Οι S-400 “πάτησαν” Τουρκία, άρχισε η τμηματική παράδοση: Η ώρα των ΗΠΑ [photos, videos]

Κουτιά που πιστεύεται ότι περιέχουν μέρος του ρωσικού αντιπυροσβεστικού συστήματος πυραύλων S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία μετά την άφιξή του στην Τουρκία στην αεροπορική βάση Akincilar στην Άγκυρα της Τουρκίας στις 12 Ιουλίου 2019. EPA, STR




Η παράδοση των πρώτων τμημάτων του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 ξεκίνησε την Παρασκευή, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει η Άννα Ανδρέου στο ΚΥΠΕ, η πρώτη ομάδα των υλικών του πυραυλικού συστήματος έφτασε στην Άγκυρα. Δείτε φωτογραφία από τη στιγμή που οι S-400 “πατούν” στο τουρκικό έδαφος.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το μεσημέρι της Παρασκευής και δεύτερο αεροσκάφος έφτασε από τη Ρωσία στην Άγκυρα μεταφέροντας και άλλα τμήματα των S400. Το δεύτερο αεροσκάφος προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Ακιντζί στις 12.30 το μεσημέρι.

Πού θα εγκατασταθούν

Σε υπόστεγα μεταφέρονται τα τμήματα των S400 οι οποίοι ξεκίνησαν να ξεφορτώνονται από τα τρία ρωσικά αεροσκάφη που τους μετέφεραν στην βάση Μέρτεντ της Άγκυρας, πρώην βάση Ακιντζί, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τουρκικά κανάλια μεταδίδουν ζωντανά εικόνες από τη μεταφορά των τμημάτων του πυραυλικού συστήματος στα υπόστεγα, αναφέροντας ότι αναμένονται και άλλα αεροσκάφη από τη Ρωσία τις επόμενες μέρες ενώ ένα τμήμα τους θα μεταφερθεί δια θαλάσσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συνέχεια θα γίνουν και υποδομές στα σημεία στα οποία θα εγκατασταθούν.

  • Την ίδια ώρα, αναφέρουν ότι θα χρειαστεί ένα μήνα έως και ενδεχομένως 6 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της παράδοσης όλων των τμημάτων των δύο πρώτων συστοιχιών των S400 και αναφέρουν ότι δεν θα τοποθετηθούν σε αποθήκες αλλά θα τεθούν σε λειτουργία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εγκατάσταση θα γίνει στην αεροπορική βάση Ακιντζί της Άγκυρας, η οποία είχε κλείσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ωστόσο τώρα θα ανοίξει και πάλι για να αποτελέσει τη βάση των S400. Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι οι S400, οι οποίοι θα μπουν σε λειτουργία χωρίς να συνδεθούν με τα ραντάρ του NATO, θα τοποθετηθούν μεν στην βάση Ακιντζί αλλά θα ετοιμαστούν και υποδομές σε άλλες περιοχές όπως η νοτιοανατολική Τουρκία .

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση S-400 στην Τουρκία στα τέλη του 2018. Ένα χρόνο αργότερα, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την πώληση πυραύλων Patriot αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η Άγκυρα δεν την έχει αποδεχθεί, λέγοντας ότι οι όροι της δεν είναι τόσο καλοί όσο εκείνοι που πρότεινε η Ρωσία για τους S-400.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του NATO έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τα πρότυπα αεράμυνας της συμμαχίας και υποστήριξαν ότι η παρουσία του συστήματος στην Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα F-35 και άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ. Τον Μάιο, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η ανάπτυξη των S-400 στην Τουρκία θα είναι «καταστροφική» για το πρόγραμμα των F-35.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο, Τουρκικό ΥΠΑΜ,ΚΥΠΕ, sputniknews.gr

Ένας χρόνος από τη νέα διακυβέρνηση Ερντογάν: Γιατί ομιλούν για αρχή του τέλους για το ΑΚΡ;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: