Ο Τζόνσον δεν τηλεφώνησε στον Ιρλανδό πρωθυπουργό: Δεν μας περιφρονεί λένε οι Ιρλανδοί

Ο Μπόρις Τζόνσον. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ορέστης Παναγιώτου




Η ιρλανδική κυβέρνηση δεν εκλαμβάνει ως σκόπιμη περιφρόνηση το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει τηλεφωνήσει στον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ σχεδόν μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Γεωργίας Μάικλ Κριντ, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες είναι πιθανό να συνομιλήσουν το ταχύτερο δυνατό.

Ο Βαράντκαρ συνεχάρη τον Τζόνσον για την εκλογή του στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος την περασμένη Τρίτη με ανάρτησή του στο Twitter, αλλά μια ημέρα αργότερα δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η αξίωση του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας για μια νέα συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ είναι “εκτός πραγματικότητας”.

“Η Βρετανία είναι ο εγγύτερος γείτονάς μας. Θα ξεπεράσουμε τις προκλήσεις του Brexit και θα συνεχίσουμε να έχουμε εγκάρδια σχέση με τον εγγύτερό μας γείτονα. Αυτό είναι απολύτως επιτακτικής σημασίας”, σημείωσε ο υπουργός Κριντ μιλώντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό RTE, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι περιφρονήθηκε ο Βαράντκαρ.

“Θα υπάρξει επαφή ανάμεσα στον (Ιρλανδό) πρωθυπουργό και τον Μπόρις Τζόνσον το ταχύτερο δυνατό και δεν αμφιβάλλω ότι επαφές γίνονται στο παρασκήνιο για να γίνει αυτό”, σημείωσε.

Την ίδια ώρα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός είχε δηλώσει το Σαββατοκύριακο ότι ένα σκληρό Brexit εγείρει αναπόφευκτα το ζήτημα μιας μελλοντικής ένωσης με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Όταν ρωτήθηκε αν η ιρλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει τον σχεδιασμό για μια ενωμένη Ιρλανδία, ο Βαράντκαρ απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί προκλητική ενέργεια από τους ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας.

“Όμως, στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit, όντως εγείρονται τέτοια ζητήματα”, είχε προσθέσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: