Ο Τσίπρας δέσμευσε την Ελλάδα, πέντε μέρες πριν τις εκλογές, για τον επόμενο επίτροπο στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. ΦωτογραφίαEPA/STEPHANIE LECOCQ




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, αντάλλαξε την ομοφωνία του στις αποφάσεις της συνόδου Κορυφής, με τη διατήρηση του χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης και στην επόμενη σύνθεση της Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση, σε τηλεφωνικές του επικοινωνίες -ο ίδιος έλειπε από τη δεύτερη ημέρα της συνόδου συνεχίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία- με τους ηγέτες που μετέχουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη έθεσε δύο όρους προκειμένου να μην διαφοροποιηθεί από την ομόφωνη πρόταση της συνόδου κορυφής για τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ειδικότερα, ζήτησε:

Τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην Τουρκία (επιβολή κυρώσεων, Κυπριακό, διάλογος κλπ), τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα που δέχεται προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έλαβε αυτές τις διαβεβαιώσεις τόσο από τους ηγέτες του PES όσο και από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία.

Βέβαια, το γεγονός ότι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου πιθανότατα θα φέρουν μια νέα κυβέρνηση στη χώρα που ενδεχομένως θα μπορούσε να διεκδικήσει και να πετύχει ένα ακόμη καλύτερο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη σύνθεση της Κομισιόν, προφανώς αποτελεί μια λεπτομέρεια…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: