Οι Ευρωπαίοι ακόμα σκέφτονται τις …κυρώσεις, ενώ ο Ταγίπ στέλνει γεωτρύπανο στο σαλόνι μας

File Photo: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για τις τουρκικές ενέργειες στα ανοικτά της κυπριακής ΑΟΖ, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λουξεμβούργο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, consilium.europa.eu, Zucchi Enzo




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Αναφερόµενη στα αποτελέσµατα του τελευταίου Συµβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η νέα ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εµφανίστηκε (σύµφωνα µε όσα διοχέτευσε η ίδια στον Τύπο) να «αξιολογεί» την «αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων στην τουρκική προκλητικότητα» ως «πολύ ενθαρρυντική», «οµόφωνη» και «άµεση»… γεγονός το οποίο, ωστόσο, γεννά αµφιβολίες ως προς τις ίδιες τις αξιολογητικές ικανότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Και αυτό διότι η αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων στην τουρκική προκλητικότητα δεν ήταν επί της ουσίας τίποτα από τα παραπάνω.

  • «Aµεση» δεν ήταν σε καµία περίπτωση. Από την εισβολή του «Fatih» έχουν ήδη περάσει… σχεδόν δυόµισι µήνες. ∆εν το λες και µικρό διάστηµα. Ηταν αρχές Μαΐου όταν το πρώτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο έριξε άγκυρα δυτικά της Πάφου. Στην πορεία, η Τουρκία θα έστελνε στην Κύπρο και ένα δεύτερο γεωτρύπανο, το «Yavuz», το οποίο έχει σήµερα ρίξει άγκυρα στα ανατολικά του νησιού, και µάλιστα εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, απέναντι από το κατεχόµενο Ριζοκάρπασο.

Στο κείµενο των συµπερασµάτων που ενέκρινε την περασµένη ∆ευτέρα το ίδιο το Συµβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ «εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, παρά τις επανειληµµένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να σταµατήσει τις παράνοµες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνέχισε τις εργασίες γεώτρησης δυτικά της Κύπρου και ξεκίνησε δεύτερη δραστηριότητα γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου εντός κυπριακών χωρικών υδάτων».

Όσο για το «οµόφωνο» της στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στην Τουρκία, και εκείνο αµφισβητείται στη σκιά όσων έχουν προηγηθεί τις περασµένες εβδοµάδες, µε την Κυπριακή ∆ηµοκρατία να δίνει αγώνα προκειµένου να προωθήσει «στοχευµένα» µέτρα κατά της Aγκυρας απέναντι στην «απρόθυµη» στάση πολλών κατ’ όνοµα «εταίρων».

Και έπειτα από όλα αυτά, δυόµισι µήνες µετά την έλευση του «Fatih» στην κυπριακή ΑΟΖ και έναν µήνα έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής της 20ής Ιουνίου, η ΕΕ έρχεται και ανακοινώνει κυρώσεις, στο πλαίσιο των οποίων… αναστέλλονται οι διαπραγµατεύσεις για µια συνολική Συµφωνία Αεροπορικών Μεταφορών ΕΕ-Τουρκίας όπως και άλλες υψηλού επιπέδου επαφές (Συµβούλιο Σύνδεσης κ.ά.)… µε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να καλείται παράλληλα να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, την προενταξιακή βοήθεια προς τη χώρα να µειώνεται για το 2020… και την προοπτική-ζητούµενο ορισµένων πραγµατικά στοχευµένων µέτρων (νοµικές κυρώσεις κ.ά.) να παραµένει… υπό διερεύνηση.

  • Σηµειώνεται, πάντως, ότι η επόµενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (όπου δύναται να ληφθεί και η σχετική απόφαση για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας) είναι κανονικά προγραµµατισµένη για τον ερχόµενο… Οκτώβριο.

Μέχρι τότε, εάν τα πράγµατα συνεχίσουν να κυλούν µε τους ραγδαία προκλητικούς ρυθµούς που κύλησαν το περασµένο δίµηνο, η Τουρκία ίσως να επιχειρεί γεωτρήσεις και στο σαλόνι µας… ενώ εµείς συνεχίζουµε να συζητούµε πάνω στο ενδεχόµενο στοχευµένων κυρώσεων.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Οι S-400 έφτασαν και ο Σουλτάνος χαίρεται… Αλλά τώρα αρχίζουν τα προβλήματά του…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: