έναρξη της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Η βουλευτής Λόρι Τρέιχαν από την Μασαχουσέτη έγινε το τελευταίο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών που εξέφρασε χθες, την υποστήριξή της στην έναρξη της διαδικασίας παραπομπής του προέδρου Τραμπ, ενώ αρκετοί από τους βουλευτές που τάσσονται επίσης, υπέρ της παραπομπής εκτιμούν ότι η υποστήριξη των Δημοκρατικών βουλευτών θα αυξηθεί.

Από την μεριά της, η Πελόζι έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί έχουν σε εκκρεμότητα αρκετές μηνύσεις τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν στις ομοσπονδιακές αίθουσες των δικαστηρίων. Μεταξύ αυτών και μηνύσεις που σχετίζονται με τα προσωπικά οικονομικά του προέδρου Τραμπ, αλλά και τα ανοιχτά ζητήματα της φορολογίας του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Πελόζι υποστήριξε επίσης, ότι οι Δημοκρατικοί χρειάζονται την πολιτική υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων ή μία αλλαγή στην στάση της κοινής γνώμης, πριν προχωρήσουν στην έναρξη της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Αναφορικά με την υφιστάμενη κοινοβουλευτική ισορροπία στην Γερουσία -τουλάχιστον για την ώρα- οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα ψηφίσουν για μία παραπομπή του Τραμπ, “αδειάζοντας” σύμφωνα με την άποψη της Πελόζι την οποιαδήποτε πρωτοβουλία των Δημοκρατικών προς την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα πάντα με ίδια, η εμμονή των Δημοκρατικών για την έναρξη των διαδικασιών παραπομπής του Τραμπ, μπορεί να έχει ως μόνη σίγουρη συνέπεια την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στους Δημοκρατικούς υποψηφίους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, διεκδικώντας την επανεκλογή τους, στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας ολοκληρώθηκε με τους Δημοκρατικούς να συμφωνούν στο επόμενο βήμα: κατάθεση μήνυσης, ώστε να δρομολογηθεί η έκδοση (αναγκαστικής) κλήσης προς κατάθεση για τον πρώην Νομικό Σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκάν, που έχει καταθέσει στον Μιούλερ, ότι ο Τραμπ προσπάθησε να τον πιέσει για την απόλυση του Μιούλερ και προκειμένου να σταματήσει η έρευνα.

Στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά, η αντίσταση της Πελόζι εμφανίστηκε να έχει μετριαστεί, παρά το γεγονός ότι ακόμη η ίδια δεν υποστηρίζει την ιδέα έναρξης της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

“Εάν έχουμε μία υπόθεση παραπομπής, αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε. Γιατί θέλω να είναι μία ισχυρή υπόθεση, η οποία να στηρίζεται στα γεγονότα. Τα γεγονότα κι ο νόμος, είναι αυτά που μετράνε,” δήλωσε η Πελόζι στους δημοσιογράφους μη δείχνοντας κάποιες ενδείξεις των διαφωνιών της με τον Νάντλερ, που κάθονταν δίπλα της.

“Όσο πιο δυνατή είναι η υπόθεσή μας, τόσο το χειρότερο θα είναι για την Γερουσία να φανεί (δημοσίως) ότι επιτρέπει στον πρόεδρο να μην αναλάβει τις ευθύνες του,” πρόσθεσε η Πελόζι, σχολιάζοντας ότι ο “διαθέσιμος χρόνος των Δημοκρατικών για τις έρευνες, δεν είναι απεριόριστος.”

“Αν φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου η πυραμίδα της σιωπής, η παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης και η προσπάθεια συγκάλυψης στον Λευκό Οίκο θα μας εμποδίζει να παίρνουμε πληροφορίες, αυτό δεν θα μας σταματήσει να βαδίσουμε μπροστά, αποτελώντας το έδαφος για να συνεχίσουμε,” τόνισε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διορθώσεις και αντιφάσεις Μιούλερ σε δεύτερη κατάθεση στην Επιτροπή Πληροφοριών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: