Ο Τραμπ θέλει το διεθνές δίκαιο όταν τον βολεύει: Στα ΗΕ οι κατεδαφίσεις κατοικιών στη Δυτική Όχθη

Κατεδαφίσεις από Ισραηλινούς. EPA, ABED AL HASHLAMOUN
Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη επέκρινε τις ΗΠΑ χθες Τρίτη για την πολιτική τους στο Μεσανατολικό, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να επιλέγει ποια τμήματα του διεθνούς δικαίου πρέπει να εφαρμόζονται και ποια θα αψηφά.

«Πιστεύουμε στο κράτος του διεθνούς δικαίου. Δεν πιστεύουμε στο κράτος του ισχυρότερου. Για εμάς, το διεθνές δίκαιο δεν είναι μενού à la carte», υπογράμμισε ο Κριστόφ Χόισγκεν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Χόισγκεν υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ επιμένουν στην απόλυτη και απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου στη Βόρεια Κορέα για παράδειγμα, σιωπούν όμως όταν παραβιάζονται κατάφωρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας από το Ισραήλ, όπως όταν ανεγείρονται οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η τοποθέτηση του Γερμανού διπλωμάτη έγινε μία ημέρα αφού ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε τα σπίτια δεκάδων Παλαιστίνιων σε προάστιο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εγκρίνει στο παρελθόν υποτίθεται νομικά δεσμευτικές αποφάσεις με τις οποίες απαιτούσε το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, η οποία είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου. Ακόμη, καταδίκασε τις κατασχέσεις γης, τις κατεδαφίσεις σπιτιών και τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων.

Η Ουάσινγκτον έχει έρθει ακόμη πιο κοντά στο Ισραήλ μετά την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Η αποφασιστικά και απροκάλυπτα φιλοϊσραηλινή στάση του Ρεπουμπλικάνου εξώθησε τους Παλαιστίνιους να απορρίπτουν πλέον τον ρόλο των ΗΠΑ ως μεσολαβητή για την ειρήνη.

Ο Τραμπ αναγνώρισε την προσάρτηση μεγάλου τμήματος του υψιπέδου του Γκολάν στο Ισραήλ, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και μετέφερε εκεί την αμερικανική πρεσβεία, ενώ περιέκοψε δραστικά την οικονομική βοήθεια που προσέφερε η χώρα του στους Παλαιστίνιους.

Απευθείας συνομιλίες

Ένας από τους απεσταλμένους του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή έκρινε χθες Τρίτη ενώπιον του ΟΗΕ ότι η «διεθνής συναίνεση» και οι ίδιες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αρκούν για να τερματιστεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη και ότι μόνο οι «απευθείας συνομιλίες» των δύο πλευρών μπορούν να την επιλύσουν.

«Αυτή η διένεξη δεν θα τερματιστεί στη βάση της διεθνούς συναίνεσης για το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, για το ποιος θα έπρεπε να παραχωρήσει το χι και θα όφειλε να αποδεχθεί το ύψιλον», είπε στους πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο οποίος εργάζεται μαζί με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και σύμβουλο του αμερικανού προέδρου, πάνω στο πολύ αμφιλεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ.

Η «διαρκής και πλήρης ειρήνη δεν θα έρθει με διάταγμα του διεθνούς δικαίου ή με τις φλύαρες και ελάχιστα σαφείς αποφάσεις» του ΣΑ, συνέχισε, υπογραμμίζοντας το πόσο μεγάλη είναι η απόσταση που παίρνουν πλέον οι ΗΠΑ από τον ΟΗΕ.

Οι Κούσνερ και Γκρίνμπλατ αναμένεται να επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή στα τέλη του μήνα για να συνεχίσουν τις επαφές για το ειρηνευτικό σχέδιό τους. Η οικονομική πτυχή του, που προβλέπει διεθνείς επενδύσεις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και στις γειτονικές αραβικές χώρες μέσα σε μια δεκαετία, παρουσιάστηκε τον Ιούνιο. Το πολιτικό του σκέλος μένει να παρουσιαστεί.

Οι Παλαιστίνιοι μποϊκοτάρουν την αμερικανική πρωτοβουλία. Κατηγορούν την κυβέρνηση του Τραμπ ότι ήρθε σε απόλυτη ρήξη με τη «διεθνή συναίνεση» προχωρώντας στη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της ισραηλινής πρωτεύουσας και ότι παίρνει το μέρος του Ισραήλ.

«Το όραμα για την ειρήνη που σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε δεν θα έχει αμφισημίες, αντίθετα με πολλές αποφάσεις που έχουν υιοθετηθεί σε αυτή την αίθουσα», είπε ο απεσταλμένος του Τραμπ στο ΣΑ.

Κατ’ αυτόν, η όποια λύση «δεν μπορεί να επιβληθεί στα μέρη». «Ο μόνος τρόπος να υπάρξει πρόοδος είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους», επέμεινε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εξηγήσεις από Τραμπ ζητά το Αφγανιστάν: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι εξαφανίζει τη χώρα σε 10 ημέρες

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal