File Photo: Αντίπαλος του Γεργκ Ροκενχόιζερ είναι ο όμιλος NCH Capital. Inc. και το “Πρόγραμμα Κασσιόπη”, που προτίθεται να επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια σε δασική προστατευόμενη έκταση 1,5 τετραγωνικών μέτρων στην τοποθεσία Ερημίτης απέναντι από την Αλβανία. ΑΠΕ-ΜΠΕΑΠΟΠΛΟΥΣ, STR
Συνάντηση στην Κέρκυρα πραγματοποιούν οι «Αόρατες Πόλεις και οι Πόλεις Λιμάνια του Ιονίου», μέσα από εικαστικές συνομιλίες Ελλήνων Λογοτεχνών με τον Calvino, στην έκθεση ΑΠΟΠΛΟΥΣ, που «ζωντανεύει» στις Αλευραποθήκες, του Παλαιού Φρουρίου.
«Η διαφορετικότητα της συγκεκριμένης έκθεσης προκύπτει από πολλούς παράγοντες. Αφενός είναι η διαφορετικότητα του θέματος που συνδυάζει τον λογοτέχνη Ίταλο Καλβίνο με Έλληνες λογοτέχνες του Ιονίου, συνδυάζει το λόγο με την εικόνα, δηλαδή τη λογοτεχνία με τα εικαστικά. Συνδυάζει δύο κουλτούρες και δύο λαούς. Την Ελλάδα και την Ιταλία, σε συνδυασμό ότι η έκθεση είναι « in situ», σχεδιασμένη ακριβώς για τις Παλιές Αλευραποθήκες της Κέρκυρας και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε όλα τα έργα να αναδεικνύουν τη θεματική της πόλης- λιμανιού και του απόπλου» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια της συγκεκριμένης έκθεσης, αρχιτέκτων μηχανικός και εικαστικός πόλης, Δρ. Ευφροσύνη Τσακίρη.
Στην έκθεση συμμετέχουν συνολικά 130 καλλιτέχνες και νέοι δημιουργοί, ένας μουσικός και έντεκα ακαδημαϊκοί που συνέβαλαν στην επιστημονική τεκμηρίωση των εργαστηρίων και πολλών εργασιών των έργων πολλών νέων καλλιτεχνών.
Εμφανίζονται 52 in situ εγκαταστάσεις έργων, ατομικές, ομαδικές, ομάδες έργων που περιλαμβάνουν πάνω από 200 έργα τέχνης, επτά εκ των οποίων είναι μουσικά.
Σημαντική έμπνευση για το σχεδιασμό της έκθεσης υπήρξε το έργο του Ιταλού λογοτέχνη Italo Calvino Αόρατες Πόλεις, μια υποδειγματική παρουσίαση της πολυεπίπεδης φύσης της πόλης–λιμανιού, καθώς συνδέει σε ένα κοινό αφήγημα ποικίλες περιγραφές πόλεων που συνιστούν συνάμα και τις πολλαπλές όψεις μιας και μόνο πόλης, της Βενετίας. Επιπλέον μέσα από τους διαλόγους και τις περιγραφές των πόλεων στο έργο διαφαίνονται ποικίλες άλλες δυναμικές αλληλεπίδρασης, όπως η συνομιλία δύο πολιτισμών, του ελληνικού και του ιταλικού, ή αυτή του λόγου και της εικόνας.
Οι Αόρατες Πόλεις είναι φανταστικές. Στην έκθεση συνομιλούν με τις ‘ορατές’ πραγματικές πόλεις του Ιονίου Πελάγους, όπως τις περιγράφουν Έλληνες λογοτέχνες του Ιονίου, όπως ο Κάλβος, ο Σολωμός, ο Καρυωτάκης, ο Χερν, ο Σικελιανός, η Μαρτινέγκου, η Πολυδούρη, ή με πόλεις της Κάτω Ιταλίας, μέσω της αντίστοιχης ελληνόφωνης μουσικής παράδοσης των ‘Grico’.
Η έκθεση εμπνεύστηκε ακόμη από τον πολιτιστικά σημαντικό χώρο φιλοξενίας της, τις Αλευραποθήκες στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, οι οποίες σχεδιάστηκαν ως ένα ατμοσφαιρικό οπτικοακουστικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη αισθητική τους που συνδυάζει ποικίλες ποιότητες και υλικά, όπως η αρχιτεκτονική της πέτρας, η πατίνα του χρόνου, η θέση τους σε τάφρο. Οι στεγασμένοι και υπαίθριοι χώροι των Αλευραποθηκών κλήθηκαν να αποτελέσουν για τους επισκέπτες φορείς εννοιών, πρωταγωνιστές που ενσάρκωσαν ρόλους και υλοποίησαν το αφηγηματικό πλαίσιο του Απόπλου. Οι επισκέπτες επανασύνθεσαν θραύσματα και σχημάτισαν πολλαπλές και ρέουσες εκδοχές του Απόπλου από τη συνύφανση δράσεων, βιωμάτων, αφηγήσεων. Η αντίληψη της πόλης–λιμανιού σχηματίστηκε έτσι σταδιακά μέσα από συνομιλίες, αντιπαραθέσεις, αλληλεπιδράσεις εικόνων και ήχων.
Η συγκεκριμένη έκθεση γίνεται για πρώτη φορά. Η ιδέα της προέκυψε μετά και την εφαρμογή της διδακτορικής εφαρμογής της επιμελήτριας της έκθεσης Δρ. Ευφροσύνης Τσακίρη, ενώ μερικά τμήματα της έκθεσης θα μεταφερθούν και στην Ιταλία .
Η «Εσμεράλδα» και η «Ευτροπία» είναι τα έργα της Ευφροσύνης Τσακίρη που φιλοξενούνται στην έκθεση. Τα έργα αποτυπώνουν την περιπλοκότητα και την αλληλεπίθεση επιπέδων και διαστρωμάτωσης και φέρουν έναν συνδυασμό επιστήμης και τέχνης.
Για τις αφηγήσεις των Ελλήνων λογοτεχνών, που ακούγονται στην έκθεση, έχει γραφτεί ειδική μουσική και έχουν γίνει αφηγήσεις από τον μουσικό συνθέτη Φίλιππο Περιστέρη. Στην προσπάθεια αυτή έχει συμβάλλει και το Εργαστήριο Πολεοδομικής Σύνθεσης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Στην έκθεση υπάρχουν τρία αφηγηματικά δωμάτια, οι Αόρατες Πόλεις, το Ταξίδι σε νέους τόπους και το «Κομφούζιο» που αναπαράγει τους ήχους του λιμανιού, αλλά και μία πορεία από τη γέννηση προς το θάνατο, όπου στον επισκέπτη κατά την πορεία του στο λιμάνι αναπαράγεται και η πορεία της ζωής του από τη γέννηση προς το θάνατο του. Παράλληλα υπάρχουν δύο ηχητικά για τις αίθουσες: «Το ταξίδι στο Ιόνιο» και «Το ταξίδι στη Μεγάλη Ελλάδα», όπου έχουν συνεργαστεί ακόμη πέντε ακαδημαϊκοί εικαστικοί και ένας μουσικός συνθέτης.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης έργα διαδραστικά, καθώς στο δωμάτιο «Ταξίδι στο Ιόνιο» έχει γίνει ένα διεπιστημονικό εργαστήριο, που συμμετέχουν φοιτητές και νέοι δημιουργοί.
«Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί ένας διαδραστικός χάρτης που ονομάζεται +Ιόνιο και στον οποίο οι επισκέπτες γράφουνε σε γλαστράκια τις σκέψεις και τις επιθυμίες τους και τις τοποθετούνε σε όποιο σημείο του Ιονίου θέλουνε, αναδημιουργώντας έτσι έναν χάρτη» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Τσακίρη.
Την έμπνευση για την έκθεση ΑΠΟΠΛΟΥΣ, με τη συγκεκριμένη θεματική, είχε η προϊσταμένη του τμήματος Θεάτρου και Χορού από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Άννα Καλαφατάκη, η οποία πρότεινε ως επιμελήτρια την Εφροσύνη Τσακίρη, λόγω της σχετικότητας της διατριβής της, ενώ συνέβαλε σημαντικά στην οργάνωση και υλοποίηση της έκθεσης.
Το ταξίδι από τις «Αόρατες Πόλεις του Ιονίου» στην Κέρκυρα διαρκεί έως αύριο Κυριακή 7 Ιουλίου. Διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, στο πλαίσιο της δράσης «POLYSEMI Park of literary travels in Greece and Magna Graecia» του ευρωπαϊκού επιχειρησιακού προγράμματος INTERREG V–A Greece Italy 2014–2020.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ανταπόκριση Α. Ταπάσκου