Πάνω από 13 δισ. οι προσφορές για το επταετές ομόλογο: 2,5 δισ. ευρώ στα Ταμεία του Δημοσίου

Φωτογραφία: Οι επενδυτές βλέπουν όλο και περισσότερο την Ελλάδα ως ασφαλές μέρος για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, γράφει το Bloomberg. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πάνω από 13 δισ. ευρώ κυμάνθηκαν οι προσφορές για το επταετές ομόλογο, υπερκαλύπτοντας κατά πέντε φορές την έκδοση, με το Δημόσιο να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

  • To επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,9% και το κουπόνι στο 1,875%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο και το χαμηλότερο κουπόνι που έχει πετύχει το ελληνικό Δημόσιο για ομόλογο αποτιμημένο σε ευρώ.

Οι προσφορές προήλθαν από 335 επενδυτές και χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη γεωγραφική διασπορά, με επικεφαλής της ζήτησης το Ηνωμένο Βασίλειο και με ένα ποσοστό 84% να κατανέμεται εκτός Ελλάδος. Με βάση τον τύπο των επενδυτών που συμμετείχαν, το 55% ήταν διαχειριστές ενεργητικού (asset managers), το 20% τράπεζες, το 10% hedge funds και το 9% ασφαλιστικά ταμεία.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη έκδοση επταετούς ομολόγου ύψους τριών δισ. ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2018, το κουπόνι είχε απόδοση 3,375% στη λήξη, με τη συνολική απόδοσή του να είχε διαμορφωθεί στο 3,5%.

Οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα έξι δισ. ευρώ από 210 επενδυτές, εκ των οποίων το 37,4% ήταν θεσμικοί επενδυτές, το 31,5% hedge funds και το 22,9% τράπεζες.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσφορά 12,5 δισ. με επιτόκιο κάτω από 2% συγκεντρώνει το νέο επταετές ομόλογο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal