Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Photo via Twitter, Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Ο υπερφίαλος Ερντογάν απειλεί με χρήση των S-400: Θέλει όμως και τους Patriot από ΗΠΑ

Η Τουρκία όχι μόνο τους αγόρασε, αλλά εννοείται ότι θα τους χρησιμοποιήσει κιόλας σε περίπτωση ανάγκης, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, αναφορικά με το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400.

Την ίδια ώρα όμως δηλώνει θετικός στην αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει αν στην περίπτωση αυτή δεν θα προχωρούσε την προμήθεια του S-400. Εάν δηλαδή πρόκειται απλώς για δήλωση με προφανείς επικοινωνιακούς στόχους ή ένα πραγματικό άνοιγμα της τελευταίας έστω στιγμής προς τις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας από τη Βοσνία σε δηλώσεις του προς Τούρκους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρώτησε μάλιστα γιατί άλλωστε να επενδύσει σε ένα τέτοιο σύστημα, αν ήταν να μην το χρησιμοποιήσει;

  • «Γιατί να κάνουμε μια τέτοια αγορά ή μια τέτοια επένδυση; Εμείς όπου και όταν χρειαστεί, έχουμε και το δικαίωμα και τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιήσουμε φυσικά. Αυτό είναι ένα αντι-αεροπορικό σύστημα. Κι εφόσον είναι τέτοιο, αν κάποιοι μας επιτεθούν, θα απαντήσουμε κι εμείς θέτοντας σε λειτουργία αυτό το αμυντικό μας σύστημα. Γι’ αυτό κάναμε μία τέτοια επένδυση», επιχειρηματολόγησε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι στην αρνητική στάση της Αμερικής στο θέμα της παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα κατά το παρελθόν, κάτι που αναγνωρίζει όμως τώρα και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.

  • «Μέχρι τώρα προκειμένου να κάνουμε ό,τι θεωρείται καλύτερο για εμάς, ξεκινήσαμε ήδη από την περίοδο του Ομπάμα να συζητάμε για Patriot. Αλλά ο κ. Ομπάμα δυστυχώς μας είπε “δεν δίνει άδεια το Κογκρέσο”. Αφού λοιπόν δεν δίνει άδεια το Κογκρέσο, τότε κι εμείς φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Και ο κ. Τραμπ, που το γνωρίζει αυτό, μας αναγνώρισε το δίκιο μας και είπε ότι ‘όλα αυτά ήταν λάθη του Ομπάμα”. Χρησιμοποίησε πολύ βαριές εκφράσεις και “έχεις δίκιο” είπε. Τελικά αναγνώρισε το δίκιο μας και ενώπιον των μέσων ενημέρωσης, αλλά και μπροστά στους συνεργάτες του αυτό είπε».
  • Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε θετικός να αγοράσει και το αμερικανικό αντι-πυραυλικό σύστημα Patriot ακόμη και τώρα, αλλά υπό τον όρο του win win με τις ΗΠΑ, δηλαδή στον όρο της συμπαραγωγής με την Αμερική.

«H ιστορία με τα Patriot δεν προχώρησε εξαιτίας αυτού αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Trump υπήρξε εξέλιξη. Ούτε τώρα είπαν “εντάξει τους δώσαμε (τους Patriot) ή τους δίνουμε”. Αν για παράδειγμα μας τους έδιναν ακόμη και τώρα με ευνοϊκούς όρους, εμείς θα τους παίρναμε τους Patriot, θα μπορούσαμε να διαφοροποιηθούμε και να κινηθούμε με βάση τη λογική του win win. Φυσικά η Τουρκία πέρα ​​από την ασφάλεια και την προστασία της ίδιας της χώρας, δεν θέλει να προβεί μόνο σε μια απλή αγορά, αλλά κινείται στη λογική και της συμπαραγωγής», όπως είναι να γίνει με τη Ρωσία.

«Ο κ. Πούτιν για το θέμα των S-400 έχει απαντήσει ότι “προχωράμε με βάση αυτά που συμφωνήσαμε από την αρχή”», δήλωσε.

Πηγή: Philenews/ethnos.gr

Περισσότερους από 700 πρόσφυγες και μετανάστες εμπόδισε η Τουρκία, λέει το Αναντολού