Ολοκλήρωσε την απολογία ο νεοναζί δολοφόνος του Φύσσα: Κάλυψε πλήρως τον Μιχαλολιάκο

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, απολογείται ενώπιον του δικαστηρίου, Αθήνα Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ολοκλήρωσε την απολογία του ο Γιώργος Ρουπακιάς, βασικός κατηγορούμενος της δολοφονίας του μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι το 2013.

  • Αρχικά ο Ρουπακιάς έκανε λόγο για μια “απλή ανθρωποκτονία” γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο της Έδρας του Δικαστηρίου όσο και των παρευρισκομένων στη δίκη. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του προκάλεσαν δεκάδες ερωτήσεις της Έδρας, καθώς ο Ρουπακιάς αναίρεσε προηγούμενες απολογίες του δηλώνοντας παράλληλα μετανιωμένος για όσα έγιναν στο Κερατσίνι.

Παράλληλα, ο Ρουπακιάς δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη του, ενώ απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις τις έδρας αρνήθηκε ότι έπραξε με επαγγελματισμό και υποστήριξε ότι στόχευσε στο πόδι του Φύσσα και όχι στην καρδιά. Επιχείρησε να μεταφέρει την εικόνα της συμπλοκής και υποστήριξε ότι ήταν οι κινήσεις του Παύλου Φύσσα που οδήγησαν στα θανατηφόρα χτυπήματα.

  • Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά σήμερα έδωσε άλλη εκδοχή για το πού βρισκόταν λίγο πριν τραυματίσει θανάσιμα τον Παύλο Φύσσα, εκδοχή που ταυτίζεται με αυτές των συγκατηγορουμένων του Καζαντζόγλου και Πατέλη, ισχυριζόμενος πως το επίμαχο βράδυ βρέθηκε λίγα μέτρα από την Τοπική της Νίκαιας γιατί έπρεπε να παραδώσει τρικάκια.

Μέχρι σήμερα υποστήριζε πως το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 βρισκόταν στο σπίτι του και ότι από εκεί ξεκίνησε για την Τοπική της Χρυσής Αυγής, ειδοποιημένος από άλλο τότε μέλος της οργάνωσης για το μήνυμα- κάλεσμα του πυρηνάρχη Γιώργου Πατέλη.

Σήμερα ωστόσο απολογούμενος είπε πως το επίμαχο απόγευμα βρισκόταν από νωρίς στα γραφεία της Χρυσής Αυγής από όπου με εντολή Πατέλη πήγε σε τυπογραφείο στο Περιστέρι να πάρει τα τρικάκια για να τα δώσει στον συγκατηγορούμενο του, Ι. Καζαντζόγλου. Μετά τη συνάντηση με τον Καζαντζόγλου όπως είπε, έμαθε για τα μηνύματα του Πατέλη και πήγε στα γραφεία της τοπικής όπου είδε μηχανάκια και αυτοκίνητα μαζεμένα να ξεκινούν για την καφετέρια Κοράλλι.

  • Μάλιστα, προκάλεσε την αντίδραση του συγκατηγορουμένου του Θανάση Τσόρβα όταν ανέφερε πως στην πορεία των οχημάτων που ξεκίνησαν για το Κοράλλι, ήταν και αυτό “με τους αδελφούς Τσόρβα”. Από την έδρα ρωτήθηκε μήπως το αυτοκίνητο ήταν του Καζαντζόγλου που είναι επίσης μαύρο και ο Ρουπακιάς απάντησε αρνητικά. Ο Θανάσης Τσόρβας ζήτησε τον λόγο και είπε πως δεν ήταν στην πορεία αναφέροντας πως το δικό του αυτοκίνητο “είναι πολύ χαρακτηριστικό” και είπε πως θα φέρει φωτογραφίες ώστε να αποδείξει ότι δεν είναι το δικό του αυτό που επικαλέστηκε ο Ρουπακιάς.

Η εισαγγελέας, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά ο κατηγορούμενος επικαλείται τα τρικάκια, ζήτησε από τον Ρουπακιά να διευκρινίσει αν αναιρεί την προηγούμενη απολογία του για να λάβει από τον συνήγορό του απάντηση ότι πράγματι την αναιρεί.

  • Πολλές ήταν οι ερωτήσεις της έδρας όμως και για όσα περιέγραψε ο Γιώργος Ρουπακιάς ότι έγιναν λίγα μόλις δευτερόλεπτα πριν πέσει νεκρός ο μουσικός. Το κύριο θέμα που τέθηκε ήταν αν είναι σίγουρος πως όταν κατέβηκε από το αυτοκίνητο με το μαχαίρι στο χέρι ήταν αντιμέτωπος με τον Φύσσα και 3-4 φίλους του ή αν γινόταν συμπλοκή μεταξύ του μουσικού και μελών της Χρυσής Αυγής. Ο Ρουπακιάς δήλωσε πως δεν υπήρχε κανένας άλλος εκεί παρ’ όλο που από έδρας επισημάνθηκε πως υπάρχουν μαρτυρικές καταθέσεις και βίντεο που αναφέρονται στον μουσικό και άτομα που είχαν στραφεί εναντίον του.

Οι χαρακτηριστικοί διάλογοι

Σύνεδρος: Είστε σίγουρος ότι ήταν με τον Φύσσα άλλοι 3 ή 4; Γιατί σε βίντεο και από μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτει άλλη εικόνα. Λένε δύο μάρτυρες πως βγήκατε τελείως ατάραχος από το αυτοκίνητο, ότι σας άνοιξαν χώρο 3-4 που είχαν κυκλώσει τον Φύσσα και εσείς πλησιάσατε τον αγκαλιάσατε και καταφέρατε καίριο πλήγμα. Εσείς σήμερα μας είπατε πως φταίει ο Παύλος που έσκυψε.

Κατηγορούμενος: Δεν είδα καμία συμπλοκή. Δεν ήταν κανένας άλλος εκεί. Δεν ήταν χρυσαυγίτες. Αυτό που σας καταθέτω έκανε τρία τέσσερα βήματα προς εμένα.

Σύνεδρος: Λέτε πως από φόβο χτυπήσατε στο πόδι τον Φύσσα και πως δεν ξέρετε από μαχαίρια; Πώς εξηγείτε το χτύπημα που όπως φαίνεται ήταν τόσο αριστοτεχνικό και καίριο, ώστε όπως λέγεται “άνοιξε η καρδιά σαν τριαντάφυλλο”;

Συνήγορος: Κυρία πρόεδρε, το υιοθετεί ο κ. σύνεδρος αυτό; Τι είναι αυτά τα “σαν τριαντάφυλλο”;

Κατηγορούμενος: Ίσως επειδή δεν ήξερα. Ίσως με τις κινήσεις του σώματος.

Πρόεδρος: Προσπαθήσατε και πριν να πείτε για “τις κινήσεις του σώματος του θύματος” και σας έκοψα. Σας παρακαλώ. Δεν έχετε άλλη απάντηση προφανώς. Να απαντάτε στο πλαίσιο της λογικής.

  • Μετά την διακοπή της δίκης ο κατηγορούμενος που νωρίτερα είχε αναφερθεί σε “μία απλή ανθρωποκτονία” θέλησε να επανορθώσει και είπε στο δικαστήριο:

Ρουπακιάς: Επειδή κάθισα και το σκέφτηκα έξω για αυτό το ατυχές, για την απλή ανθρωποκτονία, θέλω να πω πως το έχω μετανιώσει. Λυπάμαι ειλικρινά, μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω. Ήταν μία τραγική ανθρωποκτονία.

Εισαγγελέας: Για τη δήλωσή σας ότι είναι απλή ανθρωποκτονία δώσατε μια εξήγηση.

Κατηγορούμενος: Έχω κλείσει δύο σπίτια το δικό μου και το δικό του.

Εισαγγελέας: Για ποιο λόγο;

Συνήγορος Ρουπακιά: Αφήστε τον να ολοκληρώσει.

Κατηγορούμενος: Νιώθω μετανιωμένος. Τι να πω; Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω.

Περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης από τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Επιπλέον, ο Ρουπακιάς έπεσε σε κενά και αναίρεσε παλιότερες καταθέσεις του σχετικά με τις σχέσεις που διατηρούσε με τη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας ότι ήταν απλώς υποστηρικτής και δεν είχε καμία οργανική σχέση με τη νεοναζιστική οργάνωση.

  • Ερωτηθείς από τον αναπληρωτή εισαγγελέα για τη δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου περί της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι ο ίδιος κατάλαβε ότι η δήλωση δεν αφορά την ευθύνη της ανθρωποκτονίας.

Εισαγγελέας: Τι σχέση έχει με εσάς;

Κατηγορούμενος: Δεν μπορώ να καταλάβω.

Εισαγγελέας: Γιατί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτό που διαπράξατε εσείς;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω. Εγώ υποστηρικτής υπήρξα, ούτε στέλεχος, ούτε τίποτα. Μέχρι τον Πατέλη, πιο πάνω δεν ήξερα κανέναν. Ούτε τον Λαγό, ούτε τον Μιχαλολιάκο.

  • Με το τέλος της σημερινής διαδικασίας ο πατέρας του Παύλου Φύσσα δήλωσε: «Αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο Ρουπακιάς προσπαθεί να το κάνει να φανεί σαν απλή ανθρωποκτονία. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είπε πολλά ψέματα. Να σας πω ένα που είπε; Είπε ότι το μαχαίρωμα ήταν άμυνα. Πήρε μετά όμως τον Πατέλη τηλέφωνο και του είπε “μαχαίρωσα το Φύσσα”».

Ο κ. Φύσσας ρωτήθηκε για την απουσία της συζύγου του, για πρώτη φορά από τη δικαστική αίθουσα και απάντησε χαρακτηριστικά: «Με τη Μάγδα Φύσσα είναι άλλο θέμα. Άνθρωπος είναι, αντοχές έχει».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Προκλητικός ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του Φύσσα, Ρουπακιάς: Φοβήθηκα, ήθελα μόνο να τον τραυματίσω

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: