Ο σεισμός της Αθήνας από την ματιά των ξένων ΜΜΕ: Αναφορές σε προβλήματα και τουρίστες…

File Photo: Σταυρός έχει πέσει στην εκκλησία Αγία Παντάνασσα στο Μοναστηράκι μετά τον σεισμό που έγινε στην περιοχή της Αθήνας. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Τον γύρο του κόσμου, μέσω των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων και τηλεοπτικών δικτύων, έκανε η είδηση για τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών που έπληξε την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής σήμερα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, σε εκτενές ρεπορτάζ του, αναφέρεται στα προβλήματα που προκλήθηκαν στην ηλεκτροδότηση και στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ενώ μεταφέρει και το κλίμα στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου, όπως γράφει, «πολλοί κάτοικοι και τουρίστες βγήκαν από τα κτίρια και συγκεντρώθηκαν στους δρόμους».

Δεύτερο θέμα στην ιστοσελίδα του BBC ήταν ο σεισμός στην Αθήνα. Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου σημειώνει ότι «ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την ελληνική πρωτεύουσα διακόπτοντας τα τηλεφωνικά δίκτυα και την ηλεκτροδότηση σε τμήματα της πόλης» ενώ «οι Αθηναίοι έτρεξαν στους δρόμους και εκκένωσαν τα ψηλά κτίρια». Επισημαίνει ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί, παρά μόνο καμιά δωδεκαριά εγκλωβισμοί σε ανελκυστήρες, λόγω της διακοπής του ρεύματος.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει επίσης ότι ο κόσμος εγκατέλειψε τα πολυώροφα κτίρια της πόλης αμέσως μετά τον σεισμό, τον πρώτο που σημειώνεται στην Αθήνα από το 1999.

Για «περιορισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση» και προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες έκανε λόγο το CBS News ενώ το CNN, που στον ιστότοπό του δημοσιεύει φωτογραφίες του κόσμου στην πλατεία Κολωνακίου, μεταφέρει μαρτυρίες κατοίκων, όπως τις κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ότι ο σεισμός ήταν ισχυρός αλλά σύντομος, με αποτέλεσμα να πέσουν διάφορα αντικείμενα από τους τοίχους και από ράφια. Επισημαίνει επίσης ότι δύο ελικόπτερα πετούν στην περιοχή για να γίνει καλύτερη εκτίμηση της έκτασης των ζημιών.

Το ABC, που αναπαράγει το ρεπορτάζ του Associated Press, επισημαίνει ότι δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημίες ή τραυματισμοί και πληροφορεί ότι το Μουσείο της Ακρόπολης παραμένει ανοιχτό.

Το Al Jazeera στον ιστότοπό του αναφέρεται επίσης στα μικροπροβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και μεταφέρει τις δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τον σεισμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, καλώντας τον κόσμο να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Η γερμανική Deutsche Welle, η οποία αναφέρει ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 βαθμών, μεταφέρει τις δηλώσεις του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου στην ΕΡΤ που είπε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Πελοπόννησο και χαρακτήρισε θετική ένδειξη για την εξέλιξη του φαινομένου ότι ακολούθησαν τουλάχιστον τρεις μικρότεροι μετασεισμοί. Στις δηλώσεις του Έλληνα σεισμολόγου, Διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρεται επίσης η βρετανική εφημερίδα Guardian ενώ ο σεισμός στην Αθήνα απασχόλησε πολλά ακόμη μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο, όπως την αυστραλέζικη εφημερίδα Brisbane Times, το κινεζικό πρακτορείο Xinhua και τα ρωσικά Tass και Sputnik, που όλα επισημαίνουν ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημίες ή θύματα.

Γερμανικός Τύπος

«Σεισμός ταρακουνά την Αθήνα» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Bild, η οποία μεταφέρει εικόνες από το κέντρο της Αθήνας και επισημαίνει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα. Η εφημερίδα καταγράφει τις πληροφορίες και υπενθυμίζει τον σεισμό του 1999, ενώ εξηγεί το φαινόμενο με γραφήματα.

«Σοβαρός σεισμός συνταράσσει την Αθήνα» γράφει το περιοδικό Der Spiegel και τονίζει τα προβλήματα που ακολούθησαν στην ηλεκτροδότηση και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αλλά και ότι χιλιάδες άνθρωποι έτρεξαν στους δρόμους. Το περιοδικό αναφέρει, ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής περιοχή και υπενθυμίζει τον σεισμό του 1999.

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ARD, μεταδίδει τις πληροφορίες του ανταποκριτή του από την Αθήνα, με έμφαση στις διακοπές ηλεκτροδότησης και λειτουργίας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, αλλά και στο γεγονός ότι πολύς κόσμος εγκατέλειψε τα κτίρια και έτρεξε στον δρόμο.

Αυστριακός τύπος

Την είδηση του ισχυρού σεισμού στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα, μεταδίδει στα απογευματινά ωριαία δελτία ειδήσεων η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Το γεγονός καλύπτουν στο σύνολό τους οι αυστριακές εφημερίδες στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους, κάνοντας αναφορές στις προληπτικές εκκενώσεις δημοσίων κτιρίων για λόγους ασφαλείας, στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας και σε μερικά προβλήματα στην κινητή τηλεφωνία.

Η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα Kronen Zeitung αναφέρει πως στην ελληνική πρωτεύουσα σημειώθηκε ισχυρός σεισμός, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν στους δρόμους, και όπως μετέδιδε η Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΡΤ) η Πολιτική Προστασία προσπαθούσε να συλλέξει πληροφορίες για την κατάσταση, ωστόσο δεν υπήρξαν στοιχεία για σοβαρές ζημίες ή τραυματισμούς.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο μέγεθος του σεισμού και στις εκτιμήσεις ως προς το επίκεντρό του, ενώ παραπέμπει στα μερικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην ηλεκτροδότηση αλλά και στην κινητή τηλεφωνία, λόγω του ότι πολλοί άνθρωποι προσπαθούσαν, όπως σημειώνει, να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και το δημοσίευμα στην εφημερίδα Kurier, η οποία σημειώνει ότι το 1999 είχε πλήξει την βορειοδυτική περιοχή της Αθήνας ισχυρός σεισμός , προκαλώντας τότε τον θάνατο 140 ανθρώπων. Ο σημερινός σεισμός, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ήταν σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πρωτεύουσας και σε βάθος 15 χιλιομέτρων, γι αυτό και έγινε ιδιαίτερα αισθητός, ενώ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατέρρευσαν μόνον δύο παλιά ακατοίκητα κτίρια και δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί.

Η εφημερίδα Der Standard αναφέρεται επίσης στα πρώτα στοιχεία για την μη ύπαρξη θυμάτων και σοβαρών ζημιών, παραθέτοντας στη συνέχεια τις μετρήσεις ως προς την ισχύ του σεισμού, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, όπως επίσης από το γερμανικό Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών στο Πότσνταμ και το αμερικανικό Geological Survey.

Τα στοιχεία του σεισμού στην Αθήνα και στις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου και στα μέτρα από την Πυροσβεστική, παραθέτει στο δημοσίευμά της η Wiener Zeitung, τονίζοντας επίσης πως, σύμφωνα με την δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΡΤ) δεν υπήρξαν θύματα και σοβαρές ζημίες.

Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων υπό Χρυσοχοΐδη για σεισμό: Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal