Οι πολλές ερωτήσεις του Πρωθυπουργού στους Αρχηγούς: Σκοπός να δοθούν άμεσες λύσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α), με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο (Δ), κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του πρωθυπουργού στην επίσκεψη του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Την αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών σε replay, που είχε ολοκληρωθεί λίγη ώρα νωρίτερα είδε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ συνομιλώντας με τους ιπταμένους και μηχανικούς στην 130 Σμηναρχία Μάχης, με το πλήρωμα της φρεγάτας «Σπέτσαι» και με τους φρουρούς της Δύναμης Άμυνας Νήσου στο Καστελόριζο, ζήτησε να υπερασπίζονται με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

  • Πάντως ανώτατοι Αξιωματικοί που βρίσκονταν σχεδόν επί δίωρο στην ενημέρωση, εκείνο που έχουν να πουν είναι ότι για πρώτη φορά βρέθηκε πρωθυπουργός που να θέσει τόσα ερωτήματα προς τους Αρχηγούς. Ταυτόχρονα συμπλήρωναν πως και ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος εκείνο που έκανε ήταν να δώσει βήμα ώστε να πουν τα πάντα στον πρώτο εκτελεστικό παράγοντα της χώρας.
  • Οι ίδιες πηγές πάντως σημείωναν εδώ και ημέρες ότι είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού η ενίσχυση κι όχι ένα λίφτινγκ στον Ελληνικό Πολεμικό Στόλο. Ωστόσο κατά την σύσκεψη που τέθηκαν όλα τα ζητήματα μπορεί να πει κανείς πως μονοπώλησαν για αρκετή ώρα θέματα που έχουν να κάνουν με την Πολεμική Αεροπορία.
  • Διαθεσιμότητες Mirage 2000/ 2000-5Mk, F-16, C-130, Super Puma, πυροσβεστικών ήταν ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός και ταυτόχρονα επέμεινε να μάθει περισσότερα για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο Viper θέτοντας το ερώτημα γιατί δεν μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα.
  • Οι ανώτατοι Αξιωματικοί εξήγησαν πως δεν είναι δυνατό να μπει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου στην γραμμή παραγωγής της ΕΑΒ για την αναβάθμιση και στην καθημερινότητα να υπάρχουν ελλείψεις στον αέρα, διότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της απρόβλεπτης γείτονος.

Ο πρωθυπουργός ζητά λύσεις και όχι συζητήσεις…

Εκτενή ήταν και η συζήτηση γύρω από το νέο μαχητικό, το F-35, αλλά και τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία με τις Ηνωμένες Πολιτείες να την θέτουν εκτός προγράμματος του αεροσκάφους 5ης γενιάς. Στο νέο μαχητικό επέμεινε ιδιαίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας να μάθει τι προοπτικές υπάρχουν από την Πολεμική Αεροπορία.

  • Δεν τέθηκε θέμα απόκτησης των μαχητικών 5ης γενιάς, αλλά οι επιτελείς της ΠΑ εξήγησαν στον πρωθυπουργό ότι μ’ ένα τέτοιο αεροσκάφος ενισχύεται ταυτόχρονα το σύνολο των ΕΔ με τη διαλειτουρκικότητά τους και τις πληροφορίες που είναι ικανό να μεταφέρει τόσο στον Στρατό Ξηράς όσο και το Πολεμικό Ναυτικό ενώ ταυτόχρονα όποιος το έχει αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων σε μια περιοχή.
  • Σ’ ότι αφορά τα πλοία του στόλου αφού άκουσε τις ηλικίες των φρεγατών και άλλων τύπων πολεμικών πλοίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στα υπερσύγχρονα υποβρύχια τύπου 214 σημειώνοντας και θέτοντας ταυτόχρονα ερώτημα αν είναι όντως τα καλύτερα που υπάρχουν σε συμβατικού τύπου υποβρύχιο.

Ο πρωθυπουργός αφού άκουσε την ενημέρωση έθεσε ερωτήματα και ζήτησε λύσεις κι όχι συζητήσεις με τις εταιρίες, ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε από την πλευρά του πως θα σταθεί δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να ξεπεράσουν το σύνδρομο της οικονομικής κρίσης.

Κυρίως, όπως επεσήμανε, σ’ ότι έχει να κάνει με τα μέσα διότι το ηθικό που έχουν επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια έχει φανεί και με το παραπάνω από τη στιγμή που διατηρούν τόσο τα μέσα όσο και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η «κατάρα» των τουρκικών F-35Α: Πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχυσε την καρδάρα με το γάλα…

Με φόρμα πτήσης υποδέχθηκαν Μητσοτάκη στο ΥΠEΘΑ: Πρόταση για πτήση στο Καστελόριζο [photos, video]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: