Όσο τα τουρκικά F-35 είναι στην Αμερική υπάρχει χρόνος στην Ελλάδα για αποφάσεις

Μαχητικά τύπου F-35A Lightning II της αμερικανικής αεροπορίας. Φωτογραφία USAF




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί το Ελληνικό επιτελείο τις εξελίξεις γύρω από την προμήθεια και έλευση του Ρωσικού συστήματος S-400 στην γειτονική μας χώρα.

  • Μπορεί όλοι να παρακολουθούν τις λεγόμενες ανοιχτές πηγές ενημέρωσης για το τι συμβαίνει με την μεταφορά από την Ρωσία στην Τουρκία των τμημάτων των S-400, ωστόσο οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να υπολογίζουν σ’ αυτές τις πηγές.

Οι πηγές που εμπιστεύονται και ξέρουν ποιες είναι, συνηγορούν πως έχουν αρχίσει οι πρώτες ενέργειες, τις οποίες θέλει να κρατήσει χαμηλά η Τουρκία ώστε να μην προκαλέσει περαιτέρω τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βρίσκονται λίγο πριν προχωρήσουν το επόμενο βήμα. Και αυτή τη φορά δεν θα είναι προειδοποιητικό. Το τι είναι εκείνο που έχουν πιάσει τα Ελληνικά «ραντάρ» δεν θέλησαν ν’ αποκαλύψουν στρατιωτικές πηγές.

  • Ανώτατοι Αξιωματικοί λένε πως η Τουρκία έχει συνηθίσει όταν επιθυμεί να δείξει την ισχύ της, να διοργανώνει μεγάλες φιέστες, στις οποίες παραβρίσκονται όλοι οι ανώτατοι άρχοντες του τόπου, με πρώτο τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος προχωρά στην μόνιμη ρητορική των απειλών και της επίδειξης του ισχυρού.

Η “επιχειρηματική” παράμετρος και η επιχειρησιακή…

Πάντως για εκείνο που είναι βέβαιες οι ίδιες πηγές, είναι πως η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων εταιριών ίσως κάνει τον πρόεδρο Τράμπ να πιέσει ακόμη περισσότερο για την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, κάτι που αποτελεί τον κυριότερο εφιάλτη για τα υπάρχοντα Ελληνικά δεδομένα, μιας και η χώρα μας θα είναι η πρώτη κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που καλείται ν’ αντιμετωπίσει την αόρατη απειλή των αεροσκαφών 5ης γενιάς.

  • Επιπλέον, με τους S-400 ακόμη και σ’ ένα ενδεχόμενο επεισόδιο σε περίοδο ειρήνης, ναι υπάρχει πρόβλημα. Παρά τις όποιες προκλήσεις δεχόμαστε, το πρόβλημα είναι υπαρκτό δεν είναι ορατό, όμως με την ενδεχόμενη παραλαβή του F-35 υπάρχει σαφέστατα πρόβλημα και την περίοδο της ειρήνης διότι θα κατέγραφε τα πάντα, θα πήγαινε όπου ήθελε χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες δυνατότητες εντοπισμού του.
  • Σίγουρα ανάμεσα στην προμήθεια S-400 ή F-35, οι Έλληνες επιτελείς επιλέγουν το Ρωσικό σύστημα κι αυτό διότι η δομή και ανάπτυξή του στηρίζεται στους S-300, ένα αντιπυραυλικό σύστημα που διαθέτει η χώρα μας και γνωρίζουν άριστα τα στελέχη της ΠΑ.
  • Παραπλήσια οχήματα μεταφοράς, ραντάρ, εκείνο που αλλάζει και σαφώς κάνει τη διαφορά είναι τα ηλεκτρονικά και ο πύραυλος. Προφανώς και τα Ρωσικά συστήματα έχουν τους περιορισμούς τους κι’ ας αφήσουμε στην άκρη αυτό που λέμε σήμερα «υπερ όπλο». Από την άλλη πλευρά η ίδια στρατιωτική πηγή έλεγε πως αν υπάρχει μια αδυναμία στους S-300, που τη γνωρίζουμε εμείς που το έχουμε, δεν σημαίνει ότι δεν έχει εντοπιστεί και βελτιωθεί στους S-400.

Η “απάντηση” με τα όπλα των Mirage 2000-5 Mk2

Εφόσον τελικά γίνει γνωστό επίσημα ή μέσω στρατιωτικών πηγών διασταυρωμένων, πως έχουν φτάσει στην Τουρκία οι S-400, στο Ελληνικό επιτελείο γνωρίζουν πως μέσα σ’ ένα εξάμηνο θα γίνει η πρώτη επιχειρησιακή αξιολόγηση του προσωπικού που θα κληθεί να τα χειρίζεται, πράγμα που σημαίνει πως θα έχουν μάθει όλα όσα χρειάζονται για την αξιοποίηση του συστήματος.

  • Η αναζήτηση του τρόπου να καταφέρεις να ελέγξεις από πού εκπέμπει το σύστημα, άρα ξέρεις και που είναι, αποτελεί το σημείο κλειδί για την στοχοποίησή του, η οποία φυσικά πρέπει να γίνει μ’ ένα όπλο το οποίο θα αφεθεί από τέτοια απόσταση που θα το πλήξει καίρια.
  • Τέτοιου είδους όπλα στην φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας υπάρχουν. Είναι τα στρατηγικά όπλα των Mirage 2000-5 και είναι ίσως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο υπάρχουν πιέσεις ώστε να καταλήξει η Ελλάδα και η Γαλλία στην επιθυμητή Follow on Support.

Είναι χαρακτηριστική η φράση στελέχους της Πολεμικής Αεροπορίας που έλεγε λακωνικά: «Άμα κάθεται η Τανάγρα ανησυχώ, όσο δεν κάθεται η Τανάγρα, δεν ανησυχώ».

Η προκλητική Τουρκία και οι ελληνικές απαντήσεις: Eπαύξηση ισχύος θέλει η νέα ηγεσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: