Οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό μειώθηκαν κατά 28% τον Ιούνιο

File Photo: Μεξικάνοι μετανάστες. EPA, ABRAHAM PINEDA JACOME




Ο αριθμός των μεταναστών που συνελήφθησαν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό αφού τα πέρασαν παράνομα μειώθηκε κατά 28% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

Έγιναν λίγες περισσότερες από 104.000 συλλήψεις μεταναστών τον περασμένο μήνα, ήτοι 40.000 λιγότερες από ό,τι τον Μάιο.

Η μείωση αυτή αποδόθηκε από το υπουργείο στις «συντονισμένες προσπάθειες» της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε προς το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι μετανάστες, καθώς και στα μέτρα που έλαβε το Μεξικό.

Η κυβέρνηση του Μεξικού δέχθηκε στις αρχές Ιουνίου, υπό ασφυκτική πίεση από την Ουάσινγκτον, να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, στα νότια, και οι αιτούντες άσυλο να επαναπροωθούνται στο μεξικανικό έδαφος για την περίοδο εξέτασης των υποθέσεών τους.

Το Μεξικό δεσμεύθηκε επίσης να αναλάβει δράση εναντίον των δικτύων των διακινητών, των μεταφορέων και όσων επωφελούνται οικονομικά από την παράτυπη μετανάστευση.

Η κατάσταση στα σύνορα παραμένει πάντως «κρίσιμη», τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, υπενθυμίζοντας πως ο αριθμός των συλλήψεων τον Ιούνιο παραμένει πολύ πιο υψηλό από ό,τι την περασμένη χρονιά (43.000), «όταν ήμασταν ήδη αντιμέτωποι με κρίση».

Οι ΗΠΑ παραμένουν σε κατάσταση «κρίσης» από τη σκοπιά της «ασφάλειας των συνόρων» αλλά και σε ό,τι αφορά την «ανθρωπιστική» διάσταση, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο τονίζει ότι «κανένας από εμάς δεν πρέπει να αποδέχεται» την κατάσταση αυτή.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ζήτησε τη Δευτέρα από το Πεντάγωνο να αναπτύξει 1.000 επιπλέον στρατιωτικούς για να το βοηθήσει να διαχειριστεί την κρίση των μεταναστών στο Τέξας, όπου οι συνθήκες κράτησης των ανθρώπων αυτών προκάλεσαν σοκ σε πολλούς, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δέχεται σφοδρές επικρίσεις έπειτα από τη δημοσιοποίηση έκθεσης την περασμένη εβδομάδα στην οποία γίνεται λόγος για «επικίνδυνα μεγάλο υπερπληθυσμό» στα κέντρα κράτησης μεταναστών στο Τέξας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερους από 700 πρόσφυγες και μετανάστες εμπόδισε η Τουρκία, λέει το Αναντολού

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: