Οι S-400 θα δώσουν το έναυσμα στην Τουρκία να γίνει ακόμη πιο επιθετική και πιο προκλητική

Τουρκικά μαχητικά F-16, Πηγή: Τουρκική Πολεμική Αεροπορία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ. 

Με τον πόλεμο νεύρων κατά των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρείται, το προδιαγεγραμμένο πεδίο που στρώνει η Τουρκική κυβέρνηση για την επικείμενη απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος των S-400 οδεύει προς «την τελική πράξη του δράματος».

  • Σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα υποστήριξε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, κάνοντας χρήση των όσων έχουν ειπωθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η επόμενη εβδομάδα θα είναι αυτή της έναρξης της παράδοσης του συστήματος S-400.

Μπορεί η Άγκυρα να μαζεύει για πολλά οπλικά συστήματα που έχει, stock ανταλλακτικών ώστε σε περίπτωση εμπάργκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταφέρει να κρατηθεί όρθια, μπορεί οι διαθεσιμότητες των αεροσκαφών της να είναι σε υψηλά επίπεδα, όμως η αναζήτηση ιπταμένων καλά κρατεί.

Σε πολυεθνική άσκηση στην Τουρκία με διθέσια F-16 αλλά μ’ έναν πιλότο

Οι εικόνες στο διαδίκτυο από την άσκηση «Anatolian Eagle» που θέλει να προσομοιάσει στον Ελληνικό «Ηνίοχο» αλλά δεν μπορεί να φτάσει το επίπεδο της Ελληνικής άσκησης ακόμη και στις συμμετοχές αναδεικνύουν το πρόβλημα που είχε αρχή το 2016….

  • Και τότε και τώρα οι εικόνες απαθανατίζουν Τούρκους ιπτάμενους να πετούν με διθέσιο αεροσκάφος, χωρίς να υπάρχει στο πίσω κάθισμα δεύτερος πιλότος. Η Πολεμική Αεροπορία της γειτονικής χώρας παραμένει προβληματική και σε επάνδρωση και σε μηχανικούς-τεχνικούς εδάφους.
  • Αυτή τη στιγμή υπάρχει «νέο αίμα» χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία, αλλά αυτή έρχεται με την διαρκή τριβή. Μπορεί να υπάρχουν υψηλές διαθεσιμότητες στα αεροσκάφη, αλλά ο συσχετισμός ένας πιλότος για 3-4 αεροσκάφη δεν είναι ο καλύτερος έλεγε με νόημα πηγή του Ελληνικού Πενταγώνου. Άρα οι πιλότοι της Τουρκίας εισβάλλοντας κατ εντολή στο Αιγαίο βρίσκονται αντιμέτωποι με την εμπειρία των Ελλήνων ιπταμένων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν διστάζουν να εμπλακούν σε μια αερομαχία για να διώξουν τους παραβάτες από το FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα όσα έχουν γίνει ανάμεσα στις δυο χώρες, παραμένουν «παρκαρισμένοι» 40 ιπτάμενοι της Τουρκίας οι οποίοι έχουν αποκλειστεί εδώ και καιρό πλέον από το πρόγραμμα εκπαίδευσης. Πόσοι εξ αυτών θα επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Πολλοί συνάδελφοί τους που υπηρετούσαν σε θέσεις εξωτερικού, φρόντισαν να μην επιστρέψουν πίσω στη γενέτειρα τους.

Οι προκλητικές διαθέσεις της Τουρκίας θα πολλαπλασιαστούν

Πάντως οι εκτιμήσεις που γίνονται στο Ελληνικό πεντάγωνο για την μετέπειτα συμπεριφορά της Τουρκίας, από την ημέρα που θα φτάσουν οι πρώτες συστοιχίες των S-400, είναι πως πιθανότατα λόγω του μετώπου που ανοίγει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τα όσα επακόλουθα θα έχει ν’ αντιμετωπίσει, ο σάκος του μποξ για τον κο. Ερντογάν θα παραμείνει η Αν. Μεσόγειος και φυσικά το Αιγαίο.

  • Η αμφισβήτηση στο εσωτερικό ακόμη πλέον κι από σημαίνοντα πρόσωπα της Τουρκίας, τ’ ανοιχτά μέτωπα που ήδη έχει, η ελεύθερη πτώση της οικονομίας του είναι ορισμένα από τα ήδη υπάρχοντα μέτωπα.
  • Τα εικοσιτετράωρα που προηγήθηκαν και παρά τις συζητήσεις των περιβόητων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η «εισβολή» στα FIR Λευκωσίας και Αθηνών από δώδεκα οπλισμένα αεροσκάφη μόνο τη μια μέρα κι άλλων έξι τη δεύτερη, αλλά και οι αερομαχίες πέριξ του Καστελόριζου και τις δυο μέρες, έδειχναν τα μηνύματα που προσπαθούν να εκπέμψουν και πάλι οι γείτονές μας.

Μάλιστα οι εναέριες προκλητικές κινήσεις έρχονταν την ημέρα που σε 122 ένστολους, Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας περνούσε και πάλι χειροπέδες. Η διαρκής προσπάθεια στο κυνήγι μαγισσών συνεχίζει να διατηρεί ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό στις τάξεις των ΕΔ της Τουρκίας, τη μη συνοχή που είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά για τους στρατούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

S-200 ή “δάκτυλος” εδάφους-εδάφους στην κατεχόμενη Κύπρο: Τι λένε Λευκωσία και Αθήνα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal