Οι AntetokounBros εν δράσει στην Εθνική: Ευχή του Κώστα να παίξουν οι 4 στη γαλανόλευκη

File Photo: Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο Photo @Giannis_An34




Ο Κώστας Αντετοκούνμπο είχε δηλώσει προ ημερών πως θέλει κάποια στιγμή να βρεθεί στην εθνική ανδρών με τα αδέρφια του.

Ο αδερφός του, Γιάννης, που έχει ήδη συνυπάρξει με τον Θανάση στη «γαλανόλευκη», σχολιάζοντας το σχετικό σχόλιο του Κώστα έγραψε στο Twitter: «Κάποια μέρα». Ίσως στο Ευρωμπάσκετ του 2021 το συγκεκριμένο όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Για την ώρα, στο Παγκόσμιο κύπελλο της Κίνας ίσως να έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τους τρεις από τους τέσσερις μπασκετικούς AntetokounBros (ο πέμπτος και μεγαλύτερος Φράνσις παίζει ποδόσφαιρο), καθώς ο ομοσπονδιακός προπονητής, Θανάσης Σκουρτόπουλος, κάλεσε τους Γιάννη, Θανάση και Κώστα στη 18άδα της Εθνικής.

Η έναρξη της προετοιμασίας έχει οριστεί για τις 24/7 και το μεγαλύτερο μέρος της θα γίνει στην Αθήνα, με εξαίρεση την εβδομάδα 5-11/8, οπότε και η ομάδα θα μεταβεί στην Κρήτη για διεθνές τουρνουά με αντιπάλους το Ιράν και την Ουγγαρία. Θα ακολουθήσει το τουρνουά «Ακρόπολις» στις 16, 17 και 18/8, με αντιπάλους Ιταλία, Τουρκία και Σερβία και στις 21/8 είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση για την Κίνα με, πρώτο σταθμό την πόλη Σουτσόου και συμμετοχή σε τουρνουά με αντιπάλους Ιορδανία, Κίνα και Τουρκία ή Σενεγάλη.

Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο γεννήθηκαν στην Αθήνα μέσα στη φτώχεια. Οι γονείς τους ήρθαν από τη Νιγηρία και δεν είχαν χαρτιά, μένοντας σε ένα διαμέρισμα με δύο δωμάτια και κοιμόντουσαν τρία και τέσσερα άτομα στο ίδιο κρεβάτι. Δεν υπήρχε πάντα φαγητό, αλλά όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς ο Γιάννης «… ήμασταν ευτυχισμένοι. Όταν είχαμε προβλήματα βρισκόμασταν όλοι στο ίδιο δωμάτιο και περνούσαμε καλά. Γελούσαμε παρά τις δυσκολίες. Σίγουρα όλο αυτό μας έκανε πιο δυνατούς».

  • Η πρώτη τους επαφή με το μπάσκετ (για τον Θανάση και τον Γιάννη) ήταν στον Πανελλήνιο, όπου τους είχε πάει η νονά του Θανάση. Εκεί θεώρησαν πως δεν υπήρχε χώρος γι` αυτούς στην ομάδα καθώς έκριναν ότι τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους ήταν πιο προχωρημένα!

Στη συνέχεια τους ανέλαβε ο Σπύρος Βελλινιάτης και τους οδήγησε στον Φιλαθλητικό. Η συνέχεια γνωστή, με το Μιλγουόκι να επιλέγει τον Γιάννη στο Νο15 του ντραφτ του 2013, τον Θανάση να αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό και τον Κώστα να είναι μέλος των Ντάλας Μάβερικς.

Και αν για τον Γιάννη και τον Θανάση γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για την καριέρα τους, δεν ισχύει το ίδιο και για τον 21χρονο Κώστα.

  • Ο Κώστας Εντουμπουίσι Αντετοκούνμπο (όπως είναι το πλήρες όνομά του) γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1997, έχει ύψος 2,08μ. και αγωνίζεται στη θέση του πάουερ φόργουορντ. Ως νεαρός, άρχισε να παίζει μπάσκετ στις ακαδημίες του Φιλαθλητικού Ζωγράφου.

Στη συνέχεια, μετά την επιλογή του Γιάννη από τους Μπακς στο ντραφτ του 2013, μετακόμισε μαζί με τους γονείς του και τον μικρό αδερφό του, Αλέξη, στο Μιλγουόκι. Παρακολούθησε το λύκειο Ντομίνικαν όπου έπαιξε μπάσκετ και μάλιστα στη δεύτερη χρονιά του οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του πολιτειακού πρωταθλήματος.

Μετά το λύκειο εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ντέιτον. Τη σεζόν 2016-17, την πρώτη του με τους Φλάιερς, έμεινε εκτός λόγω σχετικών κανονισμών, αφού είχε περάσει τα πρώτα δύο χρόνια του Λυκείου στην Ελλάδα. Στη δεύτερή του σεζόν με τους Φλάιερς είχε 5,2 πόντους και 2,9 ριμπάουντ σε 15,1 λεπτά συμμετοχής.

  • Οι Φιλαδέλφια 76ερς τον επέλεξαν στο Νο60 του ντραφτ του 2018 και αμέσως τον αντάλλαξαν μαζί με τον Ρέι Σπάλντινγκ στους Ντάλας Μάβερικς για τον Σέικ Μίλτον.

Πέρυσι αγωνίστηκε μόλις σε δύο ματς με το Ντάλας (καθώς κυρίως αγωνιζόταν με την θυγατρική των Μάβερικς, τους Τέξας Λέτζεντς) και είχε 2 πόντους, 2 κλεψίματα και ένα ριμπάουντ σε συνολικά 11 λεπτά συμμετοχής.

Σε ό,τι αφορά στις εθνικές ομάδες, έχει αγωνιστεί με την Εθνική Νέων. Έπαιξε στη Β΄ κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κάτω των 20 του 2016, όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, είχε κατά μέσο όρο 1,3 πόντους, 1,8 ριμπάουντ και 0,3 ασίστ ανά παιχνίδι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφιέρωμα του BBC στον Αντετοκούνμπο: Από τους δρόμους της Αθήνας, MVP στο NBA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: