Γενική Δοκιμή των συστημάτων για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Από τις 7 το πρωί έχουν ανοίξει οι κάλπες σε όλη την Ελλάδα προκειμένου εκατομμύρια ψηφοφόροι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να αναδείξουν την κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία.

Μια κυβέρνηση, που εφόσον επιτευχθεί αυτοδυναμία ή συνεργασία θα μπορέσει απρόσκοπτη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της καθώς: αφενός με την αλλαγή του Συντάγματος θα αποσυνδεθεί η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από ενδεχόμενη διάλυση της Βουλής και προσφυγή στις κάλπες όπως έγινε το 2015 και αφετέρου οι επόμενες αυτοδικοικητικές εκλογές θα γίνουν επίσης το 2023, ενώ οι ευρωεκλογές το 2024.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα και ακριβώς το ίδιο λεπτό θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του κοινού exit poll που έχουν παραγγείλει όλα τα τηλεοπτικά κανάλια.

  • Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, όλα δείχνουν ότι από εκείνη τη στιγμή θα γνωρίζουμε καθαρά και χωρίς αμφισβητήσεις -εκτός συγκλονιστικής ανατροπής- τον νικητή των εκλογών που θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.

Αυτό που ενδεχομένως θα είναι υπό αμφισβήτηση και αναμένεται να ξεκαθαρίσει σίγουρα στις 9 το βράδυ όταν η Singular Logic θα ανακοινώσει την τελική της εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το αν θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση και το πόσο θα είναι τα κόμματα της επόμενης Βουλής.

Αν δηλαδή, εκτός από τα τέσσερα σίγουρα -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ- θα κάθονται στα έδρανα από τις 17 Ιουλίου και οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, του ΜέΡΑ25 και της Χρυσής Αυγής, οι κάποιοι από αυτούς.

Είναι προφανές ότι όσα λιγότερα κόμματα θα έχει η Βουλή τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμη του πρώτου κόμματος. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει ακόμη και του 165 βουλευτές. Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία μπορεί εφόσον και τα τρία κόμματα ξεπεράσουν το όριο του 3% και αναλόγως του δικού της ποσοστού να φτάσει και τους 151 βουλευτές. Πάντως σύμφωνα με όλα τα μοντέλα πρόγνωσης η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να έχει τουλάχιστον 155 βουλευτές.

  • Σε ότι αφορά τα ποσοστά, η Νέα Δημοκρατία φέρεται να πλησιάζει το 40%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του και αυτός δείχνει μια αυξημένη συσπείρωση και φέρεται να προσεγγίζει το 30%

Οι τελικές επιδόσεις και κατά συνέπεια και οι διαφορές δεν μπορούν να προβλεφθούν καθώς καθοριστικό ρόλο παίζει η συμμετοχή. Και φυσικά αν η αποχή προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού αυτό αυξάνει ή μειώνει αντίστοιχα τη διαφορά.

Σε ότι αφορά τους δύο βασικούς μονομάχους μπορεί αυτό να έχει ελάχιστη σημασία κυρίως σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά μπορεί στα τρία μικρά κόμματα που αγωνίζονται να πιάσουν το όριο του 3% κάθε ψήφος να είναι καταλυτική.

  • Σε κάθε περίπτωση πάντως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται η ευχή να μείνουν εκτός Βουλής και η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση, ενώ αντιθέτως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να βρίσκεται στα έδρανα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ειδικά σε σχέση με αυτό το τελευταίο, είναι προφανές ότι ακριβώς αντίθεση είναι η επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα καθώς δεν θα ήθελε να έχει ένα ακόμη κόμμα στα αριστερά του στην επόμενη τετραετία στη Βουλή. Πόσο μάλλον όταν ο συγκεκριμένος πολιτικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών της διαπραγμάτευσης που έφερε τα capital control, το δημοψήφισμα και τελικά -εν τη απουσία του- το τρίτο μνημόνιο.

Τα 20 κόμματα που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές είναι τα εξής:

  1. Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ
  2. Νέα Δημοκρατία – ΝΔ
  3. Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή
  4. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος – ΚΚΕ
  5. Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.)
  6. Ένωση Κεντρώων
  7. Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος
  8. Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου
  9. Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
  10. Δημοσθένης Βεργής – Έλληνες Οικολόγοι
  11. Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (Ο.Κ.Δ.Ε.)
  12. Ελλήνων Συνέλευσις (Αρτέμης Σώρρας)
  13. Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα – ΕΕΚ Τροτσκιστές
  14. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό) – ΚΚΕ (μ-λ)
  15. Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, μ-λ ΚΚΕ
  16. Λαϊκή Ενότητα
  17. Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25)
  18. Δημιουργία Ξανά – Θάνος Τζήμερος
  19. Συν…φωνία Πολιτικών Κομμάτων
  20. Ε.ΠΑ.Μ – Α.Κ.Κ.ΕΛ – Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) και Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Κ.Κ.ΕΛ).

Όλες οι απαντήσεις για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου: Ποια είναι τα 20 κόμματα που μετέχουν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: