Όταν η Κύπρος πήρε φωτιά: Οκτώ χρόνια από την φονική έκρηξη στην Ναυτική Βάση στο Μαρί

“Άξιοι ήωρες” γράφει στη φανέλα του ο νεαρός για να τιμήσει τους νεκρούς στο Μαρί Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 13 ανθρώπων, αλλά και την καταστροφή του γειτονικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Στις 08:30 το πρωί θα τελεστεί παρουσία του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη τρισάγιο στη μνήμη των 13 ηρώων που έχασαν τη ζωή τους από τη φονική έκρηξη. Το τρισάγιο θα λάβει ώρα στο εκκλησάκι που ανεγέρθηκε στο χώρο της έκρηξης στη Ναυτική Βάση.

Εξάλλου, στις 19:30 ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γεώργιος Σαββίδης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης θα παραστούν στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των πεσόντων πυροσβεστών στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου.

Το Μαρί και η τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» θα επισκιάζουν πάντα την κυπριακή πολιτεία και μια κοινωνία που έκανε το δάκρυ οργή και απαίτησε δικαιοσύνη για τους 13 ήρωες:

  • Τον πλοίαρχο Ανδρέα Ιωαννίδη, τον αντιπλοίαρχο Λάμπρο Λάμπρου, τον Αρχικελευστή Κλεάνθη Κλεάνθους, τον ΕΠΥ Κελευστή Μιχάλη Ηρακλέους, τους δίδυμους ναύτες Χρίστο και Μίλτο Χριστοφόρου, τον Ανδρέα Χαραλάμπους και τους Πυροσβέστες της ΕΜΑΚ Ανδρέα Παπαδόπουλο, Βασίλη Κρόκο, Γιώργο Γιακουμή, Σπύρο Τταντή, Παναγιώτη Θεοφίλου και Αδάμο Αδάμου.

Της έκρηξης ακολούθησε μια εκκωφαντική κοινωνική αναταραχή, που οδήγησε τους πολίτες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και τον τότε Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια στο στόχαστρο. Και τούτο, καθώς διαφαινόταν ότι οι αποφάσεις για φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων με τα εκρηκτικά, ήταν απόφαση της ίδιας της κυβέρνησης. Ακολούθησαν λοιδορίες επί των 13 ηρώων, ένα πόρισμα που αγνοήθηκε και τα συντρίμμια μιας καταρρακωμένης πολιτεία…

Οκτώ χρόνια μετά, το αίτημα των συγγενών των 13 ηρώων και της κοινωνίας για δικαίωση δεν φαίνεται να εκπληρώθηκε. Κάθε χρόνο στα μνημόσυνά τους, καταδεικνύεται η ολιγωρία της τότε και νυν πολιτείας, να εφαρμόσει πλήρως τη δικαιοσύνη. Όπως σημειώνεται ετήσια, η πληγή στο Μαρί είναι ακόμα ανοικτή.

Πληροφορίες από: ΚΥΠΕ και Φιλελεύθερο

Σε τρεις βδομάδες στην Κύπρο η Λουτ: Επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αναστασιάδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: