Ο σερ Ντάνκαν για τους αγνοούμενους: Υποστηρίζουμε ανεμπόδιστη πρόσβαση της ΔΕΑ

File Photo: Ο υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας, σερ Άλαν Ντάνκαν. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ.




Τα θέματα των αγνοουμένων και της Μόρφου έθιξε με γραπτές ερωτήσεις της προς το Foreign Office η φιλοκύπρια βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς.

  • Η κυρία Βίλιερς ρώτησε τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών αν θα προβεί σε παραστάσεις προς τον Τούρκο ομόλογό του ζητώντας να αποκτήσει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) «πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές περιοχές στην υπό τουρκικό έλεγχο Κύπρο, έτσι ώστε να διεκπεραιώσει το έργο της».
  • Την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα σερ Άλαν Ντάνκαν, που χειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της Κύπρου για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως τις εκκλήσεις από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να παρασχεθεί από την Τουρκία ανεμπόδιστη πρόσβαση στη ΔΕΑ σε όλες τις πιθανές τοποθεσίες ταφής. Ενθαρρύνουμε όλα τα σχετιζόμενα μέρη να μοιραστούν γεωγραφικές πληροφορίες για το πού μπορεί να έχουν συμβεί περιστατικά για να επιτραπεί στη ΔΕΑ να ταυτοποιήσει δυνητικές τοποθεσίες ταφής», ήταν η απάντηση του σερ Άλαν Ντάνκαν.

Η κυρία Βίλιερς έθεσε επίσης προς τον Υπουργό Εξωτερικών δύο ερωτήματα αναφορικά με τη Μόρφου.

Αρχικά ζήτησε να πληροφορηθεί αν θα γίνουν παραστάσεις προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για να υποστηριχθεί η συμπερίληψη της πόλης της Μόρφου στο έδαφος που θα απαρτίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μία διζωνική διευθέτηση στην Κύπρο στο πλαίσιο μίας συμφωνημένης μέσα από διαπραγματεύσεις λύσης του Κυπριακού.

Η φιλοκύπρια βουλευτής ρώτησε επίσης αν θα γίνουν παραστάσεις προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της επιδίωξης μίας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων «ώστε να σταματήσει η εκτενής οικοδόμηση στην πόλη της Μόρφου».

Σε αμφότερα αυτά τα ερωτήματα απάντησε και πάλι ο σερ Άλαν Ντάνκαν, δίνοντας την ίδια απάντηση και στα δύο.

  • Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης ανέφερε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δυνατός υποστηρικτής μίας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του Κυπριακού ζητήματος, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ως εκ τούτου υποστηρίζουμε τις διαβουλεύσεις επί της λύσης υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα μέσω διαλόγου με τα Ηνωμένα Έθνη και μέσω τακτικής επαφής με τους ηγέτες από όλα τα μέρη. Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να εμπλακούν εποικοδομητικά και να επιδείξουν γνήσια δέσμευση στην επίτευξη προόδου».

Εν τέλει, σημειώνει, το ζήτημα της Μόρφου είναι θέμα για τους δύο ηγέτες και για τις κοινότητες που αντιπροσωπεύουν να αντιμετωπίσουν ως μέρος μίας συνολικής λύσης. «Δεν αρμόζει στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιδιώξει να καταστεί μέρος των συζητήσεων πέρα των υποχρεώσεών μας ως εγγυήτρια δύναμη, ωστόσο συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις απόπειρες των δύο ηγετών να επιτύχουν πρόοδο», καταλήγει.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο

 

“Τσαμπουκάδες” στο FIR Λευκωσίας και αερομαχίες στο FIR Αθηνών στο Καστελόριζο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: