Ο Τούρκος σταρ του ΝΒΑ Ένες Καντέρ κατηγορεί τον Ερντογάν: Είναι ένας απαίσιος δικτάτορας

FILE PHOTO: Ο Τούρκος NBAer Ενές Καντέρ. EPA. STEVE DIPAOLA SHUTTERSTOCK OU




Μια δωρεάν «κλινική για μπάσκετ» για παιδιά από έναν από τους πιο γνωστές παίκτες του NBA ακυρώθηκε απότομα την περασμένη εβδομάδα. Ο πασίγνωστος αθλητής των Σέλτικς κατηγορεί για το μέγα ζήτημα την ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας, αναφέρει η ιστοσελίδα Algemeiner.

Ο Ένες Καντέρ, μουσουλμάνος και πολίτης της Τουρκίας, δήλωσε ότι το τουρκικό προξενείο στη Νέα Υόρκη χρησιμοποίησε «τακτική μπούλινγκ» για να πιέσει το Ισλαμικό Κέντρο του Long Island (ICLI) να ακυρώσει την εκδήλωση.

Η κίνηση της Τουρκίας τιμώρησε έτσι περισσότερα από 300 παιδιά απ’ όλα τα μέρη της Νέας Υόρκης, έγραψε ο Καντέρ την Τετάρτη το βράδυ στο Twitter. Έτσι λειτουργεί o Τούρκος δικτάτορας (#Turkish Dictator), σημείωσε.

Ο Καντέρ, πρώην παίκτης των Νικς της Νέας Υόρκης, ασκεί σκληρή κριτική στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και υποστηρίζει τον Ιμάμη Γκιουλέν, ένα αυτοεξόριστο κληρικό που ζει στην Πενσυλβανία και ο οποίος ήταν κάποτε σύμμαχος του Ερντογάν. Τώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτηρίζει την οργάνωση του Γκιουλέν τρομοκρατική ομάδα και κατηγορεί τον Ιμάμη για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκδώσουν τον Γκιουλέν.

Νωρίτερα φέτος, ο Kanter αρνήθηκε να ταξιδέψει στο Λονδίνο για να συμμετάσχει σε ένα παιχνίδι μεταξύ των Knicks και των Washington Wizards επειδή φοβόταν ότι θα μπορούσε να απαχθεί ή να σκοτωθεί από τούρκους πράκτορες.

Το τζαμί ανακοίνωσε ότι η ακύρωση οφειλόταν σε «αβέβαιες περιστάσεις», τις οποίες ο Καντέρ κατηγόρησε ως ψέμα.

“Αφήσατε ένα Τούρκο δικτάτορα (#TurkishDictator) και το τουρκικό προξενείο της Νέας Υόρκης (@TRConsulNY) να ελέγχουν το τζαμί σας”, έγραψε ο Καντέρ. “Οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε ελευθερία και δεν χρειάζεται να υποκύψουμε σε δικτάτορες Θα κάνω μια ελεύθερη κατασκήνωση για τα παιδιά αλλού [.] Εμείς λέμε στα παιδιά να σταθούν απέναντι σε αυτούς που κάνουν μπούλνγκ, αλλά επιτράψατε στην τουρκική κυβέρνηση να σας εκφοβίσει».

Οι εκπρόσωποι του τζαμιού είπαν ότι η ακύρωση ακολούθησε απειλές από ανθρώπους του τουρκικού προξενείου που πήγαν στο Κέντρο ICLI, δήλωσε ο διευθυντής του Kanter, Χανκ Φέτιτς. Το τζαμί έλαβε περισσότερες από 90 κλήσεις από άγνωστους ανθρώπους στην Τουρκία που ζητούσαν να ακυρωθεί η εκδήλωση.

Οι απειλές περιλάμβαναν την απαγόρευση στα μέλη του τζαμιού να ταξιδεύσουν στην Τουρκία, η οποία είναι ένας δημοφιλής προορισμός πολλών μουσουλμάνων, και αποτελεί σταθμό (transit) για τη Νότια Ασία, όπου πολλά μέλη του τζαμιού έχουν οικογένειες.

“Είμαι πραγματικά λυπημένος γι’ αυτό που συνέβη. Ευχόμουν όταν το τζαμί δέχθηκε αυτές τις απειλές να το ανέφερε στην αστυνομία ή στο FBI – αντί να τιμωρήσουν τα παιδιά. Δείχνει πόσο ισχυρός είναι ο Ερντογάν, μπορεί να εκφοβίσει ακόμη και τους Αμερικανούς και να ξεφύγει από αυτό”, δήλωσε ο Καντέρr στο Investigative Project on Terrorism (IPT).

Είναι τουλάχιστον η δεύτερη φορά φέτος που ακυρώνεται μία «κλινική παιδιών» του Καντέρ την τελευταία στιγμή με παρέμβαση της κυβέρνησης του Ερντογάν. Ένα τζαμί στο Ντάλας ακύρωσε παρόμοια εκδήλωση τον Ιούνιο λόγω της «πίεσης του καθεστώτος του Ερντογάν», έγραψε ο παίκτης στο Twitter. “Αυτό είναι τόσο περίεργο! Σταματήστε την πολιτική στον αθλητισμό. Λυπάμαι τα παιδιά.”

Οι «κλινικές» εκμάθησης μπάσκετμπολ είναι ανοιχτές σε παιδιά όλων των θρησκειών.

Ως γνωστό, το προξενείο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη έχει αναλάβει μία απαράδεκτη επιθετική δραστηριότητα εναντίον γνωστών εχθρών του Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Umut Acar, γενικός πρόξενος της Τουρκίας στο Σικάγο, έχει επανειλημμένα κυνηγήσει τον Kanter στο Twitter με αισχρό τρόπο.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν κατηγορεί τον παίκτη του ΝΒΑ ότι τροφοδοτεί το «αντιτουρκικό συναίσθημα» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ερντογάν μπορεί να εκφοβίσει ακόμη και τους Αμερικανούς και να ξεφύγει από αυτό, ανέφερε ο Καντέρ, δείχνοντας ένα περιστατικό του 2017 όπου οι φρουροί του Ερντογάν χτύπησαν διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου ηγέτη στο Λευκό Οίκο.

Xρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες από κατακτήσεις Grand Slams, προτιμά ο Τσιτσιπάς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: