Οι ανησυχίες για την υγεία της Άνγκελα Μέρκελ υπερβαίνουν τα σύνορα της χώρας της

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ (Α) και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και μέλος του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (Δ) κατά τη διάρκεια περιήγησης στην πόλη Γκόσλαρ, Γερμανία, Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019. EPA, JENS SCHLUETER




Είναι πραγματικά καλά; Όλη η Γερμανία διερωτάται μετά την πρόσφατη κρίση τρόμου της Angela Merkel – είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει δημοσίως κατά τις τρεις περασμένες εβδομάδες, γράφει ο Matthew Karnitschnig, στο Politico.

“Νομίζω ότι η δήλωσή μου ότι είμαι καλά θα γίνει δεκτή”, είπε στους ρεπόρτερ μετά την κρίση τρόμου της Τετάρτης, προσθέτοντας, “Νομίζω ότι θα υποχωρήσει γρήγορα όπως εμφανίστηκε.” Αν και η Merkel επιμένει ότι μπορεί να εργαστεί, δεν λέει πολλά για το πρόβλημά της. Αυτό απέδωσε στην αρχή, αλλά η πρόσφατη κρίση της υποχρεώνει τη χώρα να επανεξετάσει το τείχος προστασίας που διατηρεί εδώ και δεκαετίες μεταξύ της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των πολιτικών της.

H Merkel θεωρείται ευρέως η πιο σημαντική ηγέτιδα στην Ευρώπη, ένα γεγονός που καθιστά την κατάσταση της υγείας της σοβαρό ζήτημα πολύ πέραν των συνόρων της χώρας της. Αν ασθενούσε σοβαρά, οι διεθνείς επιπτώσεις θα ήταν σημαίνουσες. Νομικά, μπορεί να αντικατασταθεί σε μικρό διάστημα από οποιονδήποτε Γερμανό άνω των 18, που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο Μπούντεσταγκ, το γερμανικό κοινοβούλιο. Πρακτικά, η έξοδος της γυναίκας την οποίαν οι Γερμανοί αποκαλούν “Μαμά”, θα προκαλούσε έναν τρομακτικό σεισμό. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός, για παράδειγμα, θα διενεργούσε νέες εκλογές που θα αναβάθμιζαν το πολιτικό τοπίο της Γερμανίας – αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις – με σοβαρότατο αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη. Με δεδομένα τα όσα διακυβεύονται, η απόπειρα της Merkel να αποφύγει τον έλεγχο και να διαγράψει το όλο θέμα, φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση, εξαιρετικά ανεπαρκής. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές αν εξετάσουμε ότι η σιδηρά της σύσταση υπήρξε βασικό στοιχείο της πολιτικής της περσόνας.

Για χρόνια, είναι συνήθως το τελευταίο πρόσωπο που αποχωρεί από τις διαβόητες μαραθώνιες συνόδους της Ευρώπης, καθώς εμφανίζεται χαρούμενα ζωηρή απαντώντας σε ερωτήσεις κουρασμένων εκπροσώπων του τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτό συνέβη ακόμα μια φορά την περασμένη εβδομάδα, όταν η καγκελάριος μίλησε στον τύπο μετά τη διήμερη μαραθώνια σύνοδο διαπραγματεύσεων για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη σύνοδο G20 στην Ιαπωνία. Αλλά μετά από 14 χρόνια στην εξουσία μήπως η Merkel, η οποία γίνεται 65 ετών την επόμενη εβδομάδα, εξάντλησε μια για πάντα τα περιθώριά της;

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει. Κυκλοφορούν πολλές θεωρίες στον γερμανικό τύπο για τα πιθανά αίτια του τρέμουλου της Merkel, από το Kreislaufprobleme (μια παράξενη γερμανική εμμονή που μεταφράζεται ελεύθερα ως “κυκλοφορικά προβλήματα” και που ευθύνεται για μια σειρά ενοχλήσεων μέχρι το να είναι απλά στρες. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η Merkel είχε ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα από την στιγμή που άρχισαν οι κρίσεις τρόμου. Απέδωσε την πρώτη κρίση τρόμου, που εμφανίστηκε καθώς υποδεχόταν επισήμως τον νέο Πρόεδρο της Ουκρανίας, στις 18 Ιουνίου – στη ζέστη που επικρατούσε στο Βερολίνο. Εξήγησε ότι δεν είχε πιει αρκετό νερό. Αυτό καθησύχασε τα πνεύματα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Το δεύτερο επεισόδιο, ενέσκηψε στις 27 Ιουνίου, πριν πετάξει στην Οσάκα, σε τελετή σε κλειστό χώρο δίπλα στον Γερμανό Πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier. Η Merkel υπονόησε στη συνέχεια ότι τα αίτια ενδέχεται να είναι ψυχοσωματικά, προκληθέντα από την ανησυχία για το πρώτο περιστατικό. Την Τετάρτη, μετά το τρίτο επεισόδιο, υπονόησε ξανά ψυχολογικούς λόγους λέγοντας ότι επεξεργάζεται ακόμα το πρώτο επεισόδιο.

Πολλοί Γερμανοί σχολιαστές έχουν ανησυχήσει από την προοπτική η ηγέτιδα της χώρας τους να υποφέρει από ψυχολογική πίεση, αλλά το ζήτημα είναι μια πολιτική καυτή πατάτα. Μετά το tweet του Hans-Georg Maaßen την Πέμπτη, του αμφιλεγόμενου πρώην επικεφαλής της γερμανικής εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών, ότι “η υγεία ενός επικεφαλής κυβέρνησης δεν είναι ιδιωτικό θέμα”, ο πρώην αξιωματούχος επικρίθηκε δριμύτατα. ”

Κύριε Maaßen θα έπρεπε να ντρέπεστε”, τον κεραυνοβόλησε η Renate Künast, διακεκριμένο στέλεχος των Πρασίνων. Στο μεγαλύτερο μέρος τους τα γερμανικά ΜΜΕ έχουν αντιμετωπίσει ελαφρά το θέμα της υγείας της Merkel. Την Τετάρτη, στο μαγκαζίνο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης που είναι η ειδησεογραφική εκπομπή με την μεγαλύτερη θεαματικότητα, το θέμα της υγείας της Merkel ήταν έκτο θέμα σε ένα 15λεπτο πρόγραμμα. Χθες, η συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung είχε το θέμα εν συντομία στο κάτω μέρος του πρώτου φύλλου.

Η ταμπλόιντ Bild (ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο συν – εκδότης του Politico Europe Axel Springer ) ήταν από τις λίγες εφημερίδες που είχε το θέμα πρωτοσέλιδο. “Απλά δεν σταματά!”, κραύγαζε η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της, δίπλα από μια φωτογραφία της Merkel να πιέζει τα χείλη της κατά την τελευταία κρίση τρόμου. “Η σιωπή, οι απόπειρες να καλυφθούν όλα, δεν είναι πλέον αποδεκτά”, καταλήγει η εφημερίδα.

Υπερήφανη αλλά και απογοητευμένη δηλώνει η Μέι αποχωρώντας από την πρωθυπουργία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: