Πεντακάθαρη νίκη αλλά όχι λευκή επιταγή στον Κυριάκο Μητσοτάκη το αποτέλεσμα της κάλπης

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα για τις Βουλευτικές Εκλογές 2019, στο 1ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου,. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Η τελική διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, με βάση την εκτίμηση της Singular Logic, επιβεβαιώνουν μεν την καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά με ποσοστά που δεν επιβεβαιώνουν πλήρως το exit poll.Παράλληλα η διαφορά είναι μικρότερη από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Η Νέα Δημοκρατία φέρεται να προηγείται από του ΣΥΡΙΖΑ κατά 8,3% προσεγγίζοντας το 40%, Στο αντίποδα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται να ξεπερνά το 30% κάτι που με βάση τις συνθήκες, αποτελεί επιτυχία, καθώς οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για διαφορά 12 μονάδων και ποσοστά της τάξης του 28%.

Πρόκειται για μια διαφορά που δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια καθαρή νίκη αλλά όχι λευκή επιταγή. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας μπορεί να υποστηρίζει με πειστικό τρόπο και προς το κόμμα του και προς την κοινωνία ότι έχει πλέον τις ρίζες για να αποτελέσει τον άλλο πόλο γύρω από τον οποίο θα επιχειρήσει να χτίσει το νέο κεντροαριστερό του κόμμα.

Στο ΚΙΝΑΛ παρά το γεγονός ότι απέχουν πολύ από το ποσοστό του 10% που θα ήθελαν, εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι έχουν πετύχει μεγαλύτερο ποσοστό από τις ευρωεκλογές και αυτό δίνει την αίσθηση της προόδου αν και μένει να φανεί και ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων.

Το ΚΚΕ επιβεβαιώνει τη σταθερότητά του.

Τόσο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου όσο και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη φαίνεται ότι τελικά ξεπερνούν το όριο του 3%. Μπαίνουν έτσι στη Βουλή δύο κόμματα, ένα δεξιότερα της ΝΔ και ένα αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, εφόσον επιβεβαιωθεί, η μη είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή αποτελεί το πραγματικά χαρμόσυνο μήνυμα αυτής της εκλογικής διαδικασίας. Ακόμη κι αν τελικά μπει οριακά είναι σαφές ότι το ναζιστικό κόμμα βρίσκεται σε αποδρομή και ενδεχομένως η χαριστική βολή θα του δοθεί από την απόφαση του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: