Παλιά τουρκικά κόλπα στις συζητήσεις των ΜΟΕ: Πάντα θα σας αναχαιτίζουμε απαντά η ΠΑ

File Photo: Τουρκικό μαχητικό F-16. Φωτογραφία επίσημη ιστοσελίδα τουρκικής αεροπορίας.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Τους κωδικούς του «IFF» (Identification Friend or Foe), που αναγνωρίζουν τα «φίλια» από τα «εχθρικά» αεροσκάφη, επιχείρησε η Τουρκική πλευρά να επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου κατά την διεξαγωγή των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν γίνει στην Αθήνα αλλά και στην Άγκυρα, περίπου μια εβδομάδα πριν τις Εθνικές Εκλογές στην χώρα μας.

Σίγουρα δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τα περιβόητα ΜΟΕ, άκουγε την Τουρκική, να ρίχνει «άδεια για να πιάσει γεμάτα» με την ίδια ακριβώς πρόταση.

Πρόταση αμφισβήτησης κυριαρχίας από το χρονοντούλαπο

Το θέμα της παράδοσης των κωδικών «IFF» φαίνεται πως ανασύρθηκε από το συρτάρι της δεκαετίας του 2000, όταν είχε προταθεί τότε τελευταία φορά ως το «τυράκι» που συνεχίζει να κρύβει την ευθεία αμφισβήτηση του FIR Αθηνών, άρα και της Εθνικής Κυριαρχίας.

  • Την ώρα που οι γείτονές μας έδειχναν την χαλαρή τους διάθεση να ενεχυρήσουν τους κωδικούς αναγνώρισης των μαχητικών τους, ώστε να φαίνονται «φίλια» στα Ελληνικά ραντάρ και να μην αναχαιτίζονται, προερχόμενα από την Ανατολή, την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έδειχναν την ίδια καλή διάθεση για να καταθέτουν σχέδιο πτήσης ή ακόμη τον έλεγχο των μαχητικών τους να τον έχει η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ώστε να τους αλλάζει ύψη, ταχύτητα, σημεία εισόδων και εξόδων αναλόγως της εναέριας κυκλοφορίας την οποία γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι ελεγκτές ως οι υπεύθυνοι για το FIR Αθηνών στο οποίο εκείνη τη στιγμή θα βρίσκονται –για ασκήσεις όπως υποστηρίζουν- τα Τουρκικά αεροσκάφη.
  • Οι γείτονές μας μάλιστα υποστήριζαν προς την Ελληνική πλευρά, που άκουγε με ενδιαφέρον το σύνολο της Τουρκικής σκέψης, πως θα μπορούν τα δικά τους αεροσκάφη να πετούν ως «φίλια» με τους κωδικούς του «IFF» αλλά τον έλεγχό τους θα τον έχουν μόνο τα ραντάρ της Τουρκίας, είτε αυτό είναι της Κωνσταντινούπολης, είτε της Σμύρνης, είτε της Άγκυρας ή της Αττάλειας. Σε καμία περίπτωση συνεννοήσεις με Ελληνικά επίγεια ραντάρ, συμπέρασμα, μηδέν εις το πηλίκον! Δηλαδή οι Τούρκοι εκείνο που μας είπαν είναι πως δεν δέχονται τις Ελληνικές υπηρεσίες και ουσιαστικά ακόμη κι έτσι αμφισβητεί η Άγκυρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και βέβαια αμφισβητεί και το FIR Αθηνών.
  • Ανώτερες πηγές από την Πολεμική Αεροπορία έλεγαν πως δεν μπορεί ένα αεροσκάφος να κυκλοφορεί εντός του ελεγχόμενου εναέριου χώρου (FIR) μιας κυρίαρχης χώρας και η αρμόδια υπηρεσία να μην γνωρίζει ποιο είναι αυτό το ιπτάμενο αντικείμενο.
  • Άρα με την παράδοση των κωδικών «IFF» η Τουρκία πρώτον δεν κάνει χάρη στην Ελλάδα και δεύτερον από τη στιγμή που δεν δέχεται κατευθύνσεις από την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (μοναδική υπεύθυνη για την εναέρια κυκλοφορία εντός του FIR Αθηνών), τότε είναι δώρο άδωρο γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανείς λόγος να το δεχτούμε ως μια έμμεση «διακοσμητική» λύση.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα έλεγαν πως εφόσον αποφάσιζε κάποια στιγμή η Τουρκία να κατατεθεί το σχέδιο πτήσης, αυτό πάντα συνοδεύεται με κωδικό «IFF», τον οποίο μπορεί η κάθε Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που θα πάρει το σχέδιο στα χέρια της, να ζητήσει από τον ιπτάμενο την αλλαγή του.

  • Το «IFF» αποτελείται από δυο συστήματα, το «transponder» και το «interrogator».
    Το πρώτο εκπέμπει προς πάσα κατεύθυνση και το δεύτερο «ρωτάει» επιλεκτικά όποιον στόχο «κλειδώσει» ο χειριστής του ραντάρ.
  • Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συμπληρωματικό βοήθημα για την απόκτηση τακτικής κατάστασης διότι μπορεί πολύ εύκολα κάποιος με δόλιο τρόπο είτε να το έχει κλειστό (κλασικό τουρκικό παράδειγμα στην καθημερινότητα) ή ακόμη και να έχει βλάβη ή δεν είναι και λίγα τα μαχητικά που δεν το διαθέτουν καν ως σύστημα αναγνώρισης.

Το IFF είναι ένα σύστημα που εκπέμπει μια συχνότητα, ένα σήμα (σαν ένας ασύρματος). Όποιο εναέριο μέσω έχει IFF στην περιοχή που κινείται το πρώτο, λαμβάνει την ειδοποίησή του από ένα άλλο και μπορεί να το «μεταφράσει» αν είναι φίλιο, ουδέτερο ή εχθρικό (απεικονίσεις στο ραντάρ με τετράγωνο σχήμα ή κύκλος).

Γιατί πάντα θα σας αναχαιτίζουμε…

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές αφού πρώτα το Ελληνικό κλιμάκιο άκουσε όλο τον συλλογισμό και τα Τουρκικά επιχειρήματα, κι από τη στιγμή που δεν δέχτηκαν οι Τούρκοι Αξιωματικοί το Ελληνικό αίτημα περί της κατάθεσης του σχεδίου πτήσεων ή τον έλεγχο των Τουρκικών αεροσκαφών από τα Ελληνικά ραντάρ και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εξήγησαν με σαφήνεια ότι την αναχαίτιση θα πρέπει να την θεωρούν δεδομένη οι γείτονές μας.

  • Με πολύ λίγα λόγια οι Έλληνες Αξιωματικοί και κυρίως αυτοί της Πολεμικής Αεροπορίας εξήγησαν πως ότι δεν δίνει αναφορά στην ΥΠΑ ή ότι δεν δέχεται να το κατευθύνουν οι Έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, η Ελλάδα ως κυρίαρχο κράτος που σέβεται τους κανόνες, το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο για την εναέρια κυκλοφορία, όλα τα προηγούμενα τα θεωρεί περιπτώσεις «Renegade» δηλαδή ενός «αγνώστου ίχνους» που πρέπει πρώτον ν’ αναγνωριστεί, ν’ αναχαιτιστεί κι αν απαιτείται να ληφθούν κι΄ άλλα μέτρα προστασίας εντός του FIR Αθηνών για την εύρυθμη εναέρια κυκλοφορία.
  • Οι ίδιες πηγές μάλιστα εξηγούσαν πως με αυτή την πρόταση η Τουρκική πλευρά θέλησε να θέσει υπό νέα αμφισβήτηση τον Εθνικό Εναέριο Χώρο ανάμεσα στα 6 και 10 Ναυτικά Μίλια στο Αρχιπέλαγος, τοποθετώντας τον ως Διεθνή εναέριο χώρο. Γι’ αυτό δεν θα ετίθετο θέμα αναχαίτισης και αερομαχιών ανάμεσα στα Ελληνικά και τα Τουρκικά μαχητικά εκτός κι αν οι Τούρκοι πιλότοι περνούσαν κάτω από τα 6 ναυτικά μίλια…

Η θεωρία του Αιγαίου ως μια «κοινή λίμνη», που πρέπει ν’ ανήκει και στην Τουρκία, από την Ελληνική πλευρά απορρίφθηκε, ξεκαθαρίζοντας οι Έλληνες στρατιωτικοί πως από τη στιγμή που θα δούμε σχέδιο πτήσης ή το IFF σας και την παραδοχή σας να περάσετε σε έλεγχο από τους ελεγκτές της ΥΠΑ, τότε δεν θα δείτε ποτέ Ελληνικά οπλισμένα αεροσκάφη δίπλα σας.

Όμως όσο δεν υπάρχει σχέδιο πτήσης, η Πολεμική Αεροπορία και η ΥΠΑ θα αντιμετωπίζουν την Τουρκική παραβατική συμπεριφορά εντός του FIR Αθηνών ως περιστατικό αγνώστου αντικειμένου κι αυτό σημαίνει πως τα Ελληνικά αεροσκάφη θα είναι πάντα οπλισμένα κι έτοιμα για το οτιδήποτε.

Ο νέος νόμος περί προμηθειών δίνει το πράσινο φως για πολλές αλλαγές στα εξοπλιστικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: