Ορκίστηκε η νέα Βουλή: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν στο ΚΙΝΑΛ θέση στην πρώτη σειρά [χάρτης]

FILE PHOTO: Βουλευτές ορκίζονται στη Βουλή, Αθήνα, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας




Μετά τη σημερινή ορκωμοσία της Βουλής, το σώμα θα συνέλθει και πάλι το πρωί της Πέμπτης για να εκλέξει τον νέο πρόεδρο και τους αντιπροέδρους, με προεδρεύοντα ως την εκλογή του νέου, τον Γιώργο Βαρεμένο, δηλαδή, έναν εκ των αντιπροέδρων της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου.

Βάσει του κανονισμού το πρόσωπο του νέου προέδρου προτείνεται από την πλειοψηφία, ενώ δεν προηγείται συζήτηση. Για την εκλογή απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σε περίπτωση που έχουν προταθεί και άλλα πρόσωπα από τις πολιτικές δυνάμεις και αν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και τότε εκλέγεται εκείνος που θα έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες.

Nέα πρόσωπα το 40% των βουλευτών της ΝΔ

Σημαντική είναι η ανανέωση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, καθώς σχεδόν το 40% των βουλευτών της εκλέγονται για πρώτη φορά στη βουλή.

Συγκεκριμένα, 59 από τους 158 βουλευτές εισέρχονται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, ενώ ο μέσος ηλικιακός όρος τους είναι τα 49 έτη. Οι νέοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι 50 άνδρες και εννέα γυναίκες -από τις 25 συνολικά γυναίκες που εξελέγησαν- ενώ ο μέσος όρος ηλικίας και των 158 βουλευτών είναι τα 53 έτη. Η ανανέωση, όμως, είναι και ηλικιακή, καθώς 19 βουλευτές ανήκουν στη γενιά των τριαντάρηδων -είναι δηλαδή γεννημένοι στη δεκαετία του ’80- ενώ πέντε εξ αυτών είναι γυναίκες. Πρόκειται για τις κυρίες Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά, Κατερίνα Μονογυιού, Στεργιανή Μπίζιου, Άννα Ευθυμίου και Νίκη Κεραμέως.

Επίσης 46 βουλευτές ανήκουν στη γενιά των σαραντάρηδων, καθώς έχουν γεννηθεί στη δεκαετία του ‘70. Ο δε νεότερος βουλευτής του Κοινοβουλίου ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και είναι ο 29χρονος Ευάγγελος Λιάκος, κάτοχος πτυχίου από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π). Πρωτοεισερχόμενοι είναι επίσης πέντε βουλευτές που κατάφεραν να εξασφαλίσουν την εκλογή τους στις μονοεδρικές περιφέρειες. Στα Γρεβενά ο Ανδρέας Πάτσης, στην Κεφαλονιά ο Παναγής Καππάτος, στη Ζάκυνθο ο Διονύσης Ακτύπης, στη Σάμο ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, στη Φωκίδα ο Ιωάννης Μπουγάς, ενώ υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες.

Πρόεδρος Κώστας Τασούλας

Η παραπάνω περίπτωση -όπως προβλέπει ο κανονισμός- δεν θα αντιμετωπιστεί, καθώς ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ο Κώστας Τασούλας και μάλιστα με ευρύτατη πλειοψηφία.
Ο κ. Τασούλας αναμένεται να λάβει στην αυριανή ψηφοφορία τουλάχιστον 244 θετικές ψήφους από τις ΚΟ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και να τις ανεβάσει στις 266 με την πιθανή στήριξη του ΚΙΝΑΛ.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία στην αντίστοιχη ψηφοφορία τον Φεβρουάριο του 2015 έλαβε 235 θετικές ψήφους καθώς είχε στηριχθεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Προγραμματικές δηλώσεις και ψήφος εμπιστοσύνης

Αμέσως μετά θα αρχίσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Το άρθρο 141 του κανονισμού της Βουλής προβλέπει σχετικά: «H κυβέρνηση οφείλει μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την oρκωμoσία τoυ πρωθυπoυργoύ να εμφανιστεί στη Boυλή και να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης μετά τη συζήτηση των πρoγραμματικών της δηλώσεων».

Δεδομένων των συνθηκών και βάσει των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί, αν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου αναδειχθεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., εκτιμάται ότι οι σχετικές με την ορκωμοσία του κ. Κυρ. Μητσοτάκη και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης διαδικασίες θα εξελιχθούν ταχύτατα: εντός των πρώτων 24ώρων της προσεχούς εβδομάδας.

Αφού γίνουν αυτά, τότε θα έρθει η σειρά της νέας Βουλής, πιθανότατα με εναρκτήρια συνεδρίαση την Παρασκευή 19 Ιουλίου: «H ανάγνωση των πρoγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και η πρόταση εμπιστoσύνης εγγράφoνται σε ειδική ημερήσια διάταξη.

H συζήτηση δεν μπoρεί να παραταθεί περισσότερo από τρεις ημέρες από την έναρξή της. H ψηφoφoρία για την πρόταση εμπιστoσύνης διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των πρoγραμματικών δηλώσεων και τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αναβληθεί η ψηφoφoρία για σαράντα oκτώ ώρες», αναφέρεται σχετικά στον κανονισμό.

Ο «χάρτης» της νέας Βουλής, μπροστά το ΚΙΝΑΛ μετά από χρόνια

Στη νέα σύνθεση της Βουλής θα συμμετάσχουν έξι κόμματα, και αλλάζει η διαρρύθμιση των θέσεων που θα καταλάβουν τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη σειρά θα βρίσκονται, πλέον, τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί, ακολουθούμενοι από τους βουλευτές των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής υπήρχαν τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην πρώτη σειρά.

Η ΝΔ θα καταλάβει τα έδρανα στην παραδοσιακή δεξιά πτέρυγα, ενώ δίπλα από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα καθίσουν οι 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, με τη Φώφη Γεννηματά να βρίσκει θέση στην πρώτη σειρά.

Αυτό ερμηνεύτηκε και ως άνοιγμα από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δόθηκε μπροστινή θέση στην κυρία Γεννηματά.

Αριστερά του ΚΙΝΑΛ θα καθίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στην πρώτη σειρά, ενώ ακόμη πιο αριστερά, στην παραδοσιακή του θέση, θα τοποθετηθούν οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας -που επίσης θα «βλέπει» από την πρώτη σειρά.

HELLAS JOURNAL

 

Εξηγήσεις Μαυρωτά για τη θέση του γραμματέα: Ο Μητσοτάκης είπε σε θέλω για τις γνώσεις σου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: