Οι κυνικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν τον δρόμο για ένα πολύ θερμό καλοκαίρι…

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Πηγή φωτογραφίας: @TCEnerji




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, εδώ και μέρες, ξεπέρασαν την Οικονομική Αποκλειστική της Ζώνη, περνώντας στην πλέον σοβαρή παράνομη διεκδίκηση εντός των Κυπριακών χωρικών υδάτων.

Μετά από αυτή την κίνηση που έγινε από το πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz», στο ελληνικό επιτελείο ομιλούν για επιβεβαίωση των αρχικών εκτιμήσεων που είχαν κάνει εδώ και καιρό, ότι το καλοκαίρι δεν θα είναι “καυτό” μονάχα λόγω του θέρους…

Πάντως, ανώτατη πηγή του Ελληνικού Επιτελείου εξηγούσε με γλαφυρό τρόπο ότι «όσο σφίγγεις την θηλιά σε κάποιον, τότε θ’ αντιδράσει ακόμη περισσότερο, μπας και πάρει ανάσα». Kaι κακά τα ψέματα, το γεγονός του διπλού (έτυχε και συντονισμένοy) χτυπήματος της Άγκυρας από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση- για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια, ήδη έχει φέρει πολλές αναταραχές στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Η αναγγελία πως στην κυπριακή ΑΟΖ θα φτάσει κι άλλο ερευνητικό σκάφος είναι ακόμη σοβαρή πρόκληση πλην όμως σε αυτή την περίπτωση η αντίδραση θα είναι ανάλογη με το που θα πλεύσει.

Η ίδια πηγή πιστεύει πως ένα δεύτερο ερευνητικό στην Κυπριακή ΑΟΖ ίσως φέρει νέο Ευρωπαϊκό χαστούκι το οποίο όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα είναι δυνατό.

Πάντως οι κυνικές δηλώσεις του κου. Ερντογάν πως θα επαναλάμβαναν ξανά ότι είχε γίνει την αποφράδα μέρα της 20ης Ιουλίου του 1974, αναδεικνύουν και πάλι τις διεκδικητικές βλέψεις της Άγκυρας.

Το δεύτερο ερευνητικό σε τι μπορεί να προκαλέσει την Ελλάδα

Πάντως στις Ελληνικές σκέψεις επανέρχονται και σενάρια, όχι φυσικά τρόμου, αλλά προσπαθειών που έγιναν στο παρελθόν για τις αμφισβητήσεις της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Δεν ξεχνά φυσικά κανείς τους πλόες του «Barbaros» στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το πόσες προσπάθειες έγιναν από το Πολεμικό Ναυτικό- με ιδιαίτερα αποφασιστικό τρόπο- ακόμη κι όταν το ερευνητικό της Τουρκίας συνοδεύονταν από Πολεμικά πλοία της Τουρκίας.

Δεν έχει εμπιστοσύνη στους πιλότους του ο Ερντογάν: Οι S-400 γύρω από το παλάτι του

Εδώ θα επαναλάβουμε κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό, ότι από την στιγμή που βγήκες ως χώρα στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου και για πρώτη φορά εμπράκτως έβαλες φρένο λέγοντας προς το τουρκικό ερευνητικά και τα πολεμικά που το συνόδευαν, πως από το σημείο που βρίσκεται η Ελληνική φρεγάτα και Δυτικότερα είναι η Ελληνική υφαλοκρηπίδα, αυτό απ εδώ και στο εξής πρέπει να το υπερασπίσεις αν τυχόν χρειαστεί με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο.

Τις τελευταίες ημέρες , μετά τα όσα ανακοίνωσε η ΕΕ και την έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 , στα επιτελεία και το υπουργείο εθνικής άμυνας παρακολουθούν και περιμένουν το βέβαιο επόμενο προκλητικό βήμα της Τουρκίας, είναι βέβαιοι πως θα σκεφτεί κάτι «ξεχωριστό» για να προκαλέσει επιζητώντας ωστόσο την απάντηση κι εδώ απαιτείται η στρατηγική ψυχραιμία.

Και σε ότι αφορά τις ετοιμότητες, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχουν, όσα κι αν είναι τα χρονίζοντα προβλήματα που δεν λέει να κλείσει την δίκη τους ψαλίδα.

Ελλάδα-Κύπρος επιδιώκουν την ενεργοποίηση όλων των συμμαχικών χωρών

Στο πλαίσιο των συζητήσεων με τις σύμμαχες χώρες εκείνο στο οποίο εργάζονται Ελλάδα και Κύπρος, είναι σε μια ουσιαστική συμμαχική συμφωνία η οποία ν’ αφορά εκτός των διπλωματικών και νομικών θεμάτων και τις επιπλέον κινήσεις θωράκισης της Μεγαλονήσου.

Μια τέτοια θωράκιση φυσικά απαιτεί να ενσκήψουν οι σύμμαχες χώρες των τριμερών σχημάτων και των τετραμερών που είναι πολύ πιο ισχυρά κράτη με παροχή ομπρέλας προστασίας, κυρίως επειδή έχουν κι αυτοί συμφέροντα στην περιοχή και την ΑΟΖ της Κύπρου με τον ενεργειακό πλούτο που έχει ανακαλυφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:Έγγραφα των ΗΠΑ: Πριν ακόμα από την εισβολή ο άθλιος Κίσιγκερ πρότεινε “διπλή ένωση”

Είμαστε συνοδοιπόροι και αλληλέγγυοι, δήλωσε από την Κύπρο ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: