Ολονύχτιο θρίλερ σε Λευκωσία και κατεχόμενα με αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών

File Photo: Μεταφορικό αεροπλάνο της Turkish Airlines. Turkish Airlines




Πτήση THY6YT των Τουρκικών Αερογραμμών από Κωνσταντινούπολη προς το Αμάν της Ιορδανίας με Airbus A321, με νηολόγιο TC-JSZ, που πετούσε βορειοανατολικά της Κύπρου –στο ύψος του Απ. Αντρέα γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα, ενημέρωσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Κύπρου ότι έχει σοβαρό ιατρικό περιστατικό με επιβάτη, γράφει ο Πέτρος Θεοχαρίδης στον Φιλελεύθερο.

  • Οι Κύπριοι ελεγκτές του ανάφεραν ότι θα του δώσουν προτεραιότητα για προσγείωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ωστόσο παρεμβλήθηκε παράνομα το «κέντρο ελέγχου» των κατεχομένων και του έδωσε οδηγίες να προσγειωθεί στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, πράγμα που έπραξε ο κυβερνήτης του αεροσκάφους.
  • Το αεροπλάνο των Τουρκικών Αερογραμμών προσγειώθηκε 15 λεπτά αργότερα στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, όπου παρέλαβαν τον επιβάτη με το σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Στις 4.00 τα ξημερώματα, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, υπέβαλε σχέδιο πτήσης για να συνεχίσει την πορεία του με απευθείας πτήση από το παράνομο «Ερτζιάν» προς το αεροδρόμιο του Αμάν στην Ιορδανία.

Ενώ το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να απογειωθεί, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του Fir Λευκωσίας, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες κρατικές Αρχές, απαγόρευσαν το εν λόγω σχέδιο, κάτι που έπραξαν ακολούθως, αφού ενημερώθηκαν από τη Λευκωσία και κάποιες από τις χώρες μέσω των οποίων θα περνούσε η εν λόγω πτήση.

  • Το αεροσκάφος παρέμεινε στο έδαφος για περίπου μιάμιση ώρα, κατά την οποία στο παρασκήνιο διεξήχθη μάχη μεταξύ των διπλωματικών Αρχών και των Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας Κύπρου και Τουρκίας, με την Κυπριακή πλευρά να πείθει τις Αρχές χωρών που έπρεπε να εγκρίνουν το σχέδιο πτήσης του τουρκικού αεροπλάνου ότι πρόκειται για παράνομη απευθείας πτήση και να μην το αποδεχθούν και την τουρκική πλευρά να προσπαθεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες.

Τελικά, γύρω στις 5.30 το πρωί η τουρκική πλευρά υποχώρησε λόγω κυρίως της κατηγορηματικής άρνησης της Ιορδανίας να δεχθεί την απευθείας πτήση, και το αεροσκάφος απογειώθηκε με προορισμό το αεροδρόμιο της Αττάλειας.

Αφού πραγματοποίησε πέντε γύρους πάνω από το αεροδρόμιο της Αττάλειας σε ύψος 22.000 ποδών, άλλαξε το σχέδιο πτήσης ως να απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Αττάλειας και συνέχισε μέσω του Fir Λευκωσίας προς Ισραήλ και από εκεί στο Αμάν της Ιορδανίας όπου προσημειώθηκε στις 7.30 χθες το πρωί.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος-Πέτρος Θεοχαρίδης

Μάχη για δύο διαφοροποιήσεις στο ψήφισμα του ΣΑ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ δίνει η Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: