Ο Τραμπ απαντά στις διαρροές του πρεσβευτή του ΗΒ: Ο Ντάροκ δεν κάνει καλά τη δουλειά του

File Photo: Ο Ντόναλντ Τραμπ. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε φραστικά πυρά εναντίον του πρεσβευτή της Βρετανίας στις ΗΠΑ, του Κιμ Ντάροκ — ο οποίος, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν από τη Mail on Sunday θεωρεί τον ίδιο τον μεγιστάνα «ανασφαλή» και «απρόβλεπτο» και την κυβέρνησή του «δυσλειτουργική» — κρίνοντας ότι ο βετεράνος διπλωμάτης δεν υπηρετεί σωστά τη χώρα του και προσθέτοντας πως δεν έχει πολλές συμπάθειες στην Ουάσινγκτον.

«Ο πρεσβευτής δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορώ να σας το πω αυτό. Δεν είμαστε πολύ μεγάλοι οπαδοί αυτού του ανθρώπου», πέταξε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι ξέρει πράγματα για τον σερ Ντάροκ, αλλά απαξιεί να τα θίξει.

Η αποκάλυψη των τηλεγραφημάτων του Ντάροκ προς την κυβέρνησή του, στα οποία ο 65χρονος πεπειραμένος διπλωμάτης, μεταξύ άλλων αιχμηρών σχολίων, προειδοποιούσε το Λονδίνο ότι η προεδρία του Τραμπ διατρέχει κίνδυνο να «καταρρεύσει φλεγόμενη», να «τερματιστεί με ντροπιαστικό τρόπο», στις αναφορές του προς την κυβέρνησή του στο Λονδίνο, στο κυριακάτικο φύλλο της Μέιλ, δεν αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στη διμερή «ειδική σχέση», έκρινε το Φόρεϊν Όφις.

Χθες Κυριακή η διπλωματία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για τη διαρροή των τηλεγραφημάτων στον Τύπο, χωρίς να αμφισβητεί την αυθεντικότητά τους.

Στην ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ, ο επικεφαλής του Τζέρεμι Χαντ παίρνει σαφώς αποστάσεις από τις απόψεις που φέρεται να εξέφερε ο Ντάροκ.

«Είναι πολύ σημαντικό να ειπωθεί ότι ο πρεσβευτής κάνει τη δουλειά του, στέλνει ειλικρινείς αναφορές και εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του για ό,τι συμβαίνει στη χώρα όπου υπηρετεί, όχι τις απόψεις της βρετανικής κυβέρνησης, ούτε τις δικές μου», υπογραμμίζει ο Χαντ.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι υπό τον πρόεδρο Τραμπ η αμερικανική κυβέρνηση είναι πολύ αποτελεσματική και ο καλύτερος φίλος που θα μπορούσε να έχει το Ηνωμένο Βασίλειο στη διεθνή σκηνή», συνέχισε ο Χαντ, ο οποίος διεκδικεί επίσης την ηγεσία των Συντηρητικών και το αξίωμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας σε μια εσωκομματική αναμέτρηση με τον προκάτοχό του Μπόρις Τζόνσον η έκβαση της οποίας θα γίνει γνωστή την 23η Ιουλίου.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Βρετανός πρέσβης στις ΗΠΑ θεωρεί “ασταθή” τον Τράμπ: «Δυσλειτουργική» η κυβέρνησή του

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: