Ομαλά η ψηφοφορία στα 21.478 εκλογικά τμήματα: Στις 7 κλείνουν οι κάλπες και βγαίνει το exit poll

Μέλος εφορευτικής επιτροπής αναμένει πολίτες να προσέλθουν να ψηφίσουν για τις βουλευτικές εκλογές, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Ομαλά εξελίσσεται από το πρωί σε όλη τη χώρα η εκλογική διαδικασία στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων, εκτός από ελάχιστες αναμενόμενες μικρές αντιξοότητες που όμως ξεπερνιούνται γρήγορα.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 μ.μ. ακριβώς και το ίδιο λεπτό θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του exit poll που διεξάγουν από κοινού οι εταιρείες δημοσκοπήσεων με τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Μέχρι το μεσημέρι στις 14:15, τέσσερα «κύματα» ψηφοδελτίων είχαν φτάσει στις εταιρείες δημοσκοπήσεων -από τις 09:30, 11:00, 12:30 και 14:00- τα οποία ξεκίνησαν να αναλύονται. Μέχρι το κλείσιμο της κάλπης στις 19:00 θα φτάσουν άλλα τρία, ώστε εκείνη την ώρα, να μεταδοθούν τα πρώτα αποτελέσματα στους τηλεθεατές -με καταμετρημένο το 80% του exit poll- ενώ στις 20:15 θα μεταδοθεί το 100% του σχετικού αποτελέσματος.

Ένα πρώτο αποτέλεσμα από το exit poll, είναι ότι το ποσοστό συμμετοχής στις τωρινές εκλογές είναι αυξημένο κατά 18% σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές – πάντα μέσα από τις κάλπες του exit poll.

Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 9 το βράδυ και οι πρώτες ασφαλείς σταυροδοσίες στις 11 το βράδυ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καθαρό αποτέλεσμα που θα ξεκαθαρίσει από νωρίς, τον τελικό νικητή των εκλογών και την υπόθεση της αυτοδυναμίας.

Στα 21.478 εκλογικά τμήματα όλης της χώρας καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 519.227 είναι ηλικίας 17 έως 21 ετών και ψηφίζουν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πουλάκης δήλωσε: «Από τις 7 η ώρα το πρωί η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Λειτουργούν και τα 21.478 εκλογικά τμήματα, έχουμε επικοινωνήσει και με τις 59 εκλογικές περιφέρειες. Μικρά προβλήματα που μας ενημέρωσαν ότι υπήρξαν, λύθηκαν και δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κανένα πρόβλημα. Στο μεταξύ, λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο με 30 υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών που ενημερώνουν τους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν ενημερωθεί για το πού ψηφίζουν».

Ο τηλεφωνικός αριθμός στον οποίο μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες είναι 213 136 1500.

Οι 12 ώρες που κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας: 7 π.μ. άνοιξαν οι κάλπες, 7 μ.μ. το exit poll

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: