Όγδοο θύμα στη Χαλκιδική, έπαθε ανακοπή την ώρα της θεομηνίας: Αγώνας δρόμου για τις ζημιές

Ξεριζωμένο δέντρο μετά από τη σφοδρή κακοκαιρία που ξέσπασε αργά τη νύχτα, στη Νέα Πλάγια, Χαλκιδική, Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου




Στα οκτώ ανέρχονται πλέον τα θύματα της φονικής θεομηνίας στην Χαλκιδική, καθώς επιβεβαιώθηκε ένας ακόμη θάνατος ενός άνδρα από ανακοπή καρδιάς, καθώς έτρεχε να σωθεί ο ίδιος, καθώς και να σώσει την οικογένειά του από τον αέρα, τις πτώσεις δέντρων και αντικειμένων, το χαλάζι και την βροχή, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα seleo.gr.

  • Πρόκειται για έναν 77χρονο άνδρα, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στα Νέα Μουδανιά το βράδυ της καταστροφής.

Το θύμα μαζί με την σύζυγο, την κόρη και τον εγγονό του παρακολουθούσαν θεατρική παράσταση στο ανοιχτό αμφιθέατρο, όταν ξέσπασε η κακοκαιρία. Έντρομοι όλοι οι θεατές αναζήτησαν καταφύγιο στον χώρο όμως ελάχιστοι χώρεσαν στους χώρους που καλύπτονταν. Ο ηλικιωμένος μαζί με την σύζυγο του παρέμειναν εκτεθειμένοι στον αέρα το χαλάζι και την βροχή για 20 λεπτά.

  • Όταν κόπασαν κάπως τα φαινόμενα το θύμα ξεκίνησε να πάει να πάρει το ΙΧ όχημά του του που είχε σταθμευμένο λίγα μέτρα πιο πάνω, προκειμένου να μπουν μέσα για να προφυλαχθούν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όμως δεν ξαναγύρισε. Εκεί δίπλα στο αυτοκίνητο τον βρήκε πεσμένο η κόρη του αρκετή ώρα αργότερα.

Μαζί με άλλους τον μετέφεραν με ΙΧ στο Κέντρο Υγείας της περιοχής όπου λίγα λεπτά αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή, από ανακοπή καρδιάς.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης

Στο μεταξύ, μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να επανέλθει το ρεύμα στην Χαλκιδική, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Thessnews.gr.

  • Μια από τις μεγαλύτερες ζημιές είναι αυτή έξω από την Ποτίδαια στο σημείο των ξενοδοχείων. Εκεί τα δέντρα και οι θυελλώδεις άνεμοι κατέστρεψαν τους πυλώνες με τα συνεργεία και τους εναερίτες να αγωνίζονται να διορθώσουν τις μεγάλες βλάβες.

Παράλληλα, εργασίες γίνονται και εντός του ενός ξενοδοχείου που η φονική κακοκαιρία ξερίζωσε ένα δέντρο εντός του περιβάλλοντος χώρου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα ο πατέρας και ένας δίχρονο αγοράκι ρωσικής καταγωγής.

  • Εξάλλου, από τις 11:30 το πρωί  αποκαταστάθηκε η βλάβη στη Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Μουδανιών – Κασσάνδρας. Η ηλεκτροδότηση στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης στη χερσόνησο της Κασσάνδρας έχει ομαλοποιηθεί και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και στο Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Για την αποκατάσταση των ζημιών στους μεταλλικούς ιστούς της ΔΕΗ ενημερώθηκαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και συνεχάρησαν τους εργαζόμενους.

Άγνωστος ακόμα ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης στο Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να είναι σε θέση να τροφοδοτήσει όλες τις παροχές στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης -που παραμένει στη Χαλκιδική -βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Severe downburst in Nea Kalikratia, Chalkidiki, Greece last night, July 10th. Video by Chris Paras via @
Cyclone Of Rhodes pic.twitter.com/wPBk7B1vRr

— severe-weather.EU (@severeweatherEU) 11 Ιουλίου 2019

Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι η καταστροφή που υπέστησαν οι δύο ιστοί της υψηλής τάσης αποτελεί πρωτοφανές συμβάν για τα ελληνικά δεδομένα.

Damaging downburst in Halkidiki, Greece yesterday, July 10th. Report: Jurnal de Vreme pic.twitter.com/1Tq7De9eiY

— severe-weather.EU (@severeweatherEU) 11 Ιουλίου 2019

Συνεχίζεται η μάχη της αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές

Την ίδια ώρα με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το έργο των συνεργείων και την αποκατάσταση των ζημιών. Τις καταστροφές που προκάλεσε στο πέρασμά της η φονική κακοκαιρία στην Χαλκιδική που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους και τον τραυματισμό δεκάδων, επιχειρούν να αποκαταστήσουν οι αρχές.

Δόθηκε σε κυκλοφορία το τμήμα του δρόμου Ποτίδαιας – Ν.Φώκαιας, που είχε κλείσει μετά την πτώση πέντε μεταλλικών ιστών με ηλεκτροφόρα καλώδια.

  • Στην επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική, ενόψει μάλιστα του Σαββατοκύριακου, οπότε αναμένεται μαζική προσέλευση εκδρομέων, προσανατολίζεται το κυβερνητικό κλιμάκιο, που πραγματοποίησε το πρωί σύσκεψη στο δημαρχείο των Ν. Μουδανιών υπό τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων.

“Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την σταδιακή αποκατάσταση του ρεύματος” δήλωσε ο κ. Καραμανλής κατά την έναρξη της σύσκεψης, ξεκαθαρίζοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί και η απομάκρυνση των επικίνδυνων κατασκευών που υπάρχουν.

  • Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “πραγματικά αποφύγαμε τα χειρότερα” και τόνισε ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αποτελεί άμεσο ζήτημα, “κυρίως στο πρώτο “πόδι” που από την ώρα της καταστροφής δεν έχει ρεύμα και κατά συνέπεια, ούτε νερό”.

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι προσπάθειες γίνονται για να δοθεί στην κυκλοφορία και ο δρόμος μετά την Ποτίδαια, προς τη Ν. Φώκαια που έχει κλείσει μετά από πτώση πυλώνα της ΔΕΗ και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παράκαμψη.

Severe wet downburst in Halkidiki, Greece on July 10th. Report: Angelos Vanglis / Weather Forecast Greece pic.twitter.com/ufiDHyLiEj

— severe-weather.EU (@severeweatherEU) 12 Ιουλίου 2019

Η Περιφέρεια έχει ήδη αποστείλει εμφιαλωμένα νερά για τους κατοίκους όλων των δήμων που αντιμετωπίζουν την λειψυδρία ενώ 15 κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας και ισάριθμα του Υπουργείου Υποδομών βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές καταγράφοντας τις ζημιές.

  • Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε λόγο για “το μεγαλύτερο ατύχημα που είχε η ΔΕΗ στην ιστορία της” με την πτώση πέντε πυλώνων, προσθέτοντας ότι οι σκέψεις όλων είναι στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν.

Ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες τού δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον Άγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα.

Ομαλοποιείται η κατάσταση στα τουριστικά καταλύματα της Χαλκιδικής, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΟΤ κάνοντας λόγο για περιορισμένης έκτασης ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες.

Δεκατέσσερις τραυματίες από τη θεομηνία σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Δεκατέσσερις τραυματίες από τη θεομηνία στη Χαλκιδική συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, οκτώ τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ. Πέντε τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και ένα παιδί νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Thessnews, Seleo

Μέχρι το απόγευμα το ρεύμα στη Χαλκιδική: Μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών [photos,videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: