Ο Τζουζέπε Κόντε στηρίζει τη Λέγκα στην υπόθεση χρηματισμού της από τη Ρωσία

File Photo: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Γκιουζέπε Κόντε με τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, στη Ρώμη, EPA, MAURIZIO BRAMBATTI




Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι συνεχίζει να εμπιστεύεται τον κυβερνητικό εταίρο, το κόμμα της Λέγκας, παρά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει το ακροδεξιό κόμμα ότι επιδίωξε να λάβει παρανόμως χρηματοδότηση από τη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε αυτό το στάδιο που να μειώνει την εμπιστοσύνη που έχω προς όλα τα μέλη της κυβέρνησης», δήλωσε ο Κόντε στην ιταλική Γερουσία, σε ομιλία του για το σκάνδαλο που κλυδωνίζει την Λέγκα και τον ηγέτη της Ματέο Σαλβίνι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, Ιταλοί δικαστές ξεκίνησαν μια έρευνα για διαφθορά έπειτα από δημοσιεύματα του Τύπου που υποστήριζαν ότι η Λέγκα, το ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επιδίωξε να λάβει εκατομμύρια ευρώ μέσω μιας μυστικής συμφωνίας για την πώληση ρωσικού πετρελαίου.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης, Σαλβίνι έχει αρνηθεί τις όποιες κατηγορίες και κάθε διάπραξη παραπτωμάτων και δεν βρισκόταν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Γερουσίας κατά την ομιλία Κόντε.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν ενημερώθηκε για την υπόθεση από τον Σαλβίνι.

Σε μια ακόμη ένδειξη των πρόσφατων εντάσεων που επικρατούν στους κύκλους της κυβέρνησης, σχεδόν όλοι οι γερουσιαστές της Λέγκα και του εταίρου της στον κυβερνητικό συνασπισμό, Κίνημα 5 Αστέρων, αποχώρησαν από την αίθουσα της άνω βουλής του Ιταλικού Κοινοβουλίου, πριν την έναρξη της ομιλίας Κόντε, διαμαρτυρόμενοι για την απουσία του Σαλβίνι.

«Γιατί δεν βρισκόμαστε εντός της αίθουσας συνεδριάσεων; Επειδή ο Σαλβίνι έπρεπε να είναι εκεί», δήλωσε ο επικεφαλής των 5 Αστέρων στη Γερουσία, Στέφανο Πατουανέλι.

Στις 10 Ιουλίου ο αμερικανικός ιστότοπος BuzzFeed μετέδωσε ότι ένας συνεργάτης του ηγέτη της Λέγκα προσπάθησε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το κόμμα μέσω μιας πετρελαϊκής συμφωνίας με τη Ρωσία. Ο BuzzFeed δημοσίευσε απομαγνητοφωνημένα κείμενα από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Μόσχας και στην οποία συζητήθηκε αυτή η πετρελαϊκή συμφωνία.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κλείστηκε όντως κάποια συμφωνία και ο Σαλβίνι αρνείται ότι γνώριζε για τη συνάντηση ή ότι ο συνεργάτης του, ο Τζανλούκα Σαβοΐνι, ενεργούσε εξ ονόματός του. Με βάση τους υπολογισμούς του Buzzfeed, το ακροδεξιό κόμμα υπολόγιζε να αποκομίσει από την συνεργασία αυτή το ποσό των 65 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και το Κίνημα 5 Αστέρων, ο εταίρος της Λέγκας στον κυβερνητικό συνασπισμό, πίεζαν τον Σαλβίνι να ενημερώσει το κοινοβούλιο για την υπόθεση και ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι “ασφαλώς θα πάει στο κοινοβούλιο”. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήθελαν να κάνει ο Σαλβίνι μια λεπτομερή ανακοίνωση.

Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Σε κλοιό καύσωνα η Ευρώπη: Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, φόβοι κατάρρευσης Νοτρ Νταμ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: